Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sama musíš umět posoudit, zda na takové odloučení od rodiny a život v cizině dcera má. Za mě je to moc brzy, spíš bych preferovala později nějaký erasmus apod.
Pokud ti jde o bezpečnost, tak USA není problém. Studenti jsou uzavření v kampusech, toho bych se nebála. Spíš, že bude problematicky a draze jezdit domů. Pokud ale na peníze nekoukáš vůbec, tak nevidím důvod nepustil do US
ale teda ano, zatím nemám dceru v tomhle věku.
@smudlinky píše: Více
Já jsem ale nepsala nic o tom, že ona by to nezvládla…prostě jen já v sobě mám divný pocit co se týká USA a tenhle pocit nemám u VB… a nevím ani proč…Zajímá mě proto názor druhých, já se nějak musím rozhodnout a nevím dle čeho.
@Yasmen píše: Více
V USA v žádných kampusech nejsou. Bydlí v hostitelských rodinách, chodí do státních škol. Očividně o tom moc nevíte…Domů za ten rok vůbec nepojede jsou to J1 víza pro studium a tam nemohou odjet atd atd…Navíc o penězích USA není. Anglie jak je výš je o 150-200 i víc tisíc dražší…Ale já jsem vůbec nechtěla řešit to vše okolo…Jen prostě názor rodiče dcery 14-16,17…Pustil by jí tak daleko nebo by radši volil VB…?Myslím, že ta otízka je jasné, ale bylo mi jasné, že většina tady nechápe psaný text:-).
@Anonymní píše: Více
Ano, většina nechápe, protože to nedává smysl. Je přece úplně jedno, jak daleko je. Když nechceš aby jezdila domů, tak ať je klidně v Austrálii, přeci ![]()
PS. A teda nemůžeš se mi divit, když zdůrazňuješ, jak nejde o peníze, tak by mne fakt nenapadlo, že do USA by jela do státní školy. A s Británií, to ano, to beru na sebe. Nedošlo mi, že vystoupila z EU a tudíž se tam změnila situace.
@Yasmen píše: Více
Proč se vyjadřujete k něčemu o čem nic nevíte, bože můj.
. Čím víc toho napíšete tím víc nesmyslů. Prosím už nepište.
Pro stejně postižené:-) Dotaz zní: volili byste USA nebo VB pro dceru 16, kdybyste mohli volit a neřešili jiné podmínky???
Obě země jsou ok. Mě je bližší Britská angličtina i Britská mentalita. S Amíky moc dobrou zkušenost nemám, po lidské stránce. Naopak třeba Kanaďané byli úžasní. Takže já bych volila UK. Syna mám sice v Praze, ale je to Britská škola a jsem nadšená. I proto více tíhnu k UK.
@smudlinky píše: Více
Já jsem to taky čekala až na VŠ, ale ona se v tom tak vzhlídla a ze třídy jich jede asi 6, ale jen jedna právě do USA…ostatní Francie, VB…Ona je chytrá, zodpovědná. Vím, že pro jazyk a zkušenost je to skvělé, ale prostě se s tou USA nemohu nějak srovnat…prostě jen pro sebe bych potřebovala statistický vzorek
. Já se musím rozhodnout sama a za své rozhodnutí nést odpovědnost…ale nevím na co mám dát. Bojuje rozum a intuice…Nevím nevím…Děkuju
Příspěvek upraven 22.01.25 v 14:17
Ja si umim predstavit, ze bych pustila mladsi Anglii/Irsko na pul roku max. Pro starsi v tech 17 letech USA na cely rok…
Dcera uz s tim domu taky prisla a nosi mi letacky, ale primarne ma jiny jazyk takze takove dilema nemam
.
Tak kromě přání dcery záleží i na tom, co od toho očekáváš. Pokud ti stačí angličtina a nové zážitky, tak USA klidně. Pokud i něco znalostí, tak za mě Anglie. Pustila bych dítě do obou, ale potřebovala bych akademické jistoty, jen zlepšení jazyka by mi nestačilo. Pohlaví by nerozhodovalo.
Dítko bylo poprvé na stáži v Kanadě v 16, pak začalo studovat v Dánsku, v 17 bylo na stáži v USA. Ani z toho Dánska se domů moc často nevrací ![]()
@Florimo píše: Více
Děkuju. To závidím, ty jiné jazyky jsou víc možností v Evropě…
@Kasandra159 píše: Více
Po pravdě já od toho neočekávám skoro nic…chci jí jen dopřát možnost o kterou stojí…Nějaké akademické jistoty určitě ne…Spíš takovou zkušenost poznání jiné země, jak žijí jinde, jak tam funguje škola, kultura, nutnost se o sebe postarat…Ale to USA je na mě prostě daleko…Ona je hodně ovlivněna kamarádkami, ale právě dvěma USA rodiče nedovolili, jede tam jen jedna…druhá nikam, třetí do VB na půl roku. Další mají jiný jazyk takže Evropa…
Dceři je 16 let, to se mi zdá ještě dost málo na to, abych ji dobrovolně pustila na celý rok do USA, tudíž varianta, kde bych byla více v klidu by pro mě byla VB.
Už jen z důvodu, že pokud se něco stane (úraz, onemocnění, nečekaná situace v rodině…) není to tak daleko a letenka se dá sehnat vždy.
Dcera si možná neuvědomuje, jak těžké je se opravdu na celý rok odloučit od rodiny a vzhledem k tomu, že by byla ve VB, tak bych zde viděla i možnost nějakých návštěv, nebo společné Vánoce atd…
Zkusila bych s ní vykomunikovat, že pokud jí USA i v budoucnu bude připadat jako její sen, dá se splnit, na vysokých školách je velmi široká nabídka stáží a erasmu. Takže určitě se tam dostane, až bude mít o pár let více.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat rodičů kteří mají dceru ve věku 14-16, jestli by dceru pustili na roční studium do USA. Řešíme s dcerou a nemohu se rozhodnout. Jsem pro Velkou Británii, protože je podstatně blíž.
Všechny plus a mínus obou zemí znám. Jde jen o věk dcery, můj pocit, kdy mi intuice říká, že USA ne.
Nechci řešit nic okolo, prosím!!! Jen to, kdyby jste ty možnosti měli a vaše dcera chtěla vybrali byste USA nebo VB.
Prosím neničte diskuzi diskuzí o všem okolo jen ne o o otázce, která tady je. Děkuji za pochopení.
Anonym kvůli informacím o rodině.