Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chytila jsem střevní chřipku a jak jsem si tak pročítala internet, nikde jsem nenašla nic o tom, jestli to může ohrozit miminko. Vím, že je to dotaz spíš na lékaře, ale se střevní chřipkou se prý k doktorům nechodí, hlavně kvůli nakažení cizích lidí a dá se to léčit doma dietní stravou. Četla jsem jen, že průjem neohrozí miminko, ale vyloženě střevní chřipku jsem nenašla… Dekuju moc za Vaše rady a zkušenosti. ![]()
@Marry01 střevní chřipka a průjem - jak se to od sebe liší? a ne plod to neohrozí, plod si vytáhne své potřebné živiny z tvého těla
@Marry01 neohrozí. Loni jsem touhle dobou prodělala střevní chřipku asi v 11 týdnu a miminko už má 5 měsíců ![]()
Taky jsem mela strevni chripku nekdy v 5 mesici tusim a vsechno v poradku. ![]()
Pokud nedojde k fatální dehydrataci, stavům mdloby, nebudeš na to brát léky, které se v těhu nesmí, tak ne, neohrozí.
@stinga střevní chřipka - zvracení, průjem, teploty a průjem je jen průjem
Měla jsem to v obou těhotenstvích 2×, pokaždé jsem si prošla střevními chripkami a taky horeckami. Proste to patřilo k mým tehotenstvim
a obě holky jsou zdravé ![]()
@Marry01 ja mela brutální střevní chřipku v 5. Měsíci a nic se nestalo. Hlavně se šetří a hlidej at nejsi dehydrovana
@Marry01 ne, neohrozí, neboj. měla jsem v těhotenství několikrát.
Každej na to reaguje jinak, záleží, jak se budeš cítit.
Pokud je to běžná střev. chřipka, ale jinak se cítíš ok, tak v pohodě.
Ale třeba zrovna teď jedna kamarádka skončila v nemocnici a už je týden na kapačkách, protože jí to položilo (zvacení, průjem, dehydratace).
No a loni jedna známá předčasně porodila v 32. týdnu, protože ze střevní chřipky se vyklubala salmonela a i přes veškerou péči lékařů se tělo po týdnu rozhodlo, že miminko musí ven ![]()
Takže střev. chřipka jako taková není nic dramatického, ale chce to nezanedbat příznaky a pokud ti je zle, tak neváhat a jet k lékaři.
@Mar__tanka1983 no právě že to má i přítel, a ten straší salmonelou, ale snad to není ono. Lékaře mám 40km daleko, jinak bych si tam asi zašla preventivně… Ale fakt bych nedala cestu 2 hodiny vlakem. ![]()
@Marry01 vím, že je to trochu OT, ale chtělo by to lékaře blíž. Když nastane aktutní problém, tak je opravdu nesmysl řešit dojetí vlakem na dvě hodiny…
Máš blíž pohotovost - porodnici, nemocnici?
Obě dvě známé, co skončily po průjmech v nemocnici, byly na gynekologicko-porodnickém oddělení (riziková těhotenství).
@Marry01 ahoj, přes víkend sem tu nebyla…tak jak jsi dopadla?