Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím poradte, mala ma nějakou střevní virozu, byli jsme na pohotovosti. Zvraci, ma průjem, vysokou horečku… Jsou ji 4 měsíce, kojena, roste pěkně. Jsem totálně mimo, v nemocnici je zajímalo hlavně jestli máme zaplaceny poplatek. Jednou jsme srazili teplotu, když přesáhla 38,5.. Díky moc za jakoukoli radu.
Nemocnice
Kluci měli taky střevní chřipku mladšímu bylo 8-9m. Takhle malé mimča by měli být hlídané kvůli dehytrataci. Dandovy jsem dávala jednu, dvě lžičky černého čaje aby mi to zase nevyzvracel. A nezdehydroval. Tak v nemocnici tě snad nevyhodili ne ![]()
Jediná rada je, koj
Horečku srážej, je to mimčo, můžeš zkusit i zábaly kotníků nebo zápěstí, ale jen pokud je má horké. ![]()
A klid, kojený tohle překonají většinou rychle.
Jo v té době jsem kojila danečka taky. Ale mléko nemohl vůbec. To šlo hned ven. A trvalo to asi 2 dny pak už byl dobrej.
A co vám na té pohotovosti řekli jako diagnózu? Udělali nějaké odběry ve smyslu ze stolice či výtěr zadečku? Poučili vás, jak máte sledovat, zda není dehydratovaná? To je asi největší riziko u střevních viróz, a proto se také například očkují rotaviry.
Jak dlouho to má, chudinka malinká?
Hlavne davej hodne pit a pripadne srazej teplotu. Na prujem je dobra smecta, ale netusim, zda ji mohou tak male deti. Urcite je vhodna od 6 mesicu. Od novorozence je mozny pouzit enterol. Neboj, urcite to zvladnete!
@paja.buri píše:
Holky, prosím poradte, mala ma nějakou střevní virozu, byli jsme na pohotovosti. Zvraci, ma průjem, vysokou horečku… Jsou ji 4 měsíce, kojena, roste pěkně. Jsem totálně mimo, v nemocnici je zajímalo hlavně jestli máme zaplaceny poplatek. Jednou jsme srazili teplotu, když přesáhla 38,5.. Díky moc za jakoukoli radu.
V nemocnici nám řekli, ze to nic není, ze máme sledovat stolici, zvracení… Pptala jsem se, jestli by neměla byt hospitalizována, tak prý zbytečný stres
![]()
@paja.buri píše:
V nemocnici nám řekli, ze to nic není, ze máme sledovat stolici, zvracení… Pptala jsem se, jestli by neměla byt hospitalizována, tak prý zbytečný stres![]()
Ty jo, onehdá tu byl odkaz na počítání, kolik se při každým zvracení a posrajdění odvádí z těla vody, byl to článek od nějaké Dr., ale to asi bylo spíš skrz rotaviry… Každopádně třeba sem někdo hodí odkaz, pokud by to přetrvávalo nebo to zvracení a srajdění bylo fakt hodně častý, tak si to zapisuj a event. znovu špitál… Jinak zkušenost nemám, ale soucítím s tebou ![]()
Docela pije, dáváme i čaj po lzickach, ted usnula, tak snad bude lip… Na pohotovosti mala doslova modrala v obličeji, jak vzlykala
. Strašný u takhle malých děti…
@paja.buri bude líp a s tim kojenim je to to nej, davas ji i protilatky
bude z toho brzy venku ![]()
@paja.buri - pokud to bude pretrvavat jedte treba dneska znovu do nemocnice. Kluk se mi dehydroval ve trech letech, od pulnoci zvracel a prujem snad kazdou hodinu a rano v devet mu destska volala zachranku. Mel nizky tlak, fakt na to nevzpominam rada. Byly to rotaviry. Neni to sranda zvlast u takhle maleho mimca.
Taky se divím, že vás nenechali v nemocncii. Nejde o stres, ale o to, než pomine zvracení a průjem, tak zadovňovat.. Ono po lžičkách nic neni
tím samozřejmě nechci strašit, ale my s tímto měli problémy dost u prvního syna měl dvakrát rotaviry, a to ho ani nezachránilo, že mi vypil třeba 40 ml mléka, protože zvracel a měl průjem s stačilo půl a dne a hned ho vezla rychlá na kapačky..
Měl je dvakrát průběh stejný… ono je jedno co to je- mě třeba na infekčním řekli, že střevní chřipka se neléči a ani se na ni nenechavá v nemocnici ani rotaviry, pokud to dělo zvládne, tak zvládne, jde o to zavodnění..
Tak jen aby pila…