Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, byl mi nalezen polyp 1cm v tlustém střevě - žena, 18let.
Nedostala jsem žádné pokyny, ani info. Četla jsem, že do 30let je střevní polyp dost vzácný a 1cm už je dost velký. Co si o tom myslíte vy? Četla jsem i že se pak posílají někam do laborky, aby se zjistilo zda jsou karcinogenní? Ale nic mi neřekli.
Měla jsem velké problémy, teď po odstranění trošku odezněli, ale furt to není 100%
Byly mi doporučeny probiotika, máte nějaké kvalitní osvědčené? Popřípadě jiné rady?
Ahoj zakladatelko,
beru od firmy Swanson, jak je tam 16 kmenů, vyhovují mi, střevní problémy už mám jen zřídka. Střevům nestačí jen probiotika, zaměř se i na vlakninu (je super brát psyllium - to mám od Wolfberry) plus samozřejmě takové to tisíckrát omílané - nebýt obézní, nekouřit, nadměrne nepít alkohol, jíst dostatek ovoce a zeleniny, mít pohyb… Ale píšu hlavně k tomu polypu - na histologii ho přece snad určitě poslali a výsledky Ti ještě sdeli? Taky jsem měla polyp, náhodný nález při kolonoskopii, byl to hyperplasticky polyp, tedy takový, který by se časem v karcinom zvrhnout neměl. Takže histologie je podstatná, abys věděla, k jakému typu polypu můžeš být nachylnejsi. Ještě se poptej, měli by Ti i rict, kdy by byla vhodná další kolono, v některých případech se intervaly zkracují z těch doporučovaných deseti let, záleží, co konkrétně pacientovi je (napr. mojí mamce zkrátili interval na dva roky, tvori se jí adenomatozni polypy, ty, které se zvrhavaji, rychle se jí zvětšují). Dej když tak vědět, každá informace je drahá ![]()
@Catalinn vážím 50kg, piju max 3× za rok, nekouřím, pohybu mám dost, ovoce a zeleninu jím hodně. Před kolo, se ptali na telefon, tak snad mi něco sdělí… Možná nic neříkali kvůli oblbováku. Jinak děkuji za tip, určitě na to mrknu. Právě mě nejvíce vyděsilo, že tak velký polyp v takovém věku.. Snad to bude v pořádku.
@Kattt76 píše: Více
Zprava histologie je tak cca 14 dnu, vetsinou se mas stavit pro vysledky.
@Kattt76 píše: Více
A proč si byla na kolonoskopii? Máte rizika v rodině či bereš nějaké léky, které snižují imunitu. Jinak polyp určitě na histologii poslali. Stran stravy- hodně ovoce, zeleniny, vlákniny, kefíry atd. Omezit uzeniny. V Lidlu se dají koupit uzeniny bez dusitanu, který je karcinogenní a má ho většina uzenin a polotovarů…
@Anonymní píše: Více
Dlouhodobé problémy, bolest v levo, krev, křeče atd.