Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já takhle běhala každé ráno v obou těhotenstvích ![]()
Probiotika bereš? Hodně vlákniny?
Já běhala také každé ráno jen co jsem otevřela oči, někdy jednou, někdy klidně i několikrát. Poté jsem přes den mohla klidne jist co chci a bylo to ok. Nakonec jsem vyřadila mléčné výrobky. Sama jsem si zjistila že mi nedělají dobře a mám relativně klid až na občasné výjimky kdy občas zhřesim a tláskám něco co bych neměla
![]()
zkus taky zjistit co si den před snědla. Třeba ti to pomůže zjistit víc
A taky dělá hodně psychika. Pokud vstávas už z myšlenkou že bude tak nejspíš bude. U mě to tak někdy i bylo. Kolikrát jsem si ho snad navodila i sama
![]()
Mě od ranního běhu zachránilo vysazení laktózy, resp. nahrazení mléka bezlaktozovym.
Buď to bude psychické (stres - ten dlouhodobý už pak nepoznáte, zvlášť pokud ho máte už od dětství, přijde vám pak normální), anebo vám něco, co jíte denně (nebo téměř denně), nedělá dobře. Zkuste vždycky na týden vyřadit skupiny potravin (mléčné, lepek, věci bohaté na histamin, přidaný cukr)… Obzvlášť cukr to rád dělá, že způsobuje průjmy, pokud ho jíte hodně. A v čemkoliv zpracovaném ho bývá spousta… U lékaře by to po vás stejně chtěli vyzkoušet a zapisovat, aby se na gastru nebo alergiologií měli čeho chytit… Buď na to přijdete sama nebo díky té vyzkoušené eliminaci různých potravin uspíšíte nalezení diagnozy… Normální věc to určitě není.
Možná střevní lamblie? Ráno vodnantý průjem je typický. Vyléčí to obyčejný metronidazol a za pár dní je pokoj. Většinou se netestuje nebo testuje špatně. Lamblie se dají detekovat jen někdy, a když se to „někdy“ netrefí, tak se neprokáží. Pak se léčíte s psychikou a zbytečně máte průjem měsíce a roky a jste na bezlaktózové a bezlepkové dietě, která tomu uleví
. Po přeléčení a zahojení střeva žádná dieta není potřeba. ![]()
Dobrý den, omlouvám se za choulostivé téma ale potřebuji znát i názor a zkušenosti ostatních.
Už několik měsíců mám ranní stolici průjmovitou a to tak že sotva ráno otevřu oči a už musím letět na WC…
Je to jenom ráno a přes den mám klid. Břicho mě nebolí… S dr jsem to řešila a zatím mi řekla že mám jist víc zeleniny a ovoce, ale ať jím co jím tak je to stejné.
Myslíte že to je normální? Nebo bych měla jít na nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď a za zkušenosti.