Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je super, jak je otec dítěte šikanován a démonizován za to, že chce jen stejná rodičovská práva. Nemáš žádné právo mít na dítě větší nárok než on.
Kolem sebe mám případy, kdy se tatínek o dítě po rozchodu vůbec nezajímá, na dítě kašle. Tady táta projevuje o dítě zájem a stejně je špatnej… působí to tak, ze zakladatelka se otci takto mstí. Chudák dítě, nakonec to nejvíc odnáší…
Jsi pěkně sobecká, vůbec ti nejde o dceru, používáš jí jako nástroj pro mstu na jejího otce. Jestli jste se odstěhovaly vy, tak by bylo nejrozumnější se vrátit zpět, do místa, kde to bude mít k tátovi blízko a bude moci navštěvovat jednu školu. Nechápu, co sis při stěhování myslela, to tě nenapadlo, že otec bude chtít mít dceru stejně jako ty? No jestli ne, tak to byla velká chyba. Kdyby si přemýšlela, tak teď nemusíš řešit dvě školy, což je podle mě blbost. Fakt nechápu tvé myšlení, chudák holčička.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Ceka nas nastup do prvni tridy, ale hacek je v tom, ze dcera ma otce v jinem meste.Mame velice komplikovane vztahy, proto bylo i odstehovani.
Dcera zde zije uz od utleho veku, ma zde krouzky, kamarady, plni zde predskolni dochazku.Otec od rozvodu pozadoval SP, namisto toho dostal rozsireny styk.
A ted k dotazu, ja tedy stridavou peci nechci, ale otec si na svem trva.
Ma nekdo prosim realne zkusenosti, ze by mel potomky, kteri od zacatku skolni dochazky mely stridavku a navic jeste dve skoly?.Nebo jak se v takovych vecech postupuje. Stridavka je ted fenomem.Ale jake jsou jine formy? Pochybuju ze otci bude stacit vikend 1×14 protoze se s pauzami porad soudime, porad je tam z jeho strany natlak, urazky, nevhodne sms,resp.boj od rozchodu stale pretrvava.Ja chci pochopitelne rovnez travit s dcerou vikendy, ale zaroven chci pro ni jednu skolu. A prestehovani zpet neprichazi v uvahu, po tech letech jsme zabydlene a mame tu zbytek rodiny.
Jak se tedy v takovych pripadech postupuje?
Otec se take nebude stehovat do naseho meste.
Diky vsem.
a kdo z vás se vlastně odstěhoval?
Příspěvek upraven 02.02.23 v 15:01
Tak ať ji má v plné on a ty ji můžeš mít přes víkendy. Win win.
No když „přestěhování zpět nepřichází v úvahu“, tak to je pak těžké. Je potřeba myslet na dceru. A to nejen bojem proti otci a střídavce, ale i kouknutím se na sebe. Chápu to tak, že ses pryč stěhovala ty. Já vím, že když je rozvod a dítko je mimčo, tak se nemyslí na vše, ale je potřeba to pak zpětně napravit. Dvě školy jsou opravdu hloupost. Tak buďto dojíždění /nevím jaká je vzdálenost/, nebo udělej něco pro dceru a vraťte se, nebo alespoň přibližte na dojezd k té otcové škole. Jeden z vás by to prostě měl udělat.
A jak daleko jste od sebe?
Dvě školy je za mě hrozný nesmysl. Nicméně je potřeba se nějak domluvit, jinak bude trpět především to dítě.
Je někde škola „na půli cesty“? Je otec schopen a ochoten vozit dítko do školy u vás? Nebo ty u něj? Požaduje táta přesně půl na půl, nebo jak vlastně? I střídavá péče může být nesouměrná, když se tak domluvíte. Ty můžeš ustoupit v tom, že bude střídavka, on v tom, že nebude mít přesně půl a bude se jeho část směřovat víc k víkendu, aby nemuseli jezdit moc daleko do školy (opět, důležité je, jak je to daleko, jestli se to dá).
Za mě, měnit dítěti bydliště od táty tak, že by hrozily dvě školy, je od základu nesmysl. Já když se stěhovala, sama jsem trvala na tom, že se odstěhuju maximálně do vedlejší čtvrti, kde to má dítko do školy na pohodu. Nechtěla jsem ho za rozchod trestat tím, že ho budem tahat jak kočka mladý. Jsme od sebe přes tři roky a syn už si naprosto volně chodí do školy, ke mě, k tátovi, ke kamarádům, všude samostatně, protože má vše do deseti minut pěší chůze.
Jinak syn byl v době rozchodu na začátku druhé třídy, máme stále „společnou“ péči. První rok jsme se střídali po půltýdnech, aby syn nebyl dlouho bez jednoho nebo druhého, od třetí třídy ve formě střídání týden a týden.
Ale zajistili jsme si bydlení tak, aby syn nemusel měnit školu, kroužky ani kamarády.
Stridavku mu nikdo neda, aby dcera navstevovala dve skoly.
Hlavne klid.
@VitaminC píše:
Stridavku mu nikdo neda, aby dcera navstevovala dve skoly.
Hlavne klid.
takže zakladatelka mu znemožnila střídavou péči svým přestěhovaním
.
@ivašot. píše:
takže zakladatelka mu znemožnila střídavou péči svým přestěhovaním.
Prestehovala se „pred lety“, to mel resit tehda.
Dite je doma tam, kde je, prestehovat se muze otec.
A jak jsi měla namyšleno, že to uděláš v momentě, kdy jsi se rozhodla odstěhovat? Jak jsi přemýšlela o vhodnosti těchto škol? Když si seřadíš své priority a výroky: " nepřipadá v úvahu se stěhovat" „dítě a dvě školy“ „otec bude s dcerou jen víkendy jednou za 14 dní = dítě přijde o péči jednoho z rodičů“ „chci s dcerou trávit taky víkendy“
Co je pro tebe nejdůležitější a co jsi ochotná podstoupit. Když vezmeš v úvahu zájem dítěte, jak se ty priority změni, co by jí nejvíc poškodilo, co méně? A proč?
@VitaminC píše:
Jsi normální, proč on, ona se stěhovala. Taky může jít dcera do jeho péče a může si pro ní jezdit na víkendy, když teda se nechce stěhovat a není ochotná dopřát dceři oba rodiče.
@VitaminC píše:
Pochopila jsem, že ji chtěl od začátku. Málokdy se zastávám otců, ale v tomhle případě skoro musím. Zakladatelka věděla, že otec má zájem a stejně se odstěhovala…Asi se měl bránit soudní cestou ![]()
Ahoj,
Ceka nas nastup do prvni tridy, ale hacek je v tom, ze dcera ma otce v jinem meste.Mame velice komplikovane vztahy, proto bylo i odstehovani.
Dcera zde zije uz od utleho veku, ma zde krouzky, kamarady, plni zde predskolni dochazku.
Otec od rozvodu pozadoval SP, namisto toho dostal rozsireny styk.
A ted k dotazu, ja tedy stridavou peci nechci, ale otec si na svem trva.
Ma nekdo prosim realne zkusenosti, ze by mel potomky, kteri od zacatku skolni dochazky mely stridavku a navic jeste dve skoly?.Nebo jak se v takovych vecech postupuje. Stridavka je ted fenomem.Ale jake jsou jine formy? Pochybuju ze otci bude stacit vikend 1×14 protoze se s pauzami porad soudime, porad je tam z jeho strany natlak, urazky, nevhodne sms,resp.boj od rozchodu stale pretrvava.
Ja chci pochopitelne rovnez travit s dcerou vikendy, ale zaroven chci pro ni jednu skolu. A prestehovani zpet neprichazi v uvahu, po tech letech jsme zabydlene a mame tu zbytek rodiny.
Otec se take nebude stehovat do naseho meste.
Jak se tedy v takovych pripadech postupuje?
Diky vsem.