Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Syn ve škole chodí na předmět speciální pedagogické péče. U nás tento předmět učí 3 různé učitelky. Měl jednu učitelku, kterou znal už od MŠ. Na začátku ledna nastala změna a dostal jinou. S ní si vůbec nesedl. Ona je hlavně pro druhý stupeň a nemá takovou trpělivost. Syn se vzteká, prý i hůř spolupracuje. Učitelka už mi psala zpětnou vazbu a stěžovala si, že se jí tam vzteká i brečel.
Původní učitelka tam zůstala, jen si přeházely některé děti. Proč si přehodily syna, nevím. Řešily byste to nějak, nebo jsem helikoptérova matka a mám to nechat na skole?
těžko do toho škole můžeš mluvit. Asi měli nějaký důvod, proč měnili děti. Je to podle různých projektů. Syn by se měl učit vycházet i s jinými učiteli, u nás běžně na prvním stupni učí ti z druhého, třeba výchovy, přírodovědu a tak
@vokishka píše:
těžko do toho škole můžeš mluvit. Asi měli nějaký důvod, proč měnili děti. Je to podle různých projektů. Syn by se měl učit vycházet i s jinými učiteli, u nás běžně na prvním stupni učí ti z druhého, třeba výchovy, přírodovědu a tak
Já tu novou učitelku znám. Je psí čumák a taková moc „akurátní“. 30 let učila na druhém stupni, dodělala si specku a až teď dostala prvnostupňové děti.
Syn je podle vyjádření třídní učitelky dítě, co má radost ze života. Vyjádřila bych to i jinak, ale popis třídní se mi líbí moc.
Zasahovat nemůžu, ale takové hodiny jsou k ničemu, když tam nic nedělá a ona ho nezvládá.
@Anonymní píše:
Já tu novou učitelku znám. Je psí čumák a taková moc „akurátní“. 30 let učila na druhém stupni, dodělala si specku a až teď dostala prvnostupňové děti.
Syn je podle vyjádření třídní učitelky dítě, co má radost ze života. Vyjádřila bych to i jinak, ale popis třídní se mi líbí moc.
Zasahovat nemůžu, ale takové hodiny jsou k ničemu, když tam nic nedělá a ona ho nezvládá.
V kolikáté je třídě?
@Anonymní píše:
Prvňák po odkladu.
Tak tam bych se asi snažila se školou domluvit a požádat, zda by nemohli vyjít vstříc a vrátit ho k původní učitelce.
@Anonymní píše:
Syn ve škole chodí na předmět speciální pedagogické péče. U nás tento předmět učí 3 různé učitelky. Měl jednu učitelku, kterou znal už od MŠ. Na začátku ledna nastala změna a dostal jinou. S ní si vůbec nesedl. Ona je hlavně pro druhý stupeň a nemá takovou trpělivost. Syn se vzteká, prý i hůř spolupracuje. Učitelka už mi psala zpětnou vazbu a stěžovala si, že se jí tam vzteká i brečel.
Původní učitelka tam zůstala, jen si přeházely některé děti. Proč si přehodily syna, nevím. Řešily byste to nějak, nebo jsem helikoptérova matka a mám to nechat na skole?
Viděla jsem při práci více speciálních pedagogů, kteří vedou tento předmět. Byla jsem sama překvapená, jak rozdílně se to dá pojmout a že každý pedagog považuje za důležité něco jiného. Vypomáhám s tím, taky jsou mi bližší některé (viděné i nastudované) postupy než jiné. Zatím se mi nestalo, že bych si nesedla s dítětem, ale tolik mi jich rukama neprošlo.
Pokud dáš zpětnou vazbu škole, že synovi výměna paní učitelky nevyhovuje, není to z mého pohledu jednání helikoptérového rodiče, ale řešení běžné situace. Nepodávej to ale tak, že ta první byla super a tato má jen negativa. Děti se spec. potřebami si někdy zvykají obtížněji na nové osoby a styl práce. Obrátila bych se na školního speciálního pedagoga, pokud není, tak na vedení školy.
Zázraky ale nečekej. Tyto pozice jsou vytvořené a placené ze šablon a projektů, má to bohužel svá pravidla, včetně rozdělení žáků. Musí pasovat rozvrhy učitelů, žáků s tím, co má žák doporučeno ze školského poradenského zařízení. Často je tam i doporučený čas PSPP-ráno před vyučováním, disponibilní hodiny během dopoledne nebo po vyučování.
Většina pedagogů to dělá jen na kousek úvazku. Na celý úvazek bez jištění jinou normální pozicí by do toho za současné situace šel málokdo.
Držím pěsti, ať se doberete nějakého řešení ![]()
@1Pears1 co se s ním má dělat je určené od PPP.
Současná učitelka je speciální pedagožka a školní speciální pedagožka.
Syn chodí pořád ve stejnou dobu. Od PPP má stanoveno, že chodí místo jedné hodiny ČJ. To se nezměnilo.
@Anonymní píše:
@1Pears1 co se s ním má dělat je určené od PPP.
Současná učitelka je speciální pedagožka a školní speciální pedagožka.
Syn chodí pořád ve stejnou dobu. Od PPP má stanoveno, že chodí místo jedné hodiny ČJ. To se nezměnilo.
Od PPP je určeno, které oblasti má dítě rozvíjet a co kompenzovat. Jakým způsobem to pojmu, jaké k tomu použiji metody, techniky a materiál, záleží čistě na mně.
Pokud byl zvyklý na styl práce jedné speciální pedagožky, druhá mu nemusí vyhovovat.