Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@lucad77 píše:
No každopádně, pokud se budete chtít dohadovat kvůli penězům, tak k soudu budete muset určitě. To bych se ale taky radši poradila s nějakým právníkem, být vámi.
Napadlo mě, že bych na schůzce s jeho právnickou, na kterou mě zve, řekla, že požadují výši netto příjmu za posledních 12 měsíců a to saně bych dolozila ja
@ZustanSeMnou píše:
Napadlo mě, že bych na schůzce s jeho právnickou, na kterou mě zve, řekla, že požadují výši netto příjmu za posledních 12 měsíců a to saně bych dolozila ja
Zkuste to.
Holky, jsme měli první schůzku u jeho pravnicky, a soatne jsem to pochopila.
On by platil mne cca 3tisice, no ale já jemu téměř to same.
Počítá se to podle procent z tabulky, z platu každého z nás.
Vyšlo najevo, že on vydělává 44 tisíc netto průměrné, kdežto já 32.
Nelíbí se mi, že i přes tento rozdíl by on platil o 1500 měsíčně víc než já jemu, jen.
Veškeré věci by dcera měla u každého z nás, což znamená, že i 2 kola atd.
Samozřejmě obědy, škola v přírodě, tábory, by šly napůl.
Ake jinak boty, bundy, každý sám..
Tak nevím, jestli mám také vyhledat nějakého právníka pro konzultaci.. Zatím jsem to neudělala kvůli penězům
Za 2 týdny máme další schůzku
@ZustanSeMnou píše:
Holky, jsme měli první schůzku u jeho pravnicky, a soatne jsem to pochopila.
On by platil mne cca 3tisice, no ale já jemu téměř to same.
Počítá se to podle procent z tabulky, z platu každého z nás.
Vyšlo najevo, že on vydělává 44 tisíc netto průměrné, kdežto já 32.Nelíbí se mi, že i přes tento rozdíl by on platil o 1500 měsíčně víc než já jemu, jen.
Veškeré věci by dcera měla u každého z nás, což znamená, že i 2 kola atd.
Samozřejmě obědy, škola v přírodě, tábory, by šly napůl.
Ake jinak boty, bundy, každý sám..Tak nevím, jestli mám také vyhledat nějakého právníka pro konzultaci.. Zatím jsem to neudělala kvůli penězům
Za 2 týdny máme další schůzku
Myslím, že máš teoretickou šanci z něj vytriskat o něco víc, z pozice, že jsi matka a ustoupis na stridavou peci. Jinak ale když to hodíš do kalkulacky 15% z platu jako alimenty na měsíc, vydělis to obou na polovinu, protože přispívas jen na polovinu měsíce, tak rozdil vyjde ještě o kus méně, než 1500.
@Lama Lama píše:
Myslím, že máš teoretickou šanci z něj vytriskat o něco víc, z pozice, že jsi matka a ustoupis na stridavou peci. Jinak ale když to hodíš do kalkulacky 15% z platu jako alimenty na měsíc, vydělis to obou na polovinu, protože přispívas jen na polovinu měsíce, tak rozdil vyjde ještě o kus méně, než 1500.
O těch procentech právě vím.
A nelíbí se mi to, zejména když vím, že ji s sebou ke mně nedá ani tuk a na peníze je skrt.
Ročně dela rozdíl již pěknou sumičku
Uprimne nechapu co se ti na tom nelibi a proc by mel pri stridavce jeste platit veci navic “k tobe”. Kdyz uz si vubec neco platit pri stridavce (osobne s tum nesouhlasim) tak takto: mzda obou z toho srovnatelne procento, vydelena dvema a vzajemne posilat.
@Maggdallena píše:
Uprimne nechapu co se ti na tom nelibi a proc by mel pri stridavce jeste platit veci navic “k tobe”. Kdyz uz si vubec neco platit pri stridavce (osobne s tum nesouhlasim) tak takto: mzda obou z toho srovnatelne procento, vydelena dvema a vzajemne posilat.
Ono se zdá nepochopitelné že se obávám rozdílné životní úrovně dcery u rodičů?
Otec ji nic navíc sám od sebe nekoupí, kdyby koupil, snažil by se, ani neceknu.
@ZustanSeMnou píše:
Ono se zdá nepochopitelné že se obávám rozdílné životní úrovně dcery u rodičů?
Otec ji nic navíc sám od sebe nekoupí, kdyby koupil, snažil by se, ani neceknu.
Když ji nic nekoupí, tak nebude mít rozdílnou úroveň, ne
@Lama Lama píše:
Když ji nic nekoupí, tak nebude mít rozdílnou úroveň, ne
Ono se to týká třeba i dalších věcí- např auta.
Koupě auta a jeho provoz, protože auto potrebujene já i on i pro dceru.
On to může financovat daleko lépe, když má větší plat.
To je přece nefer
Jo zda se mi to nepochopitelne. Ty ji budes zivit polovinu mesice dle svych moznosti a tveho uvazeni (jeste s nejakym prispevkem od nej) a on zas tu svou. Zivotni uroven bude sdilet u obou.
Pulku mesice se o ni bude starat, zivit ji, satit ji. Na to same tobe posle prispevek 1500. K tomu obedy, tabory atp.
Nema zadny astronomicky prijem. Takze ne neni to nefer.
A s tim autem, no comment. ![]()
@ZustanSeMnou píše:
Auto mame. Musime, bez něj by ti nešlo.
Spíš by mě zajímalo, jako ti máte vy, s penězi, kolik si vzájemně platíte?
Aby mě nechtěl ukolebat 3000, a přitom by byl třeba nárok na daleko víc
Tak to záleží na příjmech. Třeba Canaglia tu psal, že rozdíl výživného na dvě holky má 400 Kč. Takže to fakt záleží na konkrétní situaci, někdy je rozdíl i opačný, vím o případu, kdy matka měla děti ve střídavé péči 9 dní ze 14 a doplácela otci asi 20.000 měsíčně, navíc ze soudem vymyšleného příjmu, který neměla! Takže se raději rozumně dohodněte, než vám soudy zničí život.
@ZustanSeMnou píše:
To sice nebudu, ale veškeré věci a obuv bude potřebovat a je jedno, že to úplně neunosi, mít to pro ni budu muset nakoupené, aby měla vše, co jevpotreba.
Otec pro ni nakouoi věci k sobě, sem domu ji nikdy nic nedal, ani za ta léta, nikdy nic potřebného, i bkbe plavecké brýle ji na kroužek nekoupilAno, víc vydekava, ale otázka je, o kolik.
Jestli o 2,3 nebo třeba 10 tisíc. To právě nevím.
O 3.000 vyšší výživné při střídavé péči odpovídá zhruba o 40 tis. vyššímu příjmu. Pokud je rozdíl příjmů do 10 tis., tak by rozdíl výživného měl být do 1000 Kč při jednom školním dítěti.
@ZustanSeMnou píše:
To je přece nefer
Vyprdni se na to. Teď jsme měli případ, kdy se chlap domáhal zvýšení výživného, vyhodil za to 20.000 Kč za advokáta a vyhrál, výživné zvýšil soud o 100 Kč. Matka vyhodila za advokáta ještě víc, protože dojížděla. Tak se na souzení vykašli, jeho návrh je velmi rozumný a v souladu s praxí, takže u soudu s tím moc nehneš, a to za cenu podělání vztahů a ztráty peněz na obou stranách. Tak mu udělej protinávrh a ten odůvodni. Třeba takto:
on příjem 44.000, ty 32.000, ale oba musíte vynaložit na bydlení 12.000 měsičně. Takže jemu zbyde 32.000 a tobě 20.000. Zákon ani doporučující tabulky o polovičním výživném nic neříkají, takže 15% je u něj 4.800, u tebe 3.000, takže by měl být rozdíl 1800 Kč. Tak ať on platí 3.800 a ty 2.000. Pak do toho můžeš vnést, že by měl i společné náklady jako obědy, kroužky apod. platit v poměru disponibilních příjmů, takže 3:2, on by měl platit 60 % obědů a kroužků, ty 40 %.
No a třeba se dohodnete někde napůl a je to. Rozhodně nedoporučuji se soudit. Prohrajete oba i s dítětem.
@ZustanSeMnou píše:
To je přece nefer
A ty bys auto jinak neměla?
@Lama Lama píše:
A ty bys auto jinak neměla?
hlavně přece u zdravého děcka není nutnost mít auto