Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
S manželkou již nežijeme 10 měsíců a máme spolu dvě děti. 4 roky a 7 let (předškolák).
Po odchodu byla jednoduchá dohoda, že děti jsou nás obou a jsou na nás fixované a střídavá péče je tedy jasná. Bylo pár zásadních podmínek, jako třeba mé přestěhování do stejného města a zařízení si práce tak, abych mohl mít OCŘ a chodit s dětmi k lékařům atd. To vše jsem celkem rychle zařídil.
O to víc mě překvapilo, když najednou obrátila a střídavou péči nyní považuje za to nejhorší, co dětem může udělat a tudíž ani náhodou!
Na škole/školce jsme se domluvili. Na prázdninovém provozu jsme se domluvili, na lékařích jsme se domluvli, na operaci dětí spolupracujeme…
Jak to nyní funguje?
Vzhledem ke škole v záři jsem prosil o sloučení takto rozsekaného času na týden-týden. Přeci jenom si předávat děti v průběhu týdne se všemi učebnicemi, úkoly atd mi nepřijde rozumné. Potažmo jsem matku prosil, abychom dětem ubrali četnost změny prostředí na polovinu.
Matce tento režim dle svého vyjádření vyhovuje a nevidí, proč by se na tom něco mělo měnit. Možná spíš uvažuje, že si bude přát zrušit ty dva dny v lichém týdnu! Střídavá péče je pro děti to nejhorší, co jim může udělat a doživotně je poškodí. Potřebují přeci jeden domov a k tatínkovi se říká „na návštěvu“. Soudkyně nás prosila, abychom zkusili střídavou péči na zkoušku, když to nyní funguje takto, ale matka rezolutně odmítla s tím, že požaduje nařízení psychologických posudků. Chudáci děti, už tak jsou různě nemocné a k lékařům se chodí celkem pravidelně a do PPP také chodí oba dva.
Podotýkám, že ihned po mém odchodu jsem začal platit výživné, které mi přišlo rozumné a to 30% svého platu. Do dnešního dne mi nebylo nikým stanoveno a od matky jsem se nedozvěděl, kolik chce. Léky kupuji, oblečení kupuji atd.
Prosím o nezávislý názor.
Jsem opravdu tak mimo, když si přeji střídavou péči?
Jaké argumenty a cíle vedou matku?
Třeba mě vaše názory přimějí si zamyslet a vidět vše z jiného úhlu.
Myslím, že je důležité jak to budou cítit děti, jak to chcete vy je jedno. Záleží na dětech. Můj muž má střídavou péči na dceru, ale nejdříve to byl týden a týden, to jí nevyhovovalo, pořád se stěhovala, pak jsme zkusili 14 dní a 14 dní ro byla zase dlouho bez maminky a teď to je už hodně let týden u nás u mamky 14 dní a dceři to vyhovuje, dnes jí je 14 let a střídavka pořád trvá. Je důležitý jak jsou na vás děti fixované jestli pro ně bude těžký být bez maminky ten týden? Na tom záleží, ale pokud děti to snáší dobře a mají k oboum rodičům stejný vztah, tak je to dobrá varianta
Já považuji stridavku za schizofreni sama si nedokážu představit že žiju každý týden jinde. Pokud bych nedokázala vydržet s mužem do té doby než dítě dospěje radši bych ho nechala v péči otce než stridavku.
U nás by to teda nehrozilo muž dělá čtyřikrát týdně dvanáctky.
Názory na střídavou péči se dnes hodně liší. Viděla jsem jednou pořad o střídavce, jmenoval se uchem jehly. Psycholog, který tam mluvil mi přišel super. Říkal, že když střídavka, tak aby se rodiče střídali u dětí a děti bydlely stále na stejném místě. Jinak jsou z dětí věční turisté. Kteří jsou stále jakoby na návštěvě. Když pak má každý rodič nového partnera a novou rodinu, tak je to pro děti teprve peklo ???? Jsou najednou jakoby hosti ve svém životě. Věřim, že když se rodiče dokáží na 100% na všem domluvit, tak to třeba u starších dětí může fungovat. Ale to se moc nestává, protože se většinou rozešli proto, že se neumí domluvit.
No, právě že děti jsou na nás na oba velmi fixované. Zkusili jsme režim, že jsem je viděl 1 víkend/14 dnů a to bylo peklo, co nám děti všechno řekli a jak se chovali. Starší syn se nechal slyšet, že takto by to nešlo a ať se koukám s maminkou dohodnout, že si přeje, aby to bylo fér. Dal mi to hodně sežrat, že to bylo moc dlouho. Stejný čas u maminky a stejný u tatínka.
Na to maminka zařídila, aby byl syn řádně vyšetřen, jestli může mít vlastní názor. Tvrdí, že je ještě malý (7) a jeho názor by neměl být brán v potaz.
Podotýkám, že s dětmi jsem pravidelně déle jak týden. Jarní prázdniny, dlouho trvající nemoc, letní prázdniny (víc jak 2 týdny u tatínka) atd. Žádný stesk, či pláč se nekoná.
Já střídavku taky nepovažuju za ideální, sama bych jako dítě nechtěla neustále někde pendlovat. Ideální stav je jen mít dobrý partnerský vztah a nerozvádět se. Pokud to musí být, měly by mít děti jeden pokoj, jedno zázemí a tátu kdykoliv, když není v práci. Ale mít jen jedno doma. Není to pokrokový názor, ale jsem z rozvedené rodiny a vím, jaké to je.
Stridavka není to nejhorší co jim můžete udělat, ale u takhle malých dětí mi to přijde šílený. Systém střídavé péče uznávám u starších dětí, ne u takových mrňousů.
Vzdy mi trha srdce, kdyz vidim, jak to po rozchodu rodicu muze byt tezke pro vsechny zucastnene. Vlastni zkusenost z pozice matky nemam, detsky psycholog nejsem. Ale zazila jsem jako dite stridavou peci, spala jsem cast tydne u tatinka, i kdyz uz jsem byla o par let starsi, na druhem stupni ZS. A pohodlne to prejizdeni sice vzdy nebylo, ale vyhody rozhodne prevaziovaly nevyhody. Byla jsem stastna, ze mam kontakt s obema rodici, kontakt s obema sirsimi rodinami a bylo to celkove dobrodruzne. Nijak jsem nestradala, naopak. Jedine, co bylo hrozne, byl kontakt rodicu, hadali se i po rozvodu, na to nevzpominam rada. Linda
Souhlasím, že ideál je spokojená rodina. Pokud nastane to, že dva jdou od sebe, tak to samo o sobě už je špatně. Takže vlastně v rámci úplně špatné situace se hledá něco, co nebude až tak špatné. O ideálu se bavit nemusíme v žádné z možných řešení po rozvodu.
Stejně tak se nemusíme bavit o tom, že je velké procento úplných rodin, kde děti trpí jako psy a nikdo jim nijak nepomůže.
Prosím, neberte tuto diskuzi jako „střídavá péče ANO/NE“. Tak to nebylo míněno a nerad bych, aby se to odebralo tímto směrem. Plně si uvědomuji výhody/nevýhody všech možných variant péče o děti. Bohužel není žádná tabulka, která by nám řekla „tohle je varianta pro vaše děti“. ![]()
Prosím o přečtení mého prvotního příspěvku a spíš prosím o reakce na náš aktuální stav a jak z toho nejlpépe ven, samozřejmě nejlpépe pro děti.
Záleží hodně na dětech, ale z vlastního pohledu si i teď v dospělosti nedovedu představit bydlet každou část týdne jinde a pak jak to musí brát děti… Přeci jen se každý těšíme do své postele, na své věci…
Ale hold na rodičovství jsou dva, tak se to musí vždy nějak vymyslet.
No střídavá péče by byla ideální skutečně tak, že by se střídali rodiče, ale přiznávám že to je asi velká utopie. Nepřijdeš mi mimo, naopak jako rozumnej člověk. Bohužel se dost často stává a to vidím i při své práci, že některé maminky vidí svoje děti jako svojí věc, kterou můžou podle libosti dávat otci. Podle mě střídavá péče funguje u lidí, kteří si nedělají naschvály, chovají se skutečně jako dospělí a dětem vytvoří dobrou atmosféru, v tomhle případě to děti nepoznamená. V případě že jeden nebo oba předvádějí to co tvoje bejvalá, moc dobrý to pro děti nebejvá.
Dosplělost je něco jiného. Tam už je člověk samostatný a jinde. Když neuvidíš rodiče půl roku, tak si toho možná ani nevšimneš. Jenže u dětí to neplatí.
@Russet píše:
Já střídavku taky nepovažuju za ideální, sama bych jako dítě nechtěla neustále někde pendlovat. Ideální stav je jen mít dobrý partnerský vztah a nerozvádět se. Pokud to musí být, měly by mít děti jeden pokoj, jedno zázemí a tátu kdykoliv, když není v práci. Ale mít jen jedno doma. Není to pokrokový názor, ale jsem z rozvedené rodiny a vím, jaké to je.
Jenže to by se asi třeba nelíbilo novému partnerovi matky, kdyby tam byl táta „kdykoliv“. ![]()
My střídavku máme od dvou let dcery, funguje to super, dcera je spokojená má oba rodiče. Nevím proč by to muselo být peklo!!!
Ono to moje věčné ustupování a vycházení vstříc taky ničemu nepomohlo. Spíš to vzbudilo u maminky pocit síly a nyní je diskuze o to náročnější. Má pocit, že cokoli řekne, tak prostě bude a tím pádem o čem diskutovat. To byla velká chyba! Následovalo odmítnutí jendání u terapeuta, mediátora, před právníky, u sociálky…vše mi odmítla s tím, že není o čem diskutovat. Dokonce i mediátora navrženého soudcem odmítla. Nebude přeci jednat proti zájmu dětí a tím je výhradně její názor.
Ano, střídání rodičů u dětí se mi pro děti moc líbí. Nicméně je to ekonomická sebevražda… Na to bohužel nemám ani já ani žena ![]()
@SarinkaSar1 píše:
No střídavá péče by byla ideální skutečně tak, že by se střídali rodiče, ale přiznávám že to je asi velká utopie. Nepřijdeš mi mimo, naopak jako rozumnej člověk. Bohužel se dost často stává a to vidím i při své práci, že některé maminky vidí svoje děti jako svojí věc, kterou můžou podle libosti dávat otci. Podle mě střídavá péče funguje u lidí, kteří si nedělají naschvály, chovají se skutečně jako dospělí a dětem vytvoří dobrou atmosféru, v tomhle případě to děti nepoznamená. V případě že jeden nebo oba předvádějí to co tvoje bejvalá, moc dobrý to pro děti nebejvá.