Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@pisisvori píše: Více
Dobře, takže ty bys nechala (pro zachování jednoho domova) klidně dítě v péči otce? Kdyby na to došlo, stačilo by ti, kdyby přišlo o víkendu a v týdnu po škole na kakao a buchtu?
Krásně napsané. Naprosto s Tebou souhlasím. ![]()
Říkal mi právník, že častý důvod, proč otcové chtějí střídavku, jsou alimenty. ![]()
Docela by mě zajímalo, kolik z těch podporovatelů střídavky, by se rádo a ochotně každý týden s batůžkem stěhovalo sem a tam a to klidně i několik let. Bez ohledu na to, kde a proč chtějí skutečně být. Ještě o „level výš“ je při SP změna školky a hlavně školy.
Kolik podporovatelů tohoto by každý týden střídalo práci, a co by nestíhali, tak by dodělávali doma. Jako to musejí dělat děti, jejichž jedna ze škol je napřed a druhá pozadu, nebo je tam jiná odchylka.
Máš naprostou pravdu, že dítě by mělo být u toho rodiče, který se mu víc věnoval a staral se o něho v manželství. A to může být klidně muž. Znám případ, kdy otec i přes to, že chodil do práce na plný úvazek, se dětem věnoval víc - aktivněji a staral se, než jeho žena na rodičáku. Tím neříkám, že je správné, aby bylo vše jen na tom muži. Jen to, že i když muž chodí do práce, neznamená to, že nějaký čas nemůže věnovat dětem. A potom, když jde do práce i žena, mohou si péči rozdělit. Takže je evidentní, že kdo se starat chce, způsob si najde.
Ale v případech jako je tento zakladatelky, je jasné, že muž se starat nechce. Proč požaduje najednou SP, když se dcerce stejně nevěnuje a ona je věčně zalezlá sama ve svém pokoji? Proč chtěl SP otec ve vedlejší diskuzi, když děti místo, aby ten týden byly u otce, žily u jeho rodičů? Jaký má smysl SP, když se o dítě v otcově týdnu stará převážně jeho partnerka/matka/chůva…? Vždyť to nedává smysl!
A pokud dítě žije u matky, má otec možnosti se s ním často a pravidelně vídat, jak uvedla @pisisvori, aniž by se muselo každý týden stěhovat, a aniž by otce vidělo jen jednou za 14 dní o víkendu. Jak je vidět, tak to jde, když se chce. ![]()
Takže jeden domov podle toho, který se staral v manželství a druhý ať pečuje…odvede do školy, přivede, vezmě děti za zábavou, jd es nima na kroužek…jde s nima nakoupit do školy…vezme je třeba některý den k sobě…přijde k nim se s nima učit…
Jasne, to je predstava matek.
Nekterych.
Sorry, to fakt ne, z mnoha důvodů.
@ondrej190 píše: Více
Tak, určitě nebude domov u toho, který se roky nestaral. Většinou otec.
@Sandra277 píše: Více
A to je druha vec. Po narozeni je obvykle na MD matka, a z toho důvodu se otec nikdy nedobude toho, aby byl domov u nej.
Pekne vymysleno a zarizeno.
Jedna z argumentacnich krivaren 🤷🏻♂️
Rodíme kojime máme mateřské hormony, chlap má většinou vyšší výplatu, tak je žena daleko častěji na rodičáku. S tím nic moc nikdo nenadělá. To ale není problém žen. Proč se chlap nezajímá o to, co má dítě rádo? O to, co ho utěší, jaké má kamarády a doktora, jaké má úkoly? Vše toto přeci tatínci můžou. Opravdu jejich chyba, že se odcizují.
@Takyjedna píše: Více
Nemyslím si. Logicky půjde dítě tam, kde to má pohodlnější. Pokud bude matka třeba neresic školy, nechá dítě koukat na tv klidně na cokoliv a když ráno nebude chtít do školy, napíše omluvenku, koho si zvolí? Píšu o matce, muže to být otec.
@cverunka píše: Více
Pokud by to byl otec, který by v manželství zastával 80-90% péče tak ano…Nevím proč by kvůli rodiči, který děti x let viděl hodinu večer a sem tam víkend, mělo být najednou dítě týden někde kdesi, kde většinou vůbec být nechce…To, že dítě s rodičem nežije nemá vůbec žádný vlv na vztah mezi nimi, ale předpokládá to, že se ten rodič musí snažit, musí něco obětovat, proto, aby s dítětem byl…většinou svoje pohodlí, čas, potřeby…Ale proč to chtít po rodiči, když to vše jde hodit na dítě, že a ještě se tvářit, že to dělám pro něj ![]()
Samozřejmě to předpokládá ž eten rezidentní rodič tomu druhému umožní pobyt ve své domácnosti občas pokud je třeba…což opět děti uvítají.
A ty si myslíš, že nějak vynucená střídavka vybudu je vztah s tím rodičem, který si ji vynucuje…ve většině případů právě naopak. Vztah ys tímto rodičem nenávratně zkazí a zničí skoro navždy…protože dítě to bere tak, že mu ten rodič „ubližuje“…a to děti nezapomenou. Takže radši bych oželala své potřeby, ego a jájájá a byla ráda, aby děti o čas a vztah se mnou stály, než je kvůli svému sobectví ničit a vystavovat tomu, že mě budou nenávidět, možná skrytě, ale nikdy mi to neodpustí…Běž se zeptat těch dětí, které střídavku měly…Naprosté minimum z nich ti řekne, že byly rádi, pokud budou moci říct pravdu bez toho, aby se to dozvěděli rodiče…
A jinak psala jsem, že jsou samozřejmě výjimky, jsou případy, kde to jde…rodiče zůstali přáteli, mají podobný názor na výchovu a starání se…bydlí blízko u sebe, oběma jde na prvním místě o děti, děti s tím nemají problém, protože i v manželství pečovali oba rodiče prakticky rovnoměrně. I když v této situaci nebyl pak důvod úplnou rodinu ničit a opět to byla nezodpovědnost a sobeckost rodičů…:-).
@inkakřivák píše: Více
Nemusí to tak báýt vždy, jsou situace, kdy je jeden rodič toxický, narcistický a děti budou tam, kde je jim dobře i když tam budou vyšší nároky…horší standard…
Případně bych aspoň řešila tak, že by muselo být nějaké období, kdy mají děti na to, aby si zvykly, kdy by byl navyšován ten čas, kdy rodič, co se prakticky nestaral pečuje, nechá dětem klid, zvyknout si vyrovnat se…a podle věku a toho jak moc děti mají problémy se navyšovalo…až by se třeba prakticky ke „střídavce došlo“, ale s tím, že prostě oba rodiče mají být vedeni k domluvě na pravidlech, přístupu k výchově atd atd…Prostě rozvod nesmí dopadat tak šíleně na psychiku dětí jak se to děje teď a proto jsou plné ordinace psychologů a psychiatrů…právě díky hrůznému rodinnému právu a nastavení…vše jen pro tatínka (někdy maminky, když je ona tam ta sobečtější)…Prostě společnost nastavila to, že rozvést je tak jednoduché a vlastně skoro chválené…a nikdy neřeší co to dělá dětem!!! Co znám děti v okolí a svoje tak se třeba o víkendu u otce ani nechtějí učit, nemají tam to co doma, otec to dělá jinak atd atd…od učitelů zhudebky vím, že jeden rodič třeba bojkotuje cvičení na klavír…Prostě naprosté hrůzy s neskutečně obrovským negativním dopadem na děti, psychiku jejich a tím i celou společnost! A proč? Jen pro sobockost rodiče, neschopnost snahy udržet vztah, protože nemusím…atd atd
Můžu se zeptat, zda jsi takovou situaci řešila osobně? Předpokládám, že ne. Páč než se to stalo mně, psala bych něco podobné. Snůšky demagogických řečí..ale pak to člověka potká osobně a najednou to vidí jinak.
Snahu udržet vztah jsem měla takovou, že mě to málem přivedlo na psychiatrii s poruchou příjmu potravy a nad pohodlím a dobrem pro děti jsem probrečela nespočet nocí. Ale nakonec jsme nic lepšího, než střídavou péči nevymysleli. A když jsem se ptala několikrát děti, zda by to chtěly jinak ( protože samozřejmě jsou chvíle, kdy nadávají), tak řeknou, že ne.
Obvykle zaujate argumenty ![]()
Hlavne to o tom jajaja a ublizenem egu otců. A pritom vic trpiva ublizene ego zen.
Coz ale kolikrat ani ty zeny nepripusti, protoze je ve spolecnosti predstava dite= matka dosud tak zazrana, ze to snad ani inteligentni zeny nevidi.
(Ne vsechny, nastesti ).
Otec chce malokdy vyhradni, matka vetsinou ano, tak jakepak ego otců. Na to prosim nezapomínat.
Pisisvori, sorry, treba jsem nespravedlivy, jak mi tady pořád nekdo predhazuje, ale tys svuj rozvod nezpracovala.
Ze dela otec veci jinak, je naprosto v poradku prece. A vrchol je, ze u nekoho necvici na klavir. Proboha, to je problem ![]()
Domluva je samozrejme v poradku, jen aby domluva nebyl diktat jednoho.
Samozrejme myslenka postupneho zvykani na peci druheho v principu asi spatna neni, jen bych se bal intrik a manipulaci toho opousteneho. Ale tak postupne zvysovat peci s jasnym harmonogramem, dejme tomu.
A to je to ego. Pokud dítě rádo hraje na klavír a chodí do kroužku, proč to jeden rodič bojkotuje? Tak snad mi jde o dítě, ne? A kdo je od základu ten sobečtější, že by chlap? Už od své přirozenosti, že má více testosteronu?