Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Hezké odpoledne, nemá tu někdo zkušenost s nařízením střídavé péče u dítěte ve věku 12 let? Dochází zde vždy k dotazování, nebo se může i přes nesouhlas dítěte střídavka nařídit? Děkuji.
@Laborta u 12letého dítěte, pokud není mentálně postižené, se už ospod i soud kloní k jeho názoru, rozhoduje ve prospěch dítěte, nenařídí střídavku, pokud by bylo dítě absolutně vážně proti… aspoň v případech, které znám… pohledej kazuistiky - zeptej se umělky, aby ti našla podobné případy a praxe jednotlivých soudů, který tě zajímá…
hodně štěstí ![]()
@Lucy75 Žádala jsem totiž soudně o navýšení alimentů a mám strach už z jeho dřívějšího vyjadřování, že bude na základě toho žádat o střídavku, aby případně radši nemusel platit nic, to je jeho největší argument už od doby rozvodu, kdy mi tvrdil, že budu dokládat každou korunu, za co jsem vše utratila.
Tak já mám ze svého okolí případ, kdy dvojčata 12 let střídavku nechtěla, ale soud ji stejně nařídil.
Dneska je to holt hodně populární, a pokud není otec sociální případ, dostane ji.
Příspěvek upraven 10.09.25 v 13:33
Fascinuje mě, jak si ti muži neustále myslí, že ty peníze, těch pár šušňů co mají dáno soudně matka utratí za sebe. A jak je matka dítěte chce obírat o peníze. Oni se to někde hromadně učí na nějakých setkáních takové smýšlení? Že se to objevuje ve společnosti tak masivně.
Každá rozumná máma chce jen, aby se její dítě mělo dobře, aby mu mohla něco dopřát a koupit třeba kolo, lyže apod. Já nevím, jestli je tu nějaký zástupce mužů, ať mi toto vysvětlí, proč jsou tak hákliví na výživné a proč nechtějí dát ani o korunu navíc.
To ti ty peníze za to stojí? Dvanáctileté dítě není malé, asi bych s ním nejdřív probrala, jestli se radši nespokojí s méně penězi od otce, než by riskovalo střídavou péči. Jinak jsem zažila, jak sociálka manipulovala s podobně starými dětmi známých, překrucovala jejich rozhodnutí do střídavky nejít a tlačila na ně.
@Laborta píše: Více
je velmi naivní představa, že ho dítě ve střídavce bude stát méně, než běžné tabulkové výživné… navíc i u střídavé či asymetrické péče se výživné oběma rodičům stanovuje dle jejich výdělku a situace… Pokud mluví tak, jak mluví, tak to bude nepříjemný souboj a nejvíc na takové hroty doplácí dítě
vůbec nepíšeš, co chce samo to dítě.. už má svou hlavu přece..
vážně stojí pár tisíc za už totálně zničené vztahy a soudní tahanice? víš, jaké to je pro dítě se nechat o tomhle vyslýchat?
@Beata68 píše: Více
Já tedy s rozvodem (zatím, naštěstí) zkušenost nemám, ale třeba můj muž nemá úplně představu kolik stojí běžné věci, takže bych se pak nedivila, kdyby se v podobné situaci také divil. Myslím, že ve spoustě rodin to funguje podobně, že žena řeší takové ty provozní výdaje za děti (jídlo, škola/školka, oblečení, boty, kroužky, dárky, drobná zábava a výlety) a chlap pak nemá ponětí. ![]()
Myslím, že začnu toho svého raději více zapojovat/informovat … co kdyby náhodou ![]()
@Lucy75 tak zase nevíš, kolik platí…přeci si nenechá platit málo jen proto, že tatík vyhrožuje…dítě střídavku nechce, podle toho co píše…
@Monchichik ano, konkrétní finanční údaje chybí..
i tak bych to opravdu velmi dobře uvážila, protože vážně neexistuje žádná jistota, že soud nenabude dojmu, že střídavka je zde vhodná a přiklepne ji i proti vůli dítěte, stát se to může…
Dle netu : Podle dat Českého statistického úřadu a výzkumů VÚPSV se podíl střídavé péče zvyšuje. Například v roce 2022 bylo v prvních rozhodnutích soudů o péči o dítě cca 12–15 % případů řešeno formou střídavé nebo společné péče, aktuálně podíly rostou.
@Anonymní píše: Více
No to je tedy pěkné, já věřila, že se na ten názor dá.
@mokkk To bych měla raději držet hubu a krok i když náklady za posledních X let vzrostly a není s ním domluva? Já jsem situaci samozřejmě probrala a ptala se na názor, střídavku odmítá.
@Lucy75 Vím jaké to je, protože s ním je to boj už několik let, ale na druhou stranu si říkám, že bojuju za její práva a nemůžu si nechat všechno líbit. Už když jsem měla prvně stanovené alimenty, říkal, že budu dokládat každou utracenou korunu.
@Beata68 Bohužel mám taky ten dojem, že si myslí, kolik neplatí a kdo ví co my matky s těmi penězi děláme.
Kolik vy byste si třeba představovali, že budete platit z příjmu 40 + čistého na 12 leté dítě, nebo jaké na něj můžou být náklady? Dítě u otce ob víkend, úhrada poloviny tábora. Jinak nic.
@Laborta tu máš přece kalkulačku…
https://www.vasevyzivne.cz/kalkulacka/#…
z 45čistého je to 8100 Kč tabulkově…
a dokládat mu opravdu NIC nemusíš, asi neví, kolik stojí život dítěte a jeho potřeby-pomůcky-zdraví-škola… my jsme v tom letos v září pro obě asi za 15tisíc
byly tam tedy adapťáky apod…
to nic nemění na faktu, aby sis to celé pořádně promyslela, nejlépe porada s právníkem na rodinné právo..
Příspěvek upraven 10.09.25 v 14:03
@Lucy75 Já jsem si to právě počítala, platí 3 tis. Samozřejmě jsem nad tím přemýšlela shora, zdola. On je voják z povolání, byl třeba i půl roku pryč, kdy si přivezl několik set tisíc, ale platil pořád stále stejně, protože každá koruna navíc je útok. Ptala jsem se i na OSPOD, kde by se dalo dohodnout, ale jak se tam dohodnu, když on neřekne ani popravdě kolik bere a kolik si může dovolit.
@Yasmen No to by byl dvojnásobek.