Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@bareg Střídání „kamarádů“ neovlivníš a nemůže do toho nijak kecat, to bohužel. Ad střídavá péče, co máte v rozsudku? Držela bych se toho, i ta mladší si časem zvykne. Buď jí oporou, ale nastav jasné mantinely. Kvůli škole asi brečí i mamince, to si osobně neber, spíš zkus přijít na to, jak jí pomoci, aby tam chodila ráda. Řekne, proč do školy nechce?
@bareg píše:
Dobrý den, řeším otázku… S mojí manželkou již od února nesdílím společnou domácnost, rozhodla se před 40, že jí život utíká a že chce vyzkoušet více mužů atd. atd…
Je to její věc a bránit jí v tom nemohu… Co se mě ale dotýká jsou naše děti…
Držela je bokem potom se na výletech potkali s jedním přítelem, ale zároveň měla jiného ještě… pak to ukončila, byl jsem s tím ok, že buduje vztah a nyní je zase prohodila a nevím jak děti vezmou, že z jednoho kamaráda už je zase jiný kamarád… to jen abych nastínil situaci…
Starší dcera chce střídat rodiče v režimu týden a týden… je jí 10 let poměrně samostatné dítě.. Mladší první třída do které nechce chodit 6 let… nechce bydlet u mě, že nejsem mamka a je prostě rozmazlená naše chyba… já nebyl vždy vzorný otec a ona si ji tak trochu rozmazlila a nyní ten vztah nemáme takový jako s tou starší… Nyní tedy chceme zkusit, že mladší bych z mého týdnu neměl od středy odpoledne do pátku odpoledne… Ale je to pro mě dost náročné, když břečí že nechce do školy do toho, že chce mamku a tak… to že si zavolají nic neřeší… na všechny povinnosti od myčky, úklidu pokojíčku, vzít si ponožky… atd reaguje tak, že u mě nechce být a chce být jenom s mamkou… V praxi by to vypadalo tak, že ve čtvrtek já bych si vyzvedl starší jel s ní domů, manželka mladší a v 16,45 bychom se setkali na karate a potom po hodině bychom zase každý to jedno dítě vezl k sobě domů…
A nechtěl by jsi trochu ubrat? Je to šestiletej prcek na kterýho se toho teď navalilo moc, rozvod a nástup do školy, ale tak, hlavně že je podle tebe rozmazlená
a ta, která u tebe chce být, tak ta je ok, jasně chápu…
Nemůžeš se s tou malou vídat po odpoledních, o víkendech a na spaní ji nechávat doma? vždyť z toho všeho musí mít v hlavě guláš, stýská se jí a ty ji nutíš dost na sílu. Aby jsi ten vztah nezničil jednou pro vždy ![]()
@unuděná píše:
@bareg Střídání „kamarádů“ neovlivníš a nemůže do toho nijak kecat, to bohužel. Ad střídavá péče, co máte v rozsudku? Držela bych se toho, i ta mladší si časem zvykne. Buď jí oporou, ale nastav jasné mantinely. Kvůli škole asi brečí i mamince, to si osobně neber, spíš zkus přijít na to, jak jí pomoci, aby tam chodila ráda. Řekne, proč do školy nechce?
mám teď taky prvňáčka a už se mu taky nechce -) je to o ranním vstáváním s tím, že se mu po mě bude stýskat, že by chtěl být se mnou
na tu malou toho teď musí být strašně moc, škola, rozvod a nemoci být s maminkou když potřebuje
odnese to nejvíc právě ona…
Vím, že to pro obě děti musí být těžké období, ale mladší bych si brala zároveň se starší. Ono jedna věc je právo na rodiče, ale ještě tu je právo na sourozence a nějakým dělením se narušuje a mohl by se narušit i jejich vztah časem pokud se jeden týden uvidí normálně, ale další týden jen malou část. Ale snažila bych se jim to co nejvíce ulehčit. Žít v takové vzdálenosti, aby mohli chodit furt do stejné školy a nemuseli střídat dvě, aby mohli chodit furt na stejné kroužky atd..Což i v případě třeba Prahy jde.Ano neni ideální bydlet třeba na Proseku a mít původní školu na Zličíně, ale i to by se ještě dalo, pokud by dítě raději jelo déle do školy, než střídalo školy. Pokud chodí jen do jedné a brečí, tak bych řešila, zda se ve škole něco neděje. Mohou se jí děti smát apod..
Sám píšeš, žes nebyl vzorný otec. Takže sis s mladší nevybudoval vztah! Ale vidíš to jako rozmazlenost. A chybu matky! Trochu sebereflexe by to chtělo.
Mladší určitě nedělej nic na sílu! Tím bys to ještě víc pokazil. Vyjdi ji vstříc. Žádné, však ona si zvykne. Je jí 6, potřebuje převážně matku, ne otce, který na ni doposud kašlal.
@Koblizkova1980 píše:
Sám píšeš, žes nebyl vzorný otec. Takže sis s mladší nevybudoval vztah! Ale vidíš to jako rozmazlenost. A chybu matky! Trochu sebereflexe by to chtělo.
Mladší určitě nedělej nic na sílu! Tím bys to ještě víc pokazil. Vyjdi ji vstříc. Žádné, však ona si zvykne. Je jí 6, potřebuje převážně matku, ne otce, který na ni doposud kašlal.
A jak si má s tím otcem vybudovat vztah, pokud s ním vůbec nebude?? ![]()
@unuděná píše:
A jak si má s tím otcem vybudovat vztah, pokud s ním vůbec nebude??
pomalu, opatrně a s citem?
kdyby si ji bral třeba zpočátku jen na odpoledne, dítko by bylo ve větší pohodě, když by vědělo, že spát bude u maminky a nemusel by se ani zatěžovat „nucením“ do učení…ale ze zakladatele spíš cítím, takovéto, já jsem otec, já mám právo a tak tady bude přes noc, ikdyby to měla probrečet…a tak se vztah moc dobře nebuduje ![]()
Zkusila bych si mladší brát na víkend plus jedno odpoledne ve tvém týdnu. Možná třeba kdyby u tebe starší byla jen 6 dní plus přišla s mladší ještě i jedno odpoledne v druhém týdnu, kdy bude u matky.
@unuděná píše:
A jak si má s tím otcem vybudovat vztah, pokud s ním vůbec nebude??
Takže násilím ji odtáhnout od matky? Když to ta malá nechce? Ať se snaží o víkendech, dělá si kvůli malé volno, vymyslí program na sblížení. Ne, že ji zavře u sebe doma a bude ji převychovat. Najednou..
@Koblizkova1980 píše:
Takže násilím ji odtáhnout od matky? Když to ta malá nechce? Ať se snaží o víkendech, dělá si kvůli malé volno, vymyslí program na sblížení. Ne, že ji zavře u sebe doma a bude ji převychovat. Najednou..
A když ta malá nebude chtít do školy, tak tam taky nemá chodit? Jako já neříkám, že je v pořádku drásat to na krev, ale podle mě se jí u táty neděje nic hrozného, pláče údajně kvůli škole i u mámy
Takže jde jen o to, že si musí na tuto situaci zvyknout. Samozřejmě s citem, nějaké „výchovné metody“ bych teď taky neprosazovala, ale zároveň bych neustupovala a holky si brala dle rozsudku. Ona ta pravidelnost je pro děti hrozně důležitá, pokud slečna bude vědět, že stačí zabrečet a nemusí dělat to, co se jí nechce, tak to taky výchovné moc není.
Navíc, teď pláče, že nechce u táty spát, když se ustoupí, tak může začít s tím, že tam nechce chodit vůbec, žejo. Když už je to jednou takhle nastavené, držela bych se toho a nemotala jí hlavu. Navíc tam má ségru.
Těžké radit. Sama mám děti ve střídavé péči a téměř stejného věku. Pro ty děcka je to nášup. Nasilu to nejde. Ale je nutno si uvědomit, že obvykle ty děti stejné scénky dělají oboum rodičům. Moje holky prudí kvůli úklidu stejně u mě i tatínka. A také už mladší (5) zkusila, že bude bydlet jen u tatínka, když jsem na ní zlá ( chci po ní něco uklidit), ale vím, že tl samé dělá i u otce.
A nejvíce hrozné mi přijde ty sourozence rozdělit
To fakt nedělejte. Ty děcka jsou si v takové situaci jedinou jistotou. Že mají vždy jedna druhou. A vzít jim ještě i to… Sama to vidím, jak jsou si dcery blízké, páč nejvíce času tráví spolu.
@unuděná píše:
A když ta malá nebude chtít do školy, tak tam taky nemá chodit? Jako já neříkám, že je v pořádku drásat to na krev, ale podle mě se jí u táty neděje nic hrozného, pláče údajně kvůli škole i u mámyTakže jde jen o to, že si musí na tuto situaci zvyknout. Samozřejmě s citem, nějaké „výchovné metody“ bych teď taky neprosazovala, ale zároveň bych neustupovala a holky si brala dle rozsudku. Ona ta pravidelnost je pro děti hrozně důležitá, pokud slečna bude vědět, že stačí zabrečet a nemusí dělat to, co se jí nechce, tak to taky výchovné moc není.
ale těch 5 dní bez maminky je pro 6leté dítko, které začalo chodit do školy, kde se jí nelíbí, strašně dlouho
obzvlášť pokud je s otcem, ke kterému ten vztah až tak nemá, zakladatel sám píše, že nebyl vždy až tak vzorný otec…jako hrotit toto na sílu teď v září nadělá v té malé hlavičce pořádnej guláš, vždyť i jen ten samotnej nástup do školy je obrovský stres a zátěž…možná by měl tatínek na chvíli upozadit sebe a své ego a nechat si malou pomalu zvykat jak na sebe tak na školu a měl by myslet hlavně na ni a neřešit, s kterým ze svých přátel teď maminka zrovna je, což vypadá, že ho trápí nejvíc ![]()
Ja to tedy pochopila tak, že bude menší týden u mámy, pak pondělí a úterý u táty, středa, ct a pa zase u mámy a víkend u táty a týden u mámy a tak dokola a přijde mi to fajn.. jen bych to možná přeložila ještě tím odpolednem v mamine tydnu, aby " nezapomnela"
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Dobrý den, řeším otázku… S mojí manželkou již od února nesdílím společnou domácnost, rozhodla se před 40, že jí život utíká a že chce vyzkoušet více mužů atd. atd…
Je to její věc a bránit jí v tom nemohu… Co se mě ale dotýká jsou naše děti…
Držela je bokem potom se na výletech potkali s jedním přítelem, ale zároveň měla jiného ještě… pak to ukončila, byl jsem s tím ok, že buduje vztah a nyní je zase prohodila a nevím jak děti vezmou, že z jednoho kamaráda už je zase jiný kamarád… to jen abych nastínil situaci…
Starší dcera chce střídat rodiče v režimu týden a týden… je jí 10 let poměrně samostatné dítě.. Mladší první třída do které nechce chodit 6 let… nechce bydlet u mě, že nejsem mamka a je prostě rozmazlená naše chyba… já nebyl vždy vzorný otec a ona si ji tak trochu rozmazlila a nyní ten vztah nemáme takový jako s tou starší… Nyní tedy chceme zkusit, že mladší bych z mého týdnu neměl od středy odpoledne do pátku odpoledne… Ale je to pro mě dost náročné, když břečí že nechce do školy do toho, že chce mamku a tak… to že si zavolají nic neřeší… na všechny povinnosti od myčky, úklidu pokojíčku, vzít si ponožky… atd reaguje tak, že u mě nechce být a chce být jenom s mamkou… V praxi by to vypadalo tak, že ve čtvrtek já bych si vyzvedl starší jel s ní domů, manželka mladší a v 16,45 bychom se setkali na karate a potom po hodině bychom zase každý to jedno dítě vezl k sobě domů…