Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, Jdu si k vam pro radu myslite si ze 3500 tis je dostacujici castka vyzivneho na 11ti lete dite?
@Dorotka30 píše:
Ahoj, Jdu si k vam pro radu myslite si ze 3500 tis je dostacujici castka vyzivneho na 11ti lete dite?
asi myslíš 3,5 tisíce.
taky hraje roli podíl na péči, přispívání na mimořádné výdaje atd. Ale takhle na první pohled to vypadá, že není.
Pokud se jedná pouze o 3,5k a nic dalšího na kroužky, obědy, atd.. tak je to málo.
https://www.kurzy.cz/…-1-6-mil-kc/
Tak třeba podle tohohle článku je to cca 10.000 měsíčně na dítě 10-15.
Je to reálné, já si jednou schválně spočítala roční náklady na desetiletého (bez zábav a dovolených)a došla jsem k podobné částce. Pro o 3 roky staršího a za dnešní ceny se aktuálně dostanu o pár tisíc výš.
Ale řekněme, že to je těch 10.000, takže otec zaplatí 3.500, zbytek přihodí matka? Kdo bude víc pečovat? Taky matka?
Abychom se nedostali k oblíbenému českému modelu -otec nepečuje, ale zato skoro nic neplatí.
Mě ne. Ale je to asi tak stejně relevantní informace, jako kdybych ti napsala, že mi nepřijde moc, pokud někdo vydělává 28 tis. čistého.
![]()
@Dorotka30 píše:
Ne, to je tak částka na jídlo pro dítě na měsíc.
No, pokud ten, co má dítě v péči, vydělává tak 100 tisíc a ten druhý tak 20 tisíc, tak možná jo.
Není dost informací, jak odpovědět.
No pokud mu nezajišťujete bydlení, neplatíte kroužky, výlety a nekupujete oblečení, tak to asi stačí.
@ivašot. Neprispiva mi vubec na nic…Soudne ma uz xlet 3tis pak jsme se domluvili na 3500. Ted jsem mu slusne psala ze od zari jde kluk do 6te tridy do skoly bude dojizdet… jeho odpoved je ze nema🤷🏻♀️ Jde mi o to jestli ma smysl to davat soudne nebo to nechat byt a at posila co ma
Dostávám na dítě 11 let 4tis a dítě 14 let 4,5tis. Na ničem jiném se otec dětí fin. nepodílí a i teď často poukazuje, jak moc na děti platí ( příjem má nadprůměrný, s novou partnerkou staví velký dům ). Dobrovolně od něj nedostanu ani 1 Kč navíc, ale jinak problémy nedělá, tak to neřeším, jsem ráda za klid..
anonym-citlivé info
@Dorotka30 tak požádej o navýšení soudně. Pak se uvidí, zda má nebo nemá ![]()
@Dorotka30 píše:
@ivašot. Neprispiva mi vubec na nic…Soudne ma uz xlet 3tis pak jsme se domluvili na 3500. Ted jsem mu slusne psala ze od zari jde kluk do 6te tridy do skoly bude dojizdet… jeho odpoved je ze nema🤷🏻♀️ Jde mi o to jestli ma smysl to davat soudne nebo to nechat byt a at posila co ma
A máš představu, jaké může mít příjmy?
Ale já osobně bych to určitě zkusila podat, už protože ta jeho odpověď je výsměch.
Jednou mi rekl ze dite je nase spolecne ze kdyz mi posle 3500 tak mam dat ze sveho 3500 a at mu netvrdim ze diteti nestaci 7tis na jidlo🙈