Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mám téměř dvouměsíční holčičku, zatím se jí nehtíky vždycky olámaly, ale teď už jí zůstávají, tak budeme asi stříhat.
Chci se zeptat, jestli mám kupovat nějaké speciální nůžtičky nebo stačí obyčejné. A desinfikovat ty nůžky lihem? A stříhat spíš ve spánku nebo v bdělém stavu…???
Ahoj
Já jsem zakoupila kleštičky pro mimi i nůžky s kulatou špičkou, ale vůbec mi to s nima nešlo. Takže jsem zkusila normální nůžtičky, ne ty zahnuté ale rovné a mam všechny nehtíky za 2 minuty hotové. S tříham mu je jednou týdně, někdy i dvakrát a to většinou ve spánku, nebo když je klidný. Nijak jsem je nedezinfikovala.
Radka + Tomášek
Také jsem kupovala nůžtičky s kulatou špičkou a zvládáme stříhat i za bdělého stavu, jen u toho musím něco zpívat
Také ničím nedezinfikuji. Stříhat musím každý 3 den, jinak má Tedýsek poměrně nebezpečné drápy
![]()
My museli nehtíky začít stříhat hned po příchodu z porodnice, měly tendenci se olupovat bohužel až do lůžka. Normálníma tenčíma manikůrkama. Omyla jsem je jen poprvé a pak důsledně dodržovala, aby si s nimi nestříhali nehty moji chlapi. Prostě do roka měla Joko jen tyto svoje nůžtičky. Kupodivu se u stříhání na rukou nikdy neprala, zaujatě sledovala, co to dělám. Zato u nohou byl velký problém. A pokusy ve spánku končily trhnutím z úleku nebo vzbuzením, takže jsem stříhala za bdění a zkoušela něčím zaujmout - hračkou nebo tak
Tak my jsme stříhali ož od narození, normálníma nůžtičkama a jdině ve spánku. Když byl Domča vzhůru tak bych mu neustřihla nic, jak sebou mlel. Ve spaní jsme mu je stříhala snad do dvou let
Nic jsme nedesinfikovala,ani mě to nenapadlo…
On už se tedas pěknýma nehtama narodil a v porodnici mě naštvali,protože řekli že tam nechty nestříhají a nůžky mi nedali, malej se pěkně poškrábal a dodneška má malou jizvu u obočí ![]()
My máme s kulatou špičkou, kvalitní, takže stříhají pěkně. Desinfikovala jsem lihem jen když jsem je rozbalila jako nové a teď je jen sem tam opláchnu pod vodou!
Máme hodné zlatíčko, takže taky stříháme v bdělém stavu, ale někdy jsem ráda že je tam ta kulatá špička, přeci jenom je už teď živější a někdy využiji jeho spánku na stříhání
![]()
Danny
Já stříhám obyčejnými mými nůžtičkami, poprvé, co jsme přišli z porodnice. nikdy žádný problém.ů
Zezačátku ve spánku, protože se nebrání a nezatíná pěstičky. A pak i v bdělém stavu.
ahojky,
ja uz mam velkeho caparta,striham cvakatkem-je to dost rychle.
Kdyz byl malicky,mela jsem nuzky s kulatou spickou(ale cvakatko je lepsi),neomyvala jsem.
V porodnici jsem pozadala sestry uz prvni den o ostrihani,mel fakt drapy,ale odmitly(pry nesmi).Tak jsem na prvni vizite pozadala primare,jestli sestry muzou a pry jo(a uz byl skrably),tak strihaly
,ale jen malicko,po druhe uz nechtely,takze jsme strihali hned co jsme prisli domu(a i to byl uz v porodnici dodrapany jako Strihoruky Edvard
)
Jo ve spanku u nas neslo,sebemensi pohyb ho vzdudil,ale to je o mimcu.
A stejne ty drapy rostou nejak strasne rychle
![]()
Any
ja zacla strihat az nedavno po sestinedeli a striham nuzkama na manikuru-koupila jsem jedny specialne pro malou a nikdo jiny si s nima nic nestriha,tak nedezinfikuju.)striham jen ve spanku asi kazdy 2.den
Ahoj..
My máme nůžtičky s kulatou špičkou, já je omývala a stříhala normálně za bdělého stavu, stejně se vždycky vzbudil. Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby dítko spinkalo..