Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
Prosím máte některá zkušenosti se střiháním podjazykové uzdičky u dětí.
Syn (1rok) jí má krátkou a řešíme, jestli mu to nechat střihnout teď nebo až tak ve třech letech… Jsme objednaní do Vinohradské nemocnice a mají mu to dělat v celkové narkoze.
V těch třech letech by se to dělalo asi jen s lokálním umrtvením, ale zase by asi špatně mluvil, protože by mu to překáželo.
Co lékař, to názor – ve Vinohradech nás objednali hned na operaci, ale když jsem jela na konzultaci do Bulovky, tak tam nás zase 2 doktorky zrazovaly a doporučily, ať to odložíme. Že by mu to mohlo znovu špatně srůst a šel by znovu. Řešily jste to některá taky???
Odložila bych to… záleží tedy jak to má. Od narození jsem to měla také u syna doporučováno, prý se mu musí i špatně pít a pod. Pak že bude špatně mluvit.. No ale protože pil úplně bez problémů a nemluvil do roku a půl, tak jsem to oddalovala a teď už má 7 let a jsem ráda, že jsme to nepodstupovali. Bylo by to úplně zbytečné. Nešišlá a logopedii jsme navštěvovat taky nemuseli
)
Už tady o tom diskuze byla, nevím proč ta narkoza, malé to dělali hned v porodnici, prostě přišla doktorka z ORL, udělala cvak a bylo to…
Záleží jak je ta uzdička moc přirostlá.
Moje děti to měli obě. Lindě to střihli asi ve 3 měsících na pohotovosti. Byli jsme tam úplně s něčím jiným a dr. si toho všiml. Podstřihl nůžkami, jen to něčím posprejoval. Bylo trošku krve, ale když jsme byli doma, nevěděla o ničem.
Syn šel na to v půl roce na ORL. Opět podstřiženo nůžkami, ale bylo to uděláno špatně, za rok jsme šli znovu. Zas jen nůžkami a bez narkózy. Bolelo to jen chviličku.
Vždy jsem čistila heřmánkem, nebyl problém. Oba mluví krásně.
Já taky bojovala s lékaři.Dcera špatně pila,museli jsme používat klobouček a dr.na ORL mi ještě v 6ti měsících řekl,že je na to malá,ať s ní příjdu až jí bude rok.Tak jsme šli v roce znovu a on mi řekl,že už je moc velká a prala by se a že by se to muselo v narkoze a roční dítě kvůli takové prkotině nebudou uspávat.No nebudu se rozepisovat,jak jsem tenkrát zuřila…dcera mluvila špatně,vůbec jí nešlo L,ve třech letech jsme byly na ORL s ušima,byl tam jiný lékař,jen tak mimochodem jsem se ho teptala,co teda budeme dělat s tou uzdičkou,on vzal nůžky a než jsem se stihla rozkoukat,tak to fiknul,malá nestihla ani zabrečet
Nesrostlo a mluvení bylo hned o 100% lepší ![]()
Jojo samotný zákrok je chvilka. Já si pamatuji, že jsem měla dítko vždy na klíně a než se stihlo rozkoukat bylo to hotové. Jen jsem přidržela ruce, sestra hlavu a fik bylo to.
Dceři uzdičku střihli ještě v porodnici, všimla si toho primářka, střihla to nůžkami. Téměř to nekrvácelo, jen stačilo otřít. Malá snad o ničem ani nevěděla. Malá bude mít 7 let a mluví krásně. Já osobně bych s tím zase neotálela. Moje kamarádka to u dcery stále oddalovala a nakonec její dcera šla sama až v 16 letech - a to už bylo v celkové narkóze, špatně se to hojilo a ten zásah byl mnohem větší a bolestivější ![]()
syn byl v rijnu, taky jsme meli doporuceni na vinohrady. sli jsme na orl, bylo to bez narkozy trvalo to 15 vterin a syn pak brecel asi minutu
a bezte ted, jinak se nauci spatne mluvit a neco mu nepujde rict vubec
Synovi stříhali v porodnici a nyní dr na logopedii tvrdí, že ji má stejně přirostlou. Dcerka to má taky, ale té nestříhali a problém zatím nevznikl
. Takže to nechám.
No já jsem si právě o to střihání řekla doktorce sama, když bylo malýmu tak 3 měsíce. To mi řekla, že se to bude řešit v roce. Tak jsem se jí na roční prohlídce připomněla, že bych to chtěla vyřešit, aby malej neměl problém s mluvením.
Poslali nás do Vinohrad a tam mě teda dost zarazili tou narkozou - já tam šla s tím, že domů půjdem „bez uzdičky“. Doktorka div nevolala do Klokánka, aby mi vzali dítě, že bych mu to chtěla nechat udělat bez narkozy
Tak nás objednali a já začala zjišťovat, jestli by to nešlo jen s lokálním umrtvením…z ORL nás poslali na Bulovku a tam mi to právě rozmlouvali, že je velká pravděpodobnost, že by mu to znovu přirostlo. Že ho nedonutím, aby ten jazyk vyplazoval = rehabilitoval ![]()
Tak právě vůbec nevím…
A Jizvíková, mlžeš mi napsat, kde vám to teda nakonec udělali? A jestli Ti to třeba rozmlouvali. Klidně do soukromý zprávy - že bych jim ještě zkusila zavolat.
U dcery se řešilo, zda střihnout, či ne. Nestříhali jsme. Měla potíže s přisátím, ale nakonec jsem kojila úspěšně a měla logopedické potíže. Bude ji 7 let a mluví čistě a zřetelně. Logopedka sama neví, zda to bylo uzdičkou, či jiným problémem. Kdyby si byla jistá, tak by nás poslala to střihnout. ![]()
Oni kolikrát sami neví, co udělat. Osobně si myslím nestřihat, protože se to vždy může dostřihnout. A taky nechápu, proč celková anestezie.
naše Nikolka mluví jak kniha nïkdo to nezjistl ted onemocněla poprvý v životě a měla vypláznout jazyk a máem paír na stříhání té uzdičky hned jak se uzdraví bere to statečně těší se že může dat jazýček nahoru a cvakat nevím jestli to odkládat ale spíš ne at se ji ještě lépe mluví sama mudra se divla že mluví dobře všechny slova co ji nadiktovala že si to vytahala.
čeká nás to za bleskový overálek ![]()
Já teda nevím jak to rehabilitovat, ale my jsme nic takového nedělali a nepřirostlo to. Jen jsem uvařila heřmánek, omočila vatovanou tyčinku v heřmánku a projela tím na tom ustřižením. Nic nepřirostlo.