Stříkání Ventolinu u 3letého - zkušenosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1
9.2.26 22:49

Stříkání ventolin

Dobrý večer prosím o radu od minulého týdne úterka foukáme malému (3) roky ventolin ve čtvrtek jsme šly na kontrolu a nasali nám i korticoidy a plus 3×po 20 min dávat 4 střiky v jedné hodině a pak po 6-4 hod už jen 4 což jsme udělali v pátek znovu kontrola a zmírnili to na 2 střiky přes víkend v pondělí tedy dnes kontrola a a malý má stažené stále průdušky a máme inhalovat a stříkat ventolin 4 střiky prosím vás o radu co zabralo u vás nejvíce na roztažení průdušek už jsme u lékaře jako doma s chceme být už zdravé předem děkuji za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9720
9.2.26 23:25

Kortikoidy jste dostali celkové, nebo inhalační? Trpí dítě na časté záněty průdušek?

Ventolin není určen k dlouhodobé léčbě, je to úlevová medikace, zhruba po 5 dnech pravidelného užívání dochází k postupnému poklesu účinnosti (down-regulace receptorů).

Chtělo by to inhalační kortikoidy pravidelně (ev. v rámci fixní kombinace IKS/LABA - např. Seretide 25/50), k tomu Atrovent. Pokud je neideální odpověď na léčbu, je nutné zvažovat i bakteriální superinfekci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30804
10.2.26 08:36

U dcery až věk - vyrostla z toho. Ve věku 2-5 let měla zánět průdušek velmi často, takže Ventolin byl trvalou součástí léčby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
10.2.26 19:35

Já jen tolik: píšeš o vstřekování, pak o vdechování - to je rozdíl. Pokud jde o vdechování, tak ti řeknu, že ač jsem dospělá už dlouho, Ventolin vdechnout neumím. Prostě mi to nejde. Když jsem ho dostala (jako 40+), kolegyně-astmatička mne vzala na WC a ať jí ukážu, jak ho vdechuji. A ukázala mi, že všechno jde mimo mne. No, neumím to dodnes a ač ho mám doma, nepoužívám ho. I když jsem kdysi dávno měla záchvaty, dala jsem si Seretide (tehdy ještě pod jménem Duaspir). A tenhle zázračný lék po pravidelném vdechování mne záchvatů zbavil po cca týdnu - dvou! Pak jsem ho vdechovala jenom párkrát za týden. Dnes ho vdechuju pravidelně, 1 až 2 vdechy denně.
Dovětek: já mám ale tzv. dospělácký typ astmy, tedy ne dětský, alergický.

Napsala jsem proto, že pokud jde o vdechování Ventolinu, možná jde všechno mimo. Vdechování Seretide není těžké, nevím ale, jak je pro 3leté dítě. Teď mne napadlo: po vdechnutí Seretide máš v puse na jazyku jakoby povlak nebo co. Tak pokud máte tenhle, tak se dítěte zeptej, jestli na jazyku něco cítí. Víc poradit neumím. Pak se má pusa pořádně vypláchnout vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
10.2.26 20:06

@BeaL
Menší děti používají pouze aerosolové pMDI a inhalace se děje pomocí chamberu, bez toho je inhalace naprosto k ničemu (často na tom pohoří i dospělí).

Větší děti a dospělí by měli užívat spíše práškové inhalátory (DPI). Správná koordinace stisknutí inhalátoru a pomalého dlouhého nádechu (ideálně 5 sekund! to je skutečně dost, když to člověk stopuje) determinuje větší chybovost pMDI při inhalaci bez chamberu. U DPI stačí rychlý prudký nádech, naštěstí Ventolin (pMDI) má svou DPI variantu - Buventol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
10.2.26 20:47

@Doctus
Dobrý večer.
Aha, takže můj Seretide je práškový. A ano, rychlý prudký nádech je také někdy umění. Např. jsem měla Seretide a tam to nebyl problém. Asi dva roky mám i Asthmex (jednu složku má ve vyšší hodnotě jako Seretide, Seretide s nižším obsahem léčivých látek užívám v létě). Liší se ovšem v konstrukci: Asthmex má náustek níž, hlouběji. takže nádech musí být fakt mnohem silnější a prudší než u Seretide. U Asthmexu si někdy říkám, že se mi léčivé látky dostaly… do úst. Dál už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
10.2.26 20:49

@Doctus
Ještě jednou jsem se začetla. Děkuji za zmínění Buventolu, musím si zapamatovat, napsat a poptat se mé lékařky na něj. Ještě jednou díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
10.2.26 20:52

@BeaL
Asthmex vskutku nemá úplně nejlépe tvarovanou „koncovku“. Asi nejpropracovanější typ DPI je Nexthaler, má i protektor dávky, v případě potřeby můžete od alergologa vyžádat (je i účinnější než Seretide a Asthmex). Dobře se nadechuje i z Easyhaleru (fixní kombinace se jmenují Salflumix a účinnější Bufomix).

Příspěvek upraven 10.02.26 v 22:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
10.2.26 20:55

@BeaL
Pokud byste nechtěla mít 2 různé inhalátory, tak lze použít režim (S)MART (Single Maintenance And Reliever Therapy), k tomu jsou registrovány mnohé fixní kombinace kortikoid/formoterol (např. Combair Nexthaler 100/6, Bufomix Easyhaler 160/4,5, Duoresp Spiromax 160/4,5, Symbicort Turbohaler 160/4,5). V případě dušnosti si člověk dá o jednu dávku navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
10.2.26 21:12

Děkuji Vám, pane doktore, za informace. Děláte tu moc dobrou práci (a zdarma), vím o Vás. Vše dobré Vám přeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí