Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi nám odchází meruňka. Dám jí ještě šanci, ale stejnak tak 3/4 let neplodí, pomrzne. Takže jestli se nezberchá rychle, tak půjde.
Co místo ní?
Ideálně bych chtěla nějaký menší strom. Raději ovocný. Nebráním se ale ani listnáči neužitkovému.
Je to na poměrně suchém místě. Slunce prakticky celý den. Půda špatná.
Arónie, je nenáročná, krásně kvete, plody se dají zpracovat, případně nechat něco ptákům na zimu a zbarvené listí na podzim nemá konkurenci ![]()
@Lama Lama píše:
Asi nám odchází meruňka. Dám jí ještě šanci, ale stejnak tak 3/4 let neplodí, pomrzne. Takže jestli se nezberchá rychle, tak půjde.
Co místo ní?
Ideálně bych chtěla nějaký menší strom. Raději ovocný. Nebráním se ale ani listnáči neužitkovému.
A chceš vyloženě listnáč nebo třeba i jehličnan? Jestli listnáč, tak bych tam šoupla nějaký hustší keř, kanadskou borůvku, rybíz nebo tak
buď je sestříhat do něčeho rozumného co by se ti líbilo nebo tam rovnou dát naroubovanou verzi. Kanaďanky akorát potřebují kyselejší půdu (takže do jámy zamíchat rašelinu) ale na kvalitu mi nikdy nepřišlo že by byly náročné. Měla jsem je i na jižní straně ![]()
Lamo, kup si morusi. Misto na ni jako delane a jeste si pochutnate. Jsou i previsle druhy, aby vam tam nevyrostl obr strom.
@jkra můj osobní názor, ale mně přijde, že magnolie vypadá hezky max dva týdny když kvete a jinak docela nic moc
jinak já mám strašně ráda Acery, dají se sehnat od růžové po zeleno-oranžovou.
jen je třeba vybrat druh, co má rád přímé slunce, aby je to nespálilo. Nebo by se mi líbila okrasná vrba. Z ovocných bych si asi vybrala třešeň.
@Lalelale píše:NO, ta bymi přišla fajn. Ale mám pocit, že to je mega strom.
@jkra můj osobní názor, ale mně přijde, že magnolie vypadá hezky max dva týdny když kvete a jinak docela nic mocjinak já mám strašně ráda Acery, dají se sehnat od růžové po zeleno-oranžovou.
jen je třeba vybrat druh, co má rád přímé slunce, aby je to nespálilo. Nebo by se mi líbila okrasná vrba. Z ovocných bych si asi vybrala třešeň.
@vasedcera píše:Zatím favorit
Lamo, kup si morusi. Misto na ni jako delane a jeste si pochutnate. Jsou i previsle druhy, aby vam tam nevyrostl obr strom.
@Nimie píše:
A chceš vyloženě listnáč nebo třeba i jehličnan? Jestli listnáč, tak bych tam šoupla nějaký hustší keř, kanadskou borůvku, rybíz nebo takbuď je sestříhat do něčeho rozumného co by se ti líbilo nebo tam rovnou dát naroubovanou verzi. Kanaďanky akorát potřebují kyselejší půdu (takže do jámy zamíchat rašelinu) ale na kvalitu mi nikdy nepřišlo že by byly náročné. Měla jsem je i na jižní straně
Keř určo ne. Chci prostě kmen a korunu. Z toho důvodu nechci ani ten jehličnan moc ne.
@Lama Lama tak z těch nejedlých jsou ještě strašně nádherné katalpy, okrasné třešně a jabloně ![]()
@Lama Lama ty jo to nevím, já třešeň nemám, jen ty acery. Ale když jsem byla dítě měli jsme na zahradě třešeň odjakživa a ta nikdy nevyrostla nad 3 metry. Možná existují nějaké menší druhy? Nebo to byla náhoda že zůstala maličká.
Převislou moruši. Vypadá dobře a ještě navíc skoro celý léto plodí výborný plody.
@Lama Lama píše:
Co místo ní?
meruňky trpí na moniliovou spálu, která když se zanedbá, tak jsou z toho ty mrtvice. typický příznak jsou zaschlé konce větví a klejotok. Nový strom bych ti doporučila hlavně ranně plodící, ať nemáte předzahrádku plnou opadaného ovoce a vos až do podzimu. Tedy ne jablka, hrušky a švestky. A pokud chceš strom obolný na sucho, tak by měl být roubovaný na semennou podnož, což je teda docela věda sehnat.
@Janli píše:
Převislou moruši. Vypadá dobře a ještě navíc skoro celý léto plodí výborný plody.
moruše zrovna hrozně opadává, do předzahrádky je to pěkná fujka
Catalpa ma narocne koreny. me u ni koreny vyzraly mysi.
Magnolie je v pohode. Mala okrasne tresen, pak takova ta japonska Vrba, ta je taky hezka.
Pokud ne strom, co vysoke travy v kombinaci s levanduli?