Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mame 5,5letou dceru. Je velmi sikovna - inteligentni, soustredena, pecliva. To nam bylo potvrzeno psycholozkou pri posouzeni skolni zralosti, v techto oblastech je nad 90. percentilem. Ale ma vyraznou recovou vadu. Zlepsuje se, i kdyz pomalu. Neumi jen 5 pismen - Z, S, C, R, Ř. Ale ta, ktera umi, casto nepouziva. Zvlast v bezne reci, kdy se nesoustredi na vyslovnost.
Napr. jeste nedavno rikala kočika místo kočička, nechutá místo nechutná. Ted uz obe tato slova rika spravne. Casto misto taky rekne kaky. Kdyz ji na to upozornim, rekne to spravne. Misto protože bezne rika pokoje, po upozorneni se opravi na potože. Napr. “na stole” rika jako “ha čoje”.
Chodi na logopedii neco pres rok, nejprve jednou za mesic, od lonskeho leta jednou za 2 tydny. Psycholozka nam poradila, abychom se obratili na studenty logopedie, jestli by nekdo z nich nemel zajem o praxi s nasi dcerou. Treba 1× - 2× tydne. Samozrejme za financni odmenu.
Omlouvam se za diakritiku, muj telefon nektere znaky neumi, tak vetsinou nepouzivam zadne s diakritikou.
Můžu se zeptat k čemu budou další logopedi? Nebojíš se že oni jí to budou učit zase jinak a udělají jí v tom zmatek?
@Micilin píše:
Ty jo. Spíš bych změnila klinickou logopedku.
No jeste mame doporuceni na jednu logopedku na Barrandove - pry je vyborna diagnosticka. Ta psycholozka rikala, ze dcera ma problem i v sluchove oblasti - nerozlisuje nektere podobne slabiky. V bezne reci se to teda nepozna. Ale u specialnich slabik z toho vysetreni to bylo videt.
Nase logopedka je podle me dobra. Ma super reference. A s nasi dcerou udelala obrovsky pokrok. Jen se proste ted zameruje na jine casti mluvy, nez je kocicka a nechutna. Ale zkusime tu logopedku z Barrandova, co nam rekne.
@ka2ka píše:
Můžu se zeptat k čemu budou další logopedi? Nebojíš se že oni jí to budou učit zase jinak a udělají jí v tom zmatek?
No to je otazka. Mela by to cviceni castejsi. Ale zase jeji logopedka je dobra, jen proste nemuze tak casto.
@ka2ka ale ten potencilani zmatek je opravdu relevantni argument. Myslela jsem teda jen jednoho studenta logopedie.
@Janča6 píše:
No to je otazka. Mela by to cviceni castejsi. Ale zase jeji logopedka je dobra, jen proste nemuze tak casto.
ale tak ty snad s ní cvičíš podle instrukcí vaší logo ne?? takže cvičíte cca 5× denně ne? nevím no my ted měnili logo protože původní těžce onemocněla a nová jede totálně úplně jinak takže i dítě je zmatené ![]()
@ka2ka píše:
ale tak ty snad s ní cvičíš podle instrukcí vaší logo ne?? takže cvičíte cca 5× denně ne? nevím no my ted měnili logo protože původní těžce onemocněla a nová jede totálně úplně jinak takže i dítě je zmatené
To prave moc nejde. Prijdeme z logopedie, dcera se vrhne na ukoly, behem pul hodiny je udela, nauci se basnicku. Ale pak to bezne procvicovani vetsinou bojkotuje, jen si prerikava tu basnicku. Logopedka je pro ni autorita a lepe s ni spolupracuje. Proto by se hodilo mit catejsi hodiny s logopedem/kou. Ale je fakt, ze by v tom pak mohla mit zmatek kvuli rozdilnemu pristupu jednotlivych logopedu.
Ja vim, ze nejdulezitejsi je to domaci procvicovani. Ale fakt nevim, jak ji k tomu primet.
@Janča6 píše:
To prave moc nejde. Prijdeme z logopedie, dcera se vrhne na ukoly, behem pul hodiny je udela, nauci se basnicku. Ale pak to bezne procvicovani vetsinou bojkotuje, jen si prerikava tu basnicku. Logopedka je pro ni autorita a lepe s ni spolupracuje. Proto by se hodilo mit catejsi hodiny s logopedem/kou. Ale je fakt, ze by v tom pak mohla mit zmatek kvuli rozdilnemu pristupu jednotlivych logopedu.Ja vim, ze nejdulezitejsi je to domaci procvicovani. Ale fakt nevim, jak ji k tomu primet.
tak u nás teda ví že cvičit se musí bez pardonu, žádný já nechci a bojkoty to zkusili, řekla jsem že jim udělám ostudu a logo to řeknu, starší si to zkusil a odmítal tak jsem to logo řekla, ta pochopila o co mi jde a dala mu sprchu takže cvičil i když skřípěl zuby
Nabízí se jako možnost logopedická školka.
Ale za mě zapracovat na přístupu k učení/ procvičování. Bych stavěla minimálně na stejný level jako správná mluva.
To domácí cvičení je ale 90% úspěchu. Přes to nejede vlak. Vždyť je to většinou i nějakou zábavnou formou, ne?
Ja nerikam, ze neprocvicujeme vubec. Dost pomaha to, ze s nami na logopedii chodi i 4leta dcera, ktera mluvi perfektne, pouze neumi Ř. Casto pak procvicuji spolu. Vetsinou treba pri staveni Lega, na prochazce apod. procvicime par slov. Hodne je bavi prvni a posledni slabiky slov. To delame nekolikrat denne. Ale vydrzi to tak 3 minuty a pak uz nechce. Pracovni listy si vypracuje hned po logopedii a pak uz se k nim nechce vracet.
Asi mate pravdu, ze musime zapracovat na pristupu.
Vidim, ze jsem to nenapsala uplne jasne. Z tech ukolu z logopedie si ochotne procvicuje basnicky. Pracovni listy udela hned a pak uz se k nim nechce vracet. No a nekolikrat denne procvicujeme (aktualne pismeno L a prvni a posledni slabiku) behem jinych cinnosti. Ale to odmita delat delsi dobu. A pak ji pri bezne mluve upozornuju na chybne vyslovena slova a ona si je opravi. Ale stejne mam pocit, ze by to bylo potreba intenzivnejsi.
Je pravda, ze jsem mekka. I v jinych oblastech ![]()
@Janča6 upřímně nám se třeba tohle cvičení při procházce nebo když si děti hrajou neosvědčilo, prostě se na to nesoustředí, odflinknou to
takže jedeme 5× denně na 3 až 5 minut, vynecháme když jsou vysloveně protivný a nemocný, ale to třeba děláme alespon obrázky, ale takový ten dril kdy cvičí písmeno a slova se fakt snažíme několikrát denně
myslím že by ti nepomohlo ani sto logopedů budeš muset zpřísnit a prostě cvičit, hele starší cvičil a civičil a stejně mu r trvalo rok a půl prostě nedokázal ohnout jazyk takže dost záleží i na tom dítěti a to jsme fakt cvičili
Ahoj,
Neznate prosím nějaké studenta logopedie, který by si udělal čas několikrát týdně na syna? zaplatím plnou sazbu jako za registrovaného logopeda, ale potřebuji, aby dorazil/a a vyzvedl/a syna ze školky.
Syn, 2trida, je dysfatik a velmi špatně mluví. Museli jsme kvůli změně práce změnit logopeda a u novéhé není žádný progres, ale my logistiku už nezvládáme s prací a druhým synem…