Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hezký den
Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na studentky u porodu. nemyslím tím, že se přijdou koukat, ale spíše že vás studentka odrodí za přítomnosti porodní asistentky. Máte nějakou zkušenost?
Ted jsem rodila první a doktorovi jsem řekla že studenty na porodním sále nechci. Nakonec to byl tak fajn a bezproblémový a hlavně rychlí porod že asi u druhého porodu s takovouto možností budu souhlasit. Hlavně pořádně číst papíry. Nikdo nic neřekne a někdy rodí student aniž by o tom rodičky věděli. Je to v porodních papírech co většině maminek dávají podepisovat až při kontrakcích pomalu na sále.
Mám, druhé dítě jsem rodila pouze za pomoci studentky a dozoru PA, i u prvního jsem jí měla po celou dobu také, ale tam při porodu asistovala dr. (nástřih).
stěžovat si fakt nemůžu. výhodou je, že ta studentka má, aspoň v podolí to tak je, na starosti jen jednu, takže byla neustále k dispozici.
@Olion v Podolí se mě přímo osobně ptali, zda souhlasím se studentkou PA, u obou porodů, vždycky mi jí prvně představili, a ústně se mě ptali na souhlas s úplně vším. vím, že to není normou, i když by mělo být..
Musíme dát těm studentkám šanci
buďme rády, že ty holky mají zájem to dělat.. i přes ten neutěšený stav ve zdravotnictví ![]()
Mně by to nevadilo, u nás v porodnici nejsou, ale nevadilo, navíc, mám zkušenost se sestřičkou učenkou, a ještě nesjou tak otupělé, jsou snaživé, milé, tak nějak z nich člověk cítí zájem, a to jsem ležela přikurtovaná v posteli na kapačkách, na morfiu s drenem, prolívali mě kapačkama a já potřebovala co hodinu na záchod, tedy v mém případě mísu, běhala učenka a byla milá, samý úsměv, odpoledne odešla, nastoupila běžná sestra a já se modlila, abych nepotřebovala, jaký měla ksichty, že otravuju
takž u porodu klidně, kdyby se cokoliv dělo, stejně to převezmou za ni, při bezproblémovém porodu by mi nevadila, mně ani medici.
U prvního porodu jsem měla studenta - budoucího záchranáře. U druhého studentku - budoucí PA. Vždy se mě ústně zeptali, a dali i podepsat, že s přítomnosti u porodu souhlasím. Poté i představili. Student chodil jen s doktorem a byl na samotný porod. Studentka suplovala PA. Ta jen občas došlo. Moc hezky se starala.
Domnívám se, že pokud nepřijde 30 studentů na jednou, tak to nevadí. Nějak trochu odborné zkušenosti musí získat. Z učebnic nebo videa se to nenaučí.
V prvé řadě, jsem PA studentka ![]()
A jsem vždycky vděčná za každý souhlas.
Bohužel v poslední době čím dál častější, že přijdu ráno v 6 na praxi, sály plný a ani jeden souhlas. A jelikož si tam těch 8 hodin prostě musím odbýt, tak to občas naštve..
Asi by mi to nevadilo, pokud by po celou dbu byl k dispozici lékař a tak nějak kontroloval, co mladý dělá. Ale lékař, žádná pa
No možná je to proto, že mají třeba napsat studenta.. Jakože jednoho, když tam napíšou jestli souhlasím se studenty, tak si říkám, kolik jcih tam asi přijde, když tam budu v bolestech..
Jinak asi člověku je jedno, jedno je tam člověk navíc, ale asi chlap by mi vadil
medik… protože jsem měla takovou špatnou zkušenost, s hyhňajícím se medikem a nějak mě to zůstalo v hlavě
Taky jsem byla studentka.
Sice už mám 16 let praxe, ale pořád jsem vděčná, že rodičky souhlasily. ![]()
Na studentky dohlíží zkušená porodní bába a hlídá ruce, co dělají. Nějak se to naučit musíme, že? ![]()
A samotné mi bylo v bolestech jedno, kdo mě rodí.
Bylo by mi jedno i deset lidí. ![]()
Studenty jsem u porodu neměla, ale v těhotenské poradně jsem je viděla často. Dokonce se nad mým miminkem v břichu učili nějaké osy
Často jsem tam viděla i kluky a i když jsem se před nima styděla tam dole ukázat, tak jsem ten souhlas dala, protože sama jsem studentka a vím, že bez praxe se studenti jakéhokoliv oboru nic nenaučí!
Takže chválím maminky, které to umožní..samozřejmě že pod dohledem lékaře!
U porodu bych je nechtěla, na Bulovce v poradně jsem je odmítla. Kdybych měla o 20kg míň a nevypadala před porodem jako vorvaň, tak je tam nechám ![]()
No mě by bylo jedno, kolik jich u porodu je, pokud by jej vedl lékař, nejak nemohu překonat nedůvěru nebo možná dokonce nechut k asistentkám, tak nějak mi to připadá jako návrat do minulosti
Mě studentka připravovala k císaři, blbý na tom bylo to, že to byla sestřenice mýho muže, což mě teda nějak nenadchlo, obzvláště při holení, ale jinak mi to nevadilo.
Pokud bych měla rodit normálně a vše by probíhalo, tak jak má, tak by mi to nevadilo. Někde se to ty holky naučit musejí.