Pupečník při porodu

vsetin
6.2.13 18:45

pupečník pri porodu

K cemu je prosim dotepani pupecniku pri porodu dobre?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4034
6.2.13 18:55

Předává dítěti kyslík a živiny než se mu kvalitně rozjede zásobení kyslíku vlastním dýcháním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
6.2.13 19:04

Taky jsem nevěděla co to znamená a zda to mám napsat do porodního plánu. Ještě prosím zkušené jak dlouho to trvá? a jak standartně to dělají v porodnicích?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
6.2.13 19:06

Na Vsetíně na to kašlou. Měla jsem to v porodním plánu, ale neohlídala jsem si to sama a šmikli ho hned. :roll: Trvá to chviličku, pár nadechnutí miminka. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
6.2.13 19:23

Jen předávám získané informace, snad Ti to pomůže k rozhodnutí. :)

Mluvili jsem o tomhle tématu na předporodním kurzu s porodní asistentkou a ta to teda moc nedoporučovala. Říkala, že to teda většinou vyžadujou maminy, které jsou pro alternativní porod.

Hned po porodu, když Ti dají dítě na břicho (a při tom nechávají dotepat ten pupečník) tak je ten pupečník vlastně jakoby z kopce, takže se prostřednictvím toho pupečníku vrací krev od miminka k Tobě a pak se stává, že jsou děti chudokrevné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
6.2.13 19:50
@simii píše:
Jen předávám získané informace, snad Ti to pomůže k rozhodnutí. :)

Mluvili jsem o tomhle tématu na předporodním kurzu s porodní asistentkou a ta to teda moc nedoporučovala. Říkala, že to teda většinou vyžadujou maminy, které jsou pro alternativní porod.

Hned po porodu, když Ti dají dítě na břicho (a při tom nechávají dotepat ten pupečník) tak je ten pupečník vlastně jakoby z kopce, takže se prostřednictvím toho pupečníku vrací krev od miminka k Tobě a pak se stává, že jsou děti chudokrevné.

O dotepání pupečníku píše Michel Odent v tomto rozhovoru zhruba v polovině stránky. …V pupečníku jsou dvě malé tepny vedoucí ze srdce dítěte do placenty. Jejich průměr se po narození dítěte velice rychle zmenšuje, nehrozí tedy, že by dítě ztratilo krev. Z placenty k dítěti naopak vede žíla, jejíž průměr se nezmenšuje rychle. Při děložních stazích ve třetí době porodní přichází dítěti další krev z placenty. Do tohoto fyziologického procesu není vhodné zasahovat. Když přetneme pupečník, který nedotepal, ochudíme dítě o 30 – 50 ml krve…
To mi přijde logické..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
6.2.13 20:02

@Daii

Určitě to tak může být nebo to tak je. Jak jsem výše psala, jen předávám získané informace, nemám na to vlastní názor a ani jsem se o to nijak více nezajímala, takže uznávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
6.2.13 20:04

Doporučuji přečíst tohle
http://www.prirozeny-porod.eu/…i-pupecniku/

A třeba citace z příručky WHO Péče v průběhu normálního porodu:

„Nejnovější výzkumy navíc podporují pozdější podvázání šňůry, nebo» může působit jako prevence dětské anémie způsobené nedostatkem železa, což může mít velký význam zvláště v rozvojových zemích (Michaelsen a kol. 1995, Pisacane 1996).“
 http://tehulka.szm.com/rad/pr01.htm

Zajímavé, jak se dokáží lišit světové zdroje od těch českých :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
6.2.13 20:14

@simii Jasan, právě proto to sem dávám, abys měla i jiné informace :kytka: A mohla si tak udělat svůj názor:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
6.2.13 20:19

@Daii Děkuji, určitě si to přečtu, je to zajímavé téma. :-)

Jen nevím, jestli to stihnu ještě uplatnit. Termín porodu mám totiž dneska, porodní plán nemám sepsaný, asi se ani nechystám a ani nevím, jak to zrovna s dotepáním chodí v porodnici, kde se chystám rodit, ale moc děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
6.2.13 22:50

@simii

Jenom ještě dodám, že dotepání pupečníku nemá s chudokrevností nic společného. Chudokrevnost - tedy anemie - je nedostatek železa, špatným vstřebáváním železa z potravin a to nemá u novorozence s pupečníkem ani ň. :) Takže v tomto ohledu opravdu v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HBbb
7.2.13 18:33

Anemie je Snížená koncentrace hemoglobinu, daná sníženým počtem červených krvinek-stručně. Železem se dá dodat, ale primárně jde o krvinky, ne o železo. Pokud někdo přijde o určité množszví krve, pak může mít problém. Červené krvinky nesou kyslík-takže nedostatek je fakt nepříjemný. Pokud by mimi přišlo o trochu krve (což v souvislosti s pupečníkem nevím), může být chudokrevné a mít potíže.
Nepřihlášená HankaB

• Citovat
  • Upravit
140
7.2.13 20:23

Jak tu píší ostatní - v pupečníku je celkem ještě dost krve s kyslíkem a živinami…dotepat se nenechává akorát v případě, že je nějaká komplikace nebo žena daruje pupečníkovou krev ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí