Studium a život v Rakousku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj, do Rakouska jsem se nestěhovala, ale mám tam tetu se strejdou, kteří žijí v menším městě, ne přímo ve Vídni. Přestěhovali se tam ve středním věku a začátky pro ně byly opravdu náročné. Říkali, že na Čechy (a obecně na lidi z východní Evropy) se tam často kouká podobně, jako se u nás kouká na Ukrajince – s určitými předsudky.
Jedna věc, kterou zmiňovali, je, že místní komunita je začala brát vážně až poté, co si pořídili rakouskou SPZ. Teprve tehdy je začali vnímat spíš jako „svoje“ a nebyli automaticky zařazováni mezi cizince.
Co se týče Vídně, ta by mohla být otevřenější, protože je to velké a kosmopolitní město, zvyklé na přistěhovalce. I tak si ale myslím, že určitá předpojatost tam obecně stále platí, zvlášť když někdo přijde z východní Evropy. Záleží hodně na tom, jak rychle se člověk naučí jazyk a jak se zapojí do společnosti.
Pokud se dostaneš na rakouskou vysokou, myslím, že to pro tebe může být skvělý odrazový můstek, protože studenti bývají v takových prostředích přijímaní lépe a je snazší si najít kontakty. Ale bude to určitě chtít trpělivost a dost odhodlání. Určitě stůj pevně nohama na zemi a nemaluj si vzdušné zámky, v cizině si na tebe na zadek nesednou, jsi tam jedna z mnoha. Držím palce, ať se dostaneš ![]()
- Citovat
- Upravit
V Rakousku jsem chodila od zakladky az po VS do skoly, a pak tam roky pracovala. Nelakuj si to na ruzovo, Rakusaci jsou vesmes dost xenofobni, obzvlaste vuci Ostblocku.
Treba natrefis na fajn lidi, treba taky ne. Uvidis pak sama.
Jinak zivot ve Vidni je docela fajn, dost se mi po Vidni styska. A ackoliv je Praha krasne mesto, takove vymozenosti jako ve Vidni tady nemame.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám kamarádku lékařku, vzala si Rakušáka z Vídně. A začátky jednoduché nebyly, koukali na ní dlouho jako na holku z východu a tchýně tedy rozhodně nadšená nebyla…Žije tam už 15 let, hodně se zlepšilo, ale jako doma se tam stále úplně necítí.
- Citovat
- Upravit
Ja tam nikdy nezapadla a kdyz pak clovek slysel, co si o cloveku rikaji za jeho zady, tak mr to casem ubilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám tam kamarádku a obecně jsou rakušáci brutální náckové. Tváří se víceméně mile, ale ve skutečnosti cizince silně nesnášejí, mají problémy i sami mezi sebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A německy umíš prvotřídně? Dlouho budeš náplava z východu, s tím počítej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Polovina Rakušáků má historicky příbuzné v Česku, s Českem je spojuje i 400 let společné historie…ovšem často si to nechtějí připustit, i když oba naše národy milují řízky, knedlíky a pivo. Záleží na koho narazíš. Nějakou dobu jsem tam žila a pracovala v lyžařské škole. Někteří lidé byli ostražití a byli jsme pro ně východ (byli třeba zaskočení, že automaticky neumíme všichni plynně mluvit rusky). Většina lidí ale byla fajn, přátelští a na některé i prasklo, že mají babičku v Českém Krumlově
Ale možná byli fajn hlavně proto, že věděli, že po sezoně pomažeme domů a že se tam nechceme usadit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Začátky v Rakousku mohou být náročné, hlavně kvůli jazyku a odlišné kultuře, ale s časem se dá dobře adaptovat. Přátelství s Rakušany vyžaduje trpělivost, jsou zpočátku rezervovaní, ale pak velmi milí a loajální. Rozhodnutí nelituji, mentalita a kvalita života tam stojí za to!
- Citovat
- Upravit
Ahoj, v Rakousku mám jednoho příbuzného, odešel tam cca ve 20 letech, vystudoval tam VŠ a doktorát, teď je mu 30 a pracuje tam. Přátele má, ale s holkama je to prý těžší. Jakmile chce vztah na vážno, Rakušanky se prý cukají.
Jinak je to fešný chlap, sportovec, úspěšný vědec a v ČR o něj holky zájem mají. Tak nevím, no.
Jinak on jazykově neměl problém, německý mluvil plynně odmala, ale i tak říkal, že trvalo nejméně 3 roky než fakt všemu rozuměl.
- Citovat
- Upravit
Studovala jsem jinde v zahranici, ale dalo mi to hodne, takze doporucuji
Nakonec jsme skoncili diky praci v Rakousku, ne Viden ale oblast Salzkammergut. Jsme tu jiz 6. -7. rokem. Koupili jsme si tu dum a dcera tu chodi do skoly. Jsme tu spokojeni. Pracujeme s manzel v mezinarodni firme, takze mame spoustu pratel ze zahranici, co tu taky ziji, ale pratele i mezi Rakusaky. Nezijeme ve meste, ale na vesnici, ale celkem turisticka, na cizince jsou tu zvykli. Dcera je v pohode s detmi i ve skole, sousedi taky. Mezi sousedy mame dobry vztahy, navstevujeme se, dcera tu ma plno kamaradu. Nejsem uolne spokojena se systemem skolstvi, takze dcera ma soukromou skolu a zdravitnictvi taky nevidim uplne jako nejake topove, my mame vsichni pripojisteni proto a chodine i k Wahlarzt, jinak sousedy mame kliku, vesmes to jsou lide co byli taky v zahranici, vzdelani. Jazyk umime.
Ale poznala jsem tu hodne Cechu a Slovaku, co mluvi jinak. Ze nezapadli, rakusaci na ne koukaji skrz prsty, jak cesi na Ukrajince apod. Ale vesmes to jsou lide, co delaji nejake prace typu v gastronomii, v hotelu pokijske apod a jazyk ovladaji malo nebo jen tak radoby komunikativne, ale bez jazyka nikdy nezapadnes.
Jinak mesto je lepsi, urcite. Na vesnici a mensich mestech je to vic uzavrena spilecnost. Ale to je i v Cesku, staci, kdyz si vzpomenu jak jsme jezdili na chalupu, vzdy na nas koukali jako na naplavu z Prahy ![]()
Viden mam moc rada, je to krasne mesto plne kultury, ale dost se zmenilo. Je tam opravdu jiz hodne imigrantu a v tech primestskych casti to nedela moc dobrotu. Ale jinak to mesto miluju. Urcite jdi, vratit se muzes vzdy.
Mentalita a kultura mi zas tak odlišné neprisly, v necem trichu ji, ale ja jsem zila uz na vice mistech sveta, takze kdyz se rekne jina mentalita a kultura, predstavim si neco jineho, nez Rakousko.
Jedine co mi delalo problem byl dialekt, kor na mensich mestech. To je proste neco jineho nez Hochdeutsch a clovek se to musi naucit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje máma se narodila ve Vídni, táta v ČR, ale maminku měl z Rakouska.
Já vyrůstala do třiceti let střídavě v ČR a AT, základku mám vychozenou půl tam, půl tady, střední v ČR a VŠ v AT. Takže bych řekla, že mám o mentalitě a životě v ČR a AT celkem přehled. Teď žiju v ČR, mám manžela moraváka a naše děti zatím vyrůstají tady.
Rakušané jsou hodně xenofobní, víc než Češi, akorát rozdíl je v tom, že to neříkají tak nahlas. Přímo vídeňáci nejsou o moc tolerantnější než zbytek Rakouska, jen jsou na cizince víc zvyklí, ale nesnášejí je úplně stejně.
Dokud neumíš perfektně jejich jazyk, ideálně i s přízvukem, nebudou tě brát. Jako student to budeš mít snazší, ale pokud se rozhodneš tam zůstat a pracovat, budeš vždycky podřadný člověk. Mnohokrát zažiješ povýšeně chování od úředníc i od obyčejných prodavačů.
Dělají to tak, že na cizince mluví záměrně rychle, nesrozumitelně a s dialektem, takže i rodilý mluvčí by měl problém porozumět.
To je tam takový běžný způsob ponižování cizinců.
Na druhou stranu můžeme se jim divit? Ale to je na jinou politickou diskuzi.
Co se týče pozitiv, tak zkrátka Rakousko je úplně jinde co se týče zdravotní péče, sociální péče, podpory rodin, školství, životní úroveň střední třídy je nesrovnatelná. To už je na každém, aby zvážil, která pro a proti jsou pro něj směrodatná.
My budeme v letošním roce přesídlovat do Rakouska. ČR mám ráda, ale vyhodnotili jsme, že na dovolenou párkrát za rok to stačí. Koupili jsme domek v malé vesnici v Tyrolsku, důvody jsem uvedla, zdravotní péče, sociální péče, podpora rodin, životní úroveň, plus chceme, aby děti studovaly tam.
Pro nás je to snazší protože já mám občanství a umím jazyk, ale šli bychom i bez toho. Jde to, mám tam spoustu přátel z ČR kteří odešli bez jazyka a zázemí, začali od nuly, u myčky v hospodě a teď si žijí mnohem lépe než by se měli doma.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ja osobne jsem se s tím nikdy za ta leta nesetkala, ze by se ke mne nekdo takto choval. Naopak na vesnici v obchode se se mnou vzdy snazili mluvit bez toho jejich sileneho dialektu. Videla jsem na urade, ze byl cizinec a chtel mluvit anglicky, pani ho poslala pryc s tim, ze at si privede nekoho s sebou nebo se jazyk nauci. Ale to chapu. Je fakt ze jsem musela na zacatku nemcinu hodne oprasit, na uradech nikdy nikdo aj mluvit nechtel. Ale lekar, obchody tam nikde nebyl problém. Manzel nemecky neumi az tak dobre, mluvi anglicky a francouzsky, v praci ma asistentku co mu vse v nj zařizuje a toho brzdi, nema potrebu se extra zlepšovat, na tridni schuzce posledne přišel s tim, ze si povidal s ucitelkou anglicky, ze byla rada, ze ji muze s nekym pouzit…a kdyz jdeme nekam spolu a mluvi nemecky tak se mu casto stava, ze mu automaticky odpovidaji anglicky ![]()
a jednou se mi stalo, ze jsem ve skolce byla svedkem, ze maminka na dite mluvila rusky (jeste pred válkou s ukrajinou) a nejaky dedek se na ni rozkricel, ze tady se mluvi nemecky a ze ma vest dite k nemcine, kdyz tu zije..
ale jako tohle je o lidech, mne se neco podobného stalo v Cesku. Mluvila jsem s dcerou anglicky, mluvime nemecky, anglicky a cesky doma a nejaka pani v obchode, kdyz pak zjistila, ze jsme Cesky, protoze neco jsme ji pak rikala i cesky, tak ke mne prisla a rika, ze tyhke modni 2 jazyky, ze tady jsme v Cesku a tady se vzdy mluvilo cesky, ani za protektorátu z nas tu cestinu nevymlatili a my ted detem strkame do hlavy angličtinu. Absolutně nevedela jak to doma mame a jela..takze ono.. ![]()
My meli fakt kliku nebo nevim, i ve skolce ucitelky byly velmi napomocne, dcera je tu od 2 let. Takze s nj se setkala az tam a ucitelky, aby ji to ulehcily si samy vypsaly ceska slovicka a daly mi je zkontrolovat a jak se vyslovuji, aby dcera vedela v rodne reci ty zakladni prvni slova ![]()
Jinak jsem si ale vsimla, ze koukaji trochu skrz prsty spis na ty pro ne „podradnejsi“ profese a na lidi z vychodu nebo obecne z ciziny. Pritom zrovna tyhke profese tu nikdo nechce delat, ale rekla bych ze spis ta starsi generace. A mam kamaradku sestricu co dela v domove duchodcu a rikala, ze je jedno zda je z ciziny nebo s z vedlejsi vesnice, ze tam obecne u nich jsou proti sobe vsichni, zensky kolektiv no. Nejhorsi je, kdyz prijde nejaka pracocni sila a neumi nemecky ale ja tohle chapu. Zaucivat nekoho, kdo nerozumi a neumi mluvit, to je prostě voser vsude…a oni maji malo lidi tam berou každého, ted tam mely Rumunku jako osetrovatelku v zacviku a ta nerozumi tak 50 procent ani personálu ani tem starym, ktery mluvi echt dialektem, tak byla odejita a podala stížnost za xenofobní jednani v zamestnani a diskriminaci.. ![]()
Jinak my mame jednu oblíbenou restauraci, kde letos v lete pracovalo hodně Slovaku a Polaku, ale uprimne..nevim zda je to tim, ze byli sezonni, ale proste to jak oni se chovají i mimo praci, to bylo des, to si lak clovek rika, jak pak maji nahlížet na cizince, kdyz delaji takovy bordel vsude, chlastaji a bkhuzel zabdobu co tu jsme to nebyl první pripad…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@astoret píše: Více
Muzu se zeptat, kde v Salzkammergut zijete? Klidne sz. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucad77 píše: Více
ja mluvim prvotridne. Nepomohlo. Stejne jsem byla Osttussie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za rok maturuji a už dlouho uvažuji o životě ve Vídni, obecně Rakousko mě velmi zaujalo, ta mentalita těch lidí je mi bližší než Čechů, ale zároveň vím, že tohle není lehké rozhodnutí - pokud by se mi podařilo dostat na vejšku v Rakousku, tak bych tam i zůstala. Chtěla bych se zeptat, jaké byli vaše začátky v AT? Jak se vám líbí v AT? Zda litujete svého rozhodnutí? Podařilo se vám zapadnout mezi rakouské občany ( najít si přátele)? Děkuji moc za odpovědi