Studium medicíny při těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Jsi předpokládám z gymnázia? No uvidíš, jak ti studium půjde. Někteří u mediny nemají ani brigády mimo studium…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Některé spolužačky během studia mimčo měly, ale moc jich nebylo. Daly to jen ty, co měly v místě studia rodinu, která pomáhala a hlídala. Uvidíš, jestli se vůbec dostaneš, jak ti to půjde, není to zrovna jednoduchá škola. Plus u nás byl hrozný problém s absencemi. Na některých cvičeních vyžadovali 100% účast, nešlo moc nahrazovat.
Prosím anonym, nechci svůj nick spojovat s povoláním ![]()
- Citovat
- Upravit
Moje tchyně studovala medicínu s dítětem, které samozřejmě spíš vychovavaly babičky.
- Citovat
- Upravit
Moje doktorka měla první dítě už během studia a nějak to zvládla, v rodině zas máme lékařku, která porodila zhruba rok před atestacema, takže se také učila s malým dítětem doma a zvládla je. Nicméně i ty atestace byly masakr. Já studuji jinou VŠ (nesrovnatelně jednodušší, začala jsem znovu studovat při práci), otěhotněla jsem v prváku a přerušila jsem. Už jen skloubit dálkové s prací pro mě bylo náročné, když to srovnám s denním studiem před lety, tak to byl fakt masakr. S miminkem jsem to už nedala. Ale tím, že už jednu VŠ mám a tohle bylo čistě ze zájmu, tak se musím přiznat, že jsem neměla tu nejlepší pracovní morálku a chci mít krom práce/dítěte/školy i nějaký život…nicméně bych počítala s tím, že budeš muset přerušit, minimálně na semestr, možná na dva a budeš potřebovat hromadu pomoci při hlídání. Ale uvidíš, třeba se během studia rozmyslíš a počkáš po škole. Každopádně držím pěsti ![]()
- Citovat
- Upravit
@marie ja píše:Řeš to, až to bude aktuální. Máš ještě mraky času, kdo ví co bude do té doby.
Zdravím, plánuji jít na medicínu (všeobecné lékařství přesněji) a s přítelem bychom chtěli díťe zhruba až mi bude 23-24. Je to takové divné se ptát tak brzo, když ani nevím zda mě vezmou. Jsem hrozný plánovač, takže je to pro mě celkem důležité promyslet předem. Na medicínu mám v plánu nastoupit hned po maturitě, resp. bez nějaké pauzy ve studiu. Z tohoto důvodu jsem se chtěla zeptat jestli jste někdo nebyl těhotný během studia či zda někoho takového neznáte? Opravdu si za vystudováním stojím a chtěla bych poté pokračovat na doktorát z anesteziologie pokud se zadaří. S přítelem mamé 3 roky věkový rozdíl a já vím, že pro vztah musí člověk něco obětovat (moje studium to teda rozhodně nebude).Dokážu si představit, že studim při těhotenství pro mě nebude lehké ale hecnu se. Jen si nejsem jistá jak bude studium probíhat. Upřímně jsem se ještě nedívala na předměty, které bych ve 23-24 letech měla. Nevím jestli bych měla zrovna pitvu ale věřím, že těhotnou by mě tam asi nepustili.
(studium mám v plánu na Karlovce)
Předem moc děkuji za odpovědi!
Ale já bych si jako studentka s holým zadkem, finančně závislá na chlapovi dítě nedělala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Moje tchyně studovala medicínu s dítětem, které samozřejmě spíš vychovavaly babičky.
Moje zubařka a pediatricka měly děti když už měly svoje ordinace a bylo to podobně. Chvíli na mateřské měly zástup a pak hodně pomáhaly babičky nebo chůvy. U lékařek moc nebývá jiný volba, nemůžou na x let vypadnout z oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo plánuješ ale život mění, představ si že budeš mít nějaké vážnější poporodní komplikace, a tím myslím takové co nepořešíš za týden dva
naprostá zbytečnost honit se do dítěte protože jsi si to vzala do hlavy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych s dítětem počkala minimálně na poslední semestr, kdybych to jó nemohla vydržet, ale spíš až po posledních státnicích.. Ono v těhotenství je člověk dost unavený a učení neleze do hlavy, je to fakt znát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda medicínu vystudovala a bylo to celkem náročné i bez dítěte, já bych do toho určitě nešla.
Někdy v páťáku s námi chvíli studovala holka, co měla malou holčičku, v té době asi dvouletou. Ona měla individuální studijní plán, aby to mohla skloubit s péčí o malou. A pomáhala ji babička. Dítě ještě při studiu měla ze zdravotních důvodů, tenkrát jí lékaři řekli, že později se zadařit už nemusí. Jinak by do toho taky nešla. Její manžel už pracoval, živil je. Nějak to zvládali, ale myslím, že to bylo dost náročné. Já bych si to zbytečně tak nekomplikovala. Děti jsem si chtěla taky užít, ne je pořád někde strkat na hlídání, abych mohla na stáž nebo se učit na zkoušky. Proto jsem si je nepořizovala, abych s nimi nebyla. Ale je to každého věc.
A když se chce, dá se asi zvládnout vše. Moje bývalá šéfka, dnes už stará paní, měla na medicíně obě děti, jedno asi ve druháku, druhé o dva roky později. Zvládla to při studiu, ale děti vychovala její tchýně. Dnes bych řekla, že ji mrzí, že si neužila to velmi krátké období, kdy jsou děti malé.
V každém případě jsou tyhle úvahy dost předčasné, když ještě nejsi ani přijata a nevíš jak ti půjde studium samo o sobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak na Instagramu se mimo jiné tomuto tématu věnuje mladá paní z profilu „medickamudruje“. Je to holčina, která má během studia medicíny dvě děti, studium měla teď tedy nějakou dobu přerušené, ale myslím, že teď se bude zase vracet. Občas tam dává své postřehy, jaké to je být matkou a současně medičkou, řekla bych že je velmi energická, schopná a plná entuziasmu, ale přesto je to někdy dosti náročné i pro ní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Planujes az moc, vse muze byt jinak.
Tri spoluzacky mely dite behem studia. O deti se staraly prevazne babicky a tatinci, jinak to nejde. Moc spokojene nevypadaly. Medicina je narocna i bez ditete a dite bych si vychutnala bez toho stresu ze studia. Pozdeji se navic rodina a prace lekarky spatne kombinuje, obzvlast na anestezii jsou narocne sluzby, pro info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka Tak já sama dítě preferuji až po vystudování. Jen mě orientačně zajímalo jaké by to bylo (něčí zkušenost) kdyby náhodou na tuto situaci přece došlo. Nechci v budoucnu nějak obětovat studium kvůli dítěti a za tím si budu dlouho stát. Tak uvidíme jak se vůbec vydaří na příjimačkách.😊
- Citovat
- Upravit
Zdravím Marie,
oproti ostatním diskutujícím považuji tvoje uvažování o těhotenství již při studiu za správné. Nejhorší na učení jsou první 3-4 ročníky. Nicméně ani pátý ročník na těhotenství moc nedoporučuji, protože výuka už probíhá formou stáží na jednotlivých oddělení a na některých by to mohl být problém a mohlo by to vést k prodloužení studia. Celkem dost spolužaček si proto naplánovalo těhotenství na konec pátého ročníku nebo na ročník šestý, podle toho, jak měly naplánované státnice - záleží, jak to na které škole chodí. Já jsem studovala na LF MU a v posledním ročníku bylo těhotných budoucích lékařek požehnaně.
Prosím zachovat anonym, nechci zveřejňovat svoje povolání. Děkuji.
- Citovat
- Upravit
@marie ja píše:
Zdravím, plánuji jít na medicínu (všeobecné lékařství přesněji) a s přítelem bychom chtěli díťe zhruba až mi bude 23-24. Je to takové divné se ptát tak brzo, když ani nevím zda mě vezmou. Jsem hrozný plánovač, takže je to pro mě celkem důležité promyslet předem. Na medicínu mám v plánu nastoupit hned po maturitě, resp. bez nějaké pauzy ve studiu. Z tohoto důvodu jsem se chtěla zeptat jestli jste někdo nebyl těhotný během studia či zda někoho takového neznáte? Opravdu si za vystudováním stojím a chtěla bych poté pokračovat na doktorát z anesteziologie pokud se zadaří. S přítelem mamé 3 roky věkový rozdíl a já vím, že pro vztah musí člověk něco obětovat (moje studium to teda rozhodně nebude).Dokážu si představit, že studim při těhotenství pro mě nebude lehké ale hecnu se. Jen si nejsem jistá jak bude studium probíhat. Upřímně jsem se ještě nedívala na předměty, které bych ve 23-24 letech měla. Nevím jestli bych měla zrovna pitvu ale věřím, že těhotnou by mě tam asi nepustili.
Jak dlouho spolu jste?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit