Studium na VŠ z jiného oboru

23.9.26 19:58

studium na VŠ z jiného oboru

Máte někdo zkušenost s tím, že ze střední jdete na výšku která je úplně do jiném oboru? já jdu na molekulární biologii ale jdu z ekonomky. první tři dny a už jsem dostala depky. :lol: úplně nevím co teď jestli to bude lepší nebo ne, je mi jasný že se to budu muset učit znova ale to je asi skoro vše na VŠ, jen jde o to že je to tak markantní rozdíl v oborech. Zažili jste?

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21944
23.9.26 20:14

Tohle zažívají všichni. Já jsem šla z gymplu na ekonomický směr zemědělské univerzity. Takže jsem úplně poprvé viděla účetnictví a ekonomiku. Měli jsem i teorie z techniky atd. Naopak jsem měla výhodu třeba v matematice či statistice proti spolužákům z ekonomky. Fakt to nevzdávej, ono si to sedne. Je to prostě úplně jiný svět i způsob učení se. Zrovna to teď prožíváme doma s dcerou, také jí v pondělí začal první semestr. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.26 20:20

Já šla z jednoho Bc. oboru do jiného Mgr. po 15 letech :mrgreen: Byl to masakr, ale šla jsem do něčeho, co mě baví. A užila si to :D Při třech dětech a zaměstnání.

Držím pěsti :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2037
23.9.26 20:47

@konecnastanice561 ale která střední škola by vlastně mohla předcházet molekulárních biologii? Žádná střední biologická není ne? Možná chemická nebo gympl.

Jinak nevím a myslím si, že to bude většinou pro všechny nové.
A ono ti co studovali tu odbornou jsou zase v koncích s obecnými předměty, které umí lidí z gymplu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11985
23.9.26 20:53

Dělala jsem VŠ zdravotnický obor…se střední zdravkou nás tam byla sotva třetina…cca půlka byli lidi z gymplu a pak jsme tam měli např člověka ze zemědělky dalšího z chemickotechnologicky, z prumky, kuchaře/cisnuka a dokonce i jednoho z konzervatoře…studovali jsme všichni tak nějak vpoho…my ze zdravý jsme neměli jinak extra výhodu oproti nezdravkarum…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.26 20:53

@LunaP no třeba přírodovědecká lycea nebo cokoliv co vidělo chemii a biologii, což já ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.26 20:54

@nozu no jenže já úplně nemám nikde žádnou výhodou no. Jako zkusím uvidím, ale první tři dny a měla jsem jako dost no 🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.26 20:56

@Vladusxx to se divím, však některé ty věci které jste brali na střední se určitě objevily i na výšce ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
23.9.26 21:13

Dnes jsem mluvila se studentem psychologie - končí bakaláře, úspěšně, před tím studoval a maturoval na průmce. Takže ano. Na VOŠ zdrávce spolužačka byla po maturitě na střední zaměřené na technologii hudebních nástrojů. Ani jsem nevěděla, že to existuje 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11985
23.9.26 21:18

@konecnastanice561 látka byla probíraná tak jako bychom jeli všichni od nuly..měli jsme hodně hodin praktického nácviku a než jsme šli na praxi přímo do nemocnice tak mezi námi nebyl moc velký rozdil. Naopak jsme se pak na vysoké učili některé věci jinak než na střední a nezdravkari měli výhodu v tom že měli čistý stůl a nepletlo se jim to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
23.9.26 21:20
@LunaP píše: Více
Řekla bych, že gympl je takovou univerzální vstupenkou na jakoukoliv VŠ. Odborné předměty se učí od základu a hodí se kdykoliv mít znalostní výbavu z gymnaziálního záběru obecných předmětů.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.26 21:21
@konecnastanice561 píše: Více

Tak uvidíš, třeba to je jen šok z té změny a nového učiva. Kdyby bylo nejhůř, můžeš to zkusit od příštího roku jinam. Nejde o život. :kytka: Čistě ze zvědavosti, jak tě napadlo jít na takový obor? Nekoukala jsi předem na předměty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
23.9.26 21:23

Třeba na medicínu si nepamatuji, že by se dostal napoprvé někdo ze zdrávky. Všichni byli gympláci nebo se rok, dva připravovali na přijímačky. Na zdrávce jim chyběla hlavně fyzika a chemie a ani biologii neměli zdaleka tak do hloubky, jak byly nastavené přijímací otázky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11034
23.9.26 22:01

Ja mela v rocniku na pravech holku z tanecni konzervatore, manzel mel na medicine v rocniku kluka puvodne vyuceneho truhlare, co si pozdeji dodelal maturitu. Oboje na Karlovce. Oba uspesne dokoncili, byvaly truhlar je dnes gynekolog porodnik. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
955
23.9.26 23:02

Z elektro průmyslovky jsem šla studovat historii :lol:. Dějepis jsme měli jen v 1. a 2. ročníku SŠ.

Od kamarádky dcera po stavební průmyslovce úspěšně vystudovala medicínu (končila letos). První rok po SŠ dělala nějaký VŠ stavební obor, pak se přihlásila na medicínu.

Držím palce :palec:!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko