Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jsem v posledním semestru navazujícího magisterského studia učitelství pro 2. stupeň ZŠ.. je tu taková věc, ráda bych si státnice rozložila, část šla nyní na jaře a čas až na konci srpna. Problém je v tom, že jestli chci práci již od září, musela bych životopisy rozesílat již nyní. Můj dotaz ale zní, co se stane, když v srpnu státnice neudělám a práci už budu mít někde domluvenou?
Mohla bych nastoupit s podmínkou dodělání statnic, je mi to jasné, ale kde pak vezmu čas v lednu se učit na státníci už během práce??
Jsem z toho dost nervózní
Ráda bych nejdříve dodělala školu ale vím, že teď na jaře vše určitě nestihnu.
Je podle vás možné udělat teď čistě jen tu školu a životopisy rozeslat až v září? Vezmou mě pak někde? Je to hloupost? Co byste mi poradili?
Ucházet se o práci ve školství v září je poněkud pozdě. Jako místo někde nahodne být může, ale nespolehala bych na to. Nechceš ty státnice teď aspon zkusit? Když je neuděláš, půjdeš v tom srpnu. Ale vzdávat to předem.. No a nebo se pak budeš učit při práci, nebudeš první ani poslední. Někteří k tomu mají ještě i děti a taky to zvládají.. nicméně já bych to zkusila teď, uč se, makej a uvidíš. Nevzdávej se předem.
Studuji první rok magisterského studia a pracuji jako asistent pedagoga. Ale většina mých spolužáků normálně učí. Nedovedu si představit, že bych dálkově studovala a nepracovala ve školství (leda bych byla na rodičáku).
Já si vlastně musela najít práci ve školství, abych mohla dálkově studovat.
Jestli máš nějaký obor, který opravdu hodně chybí, zaměstná je jako studující hodně škol ![]()
@Aries6 píše:
Já si vlastně musela najít práci ve školství, abych mohla dálkově studovat.
To proč? Dálkově může studovat kdokoliv, mít práci není podmínkou a už vůbec ne mít práci v tom oboru. Jo, je to prakticky, ale ne nutný.
@Midaku
no, nemyslím si, že bych to zvládla. A kdyby, tak se opravdu zničím. Studuji ponekud narocny obor a pro mě vlastní zdraví je opravdu lepší rozložit. Jen se teď potýkam s tím co dělat.
1. poslat životopisy najít si práci, ale riskovat že neodstatnicuji a pak se budu na další termín učit už během práce
2. V klidu si dostudovat bez stresu z práce a začít řešit zaměstnání až po dostudování (mně osobně nevadí být nějakou dobu na pracáku, nebo pracovat třeba půl roku mimo obor)
@Midaku píše:
To proč? Dálkově může studovat kdokoliv, mít práci není podmínkou a už vůbec ne mít práci v tom oboru. Jo, je to prakticky, ale ne nutný.
Protože si nedovedu představit, že bych při jakékoliv jiné práci mohla dálkově studovat učitelství. Sem tam potřebuji celý volný pátek. Ty pátky jsou občas nahodilé a dovolená narychlo v každé práci nejde. A je tam vcelku dost hodin praxe - ty taky nevím, kdy bych dělala.
Jasně, nutnost to není, ale v práci, jakou jsem měla před tím, by to fakt nešlo.
@Aries6 já to mám stejně, studuju učitelství a pracuju jako AP. Je to velmi praktické, jen jsem reagovala na to, že sis MUSELA najít práci ve školství, abys mohla studovat… je víc prací, u kterého by to šlo. Kdekoliv na zkraceny úvazek rozložený tak, že máš pátky volno. Kdekoliv, kde můžeš mít HO a pracovat ten občasný pátek třeba večer. Kdekoliv, kde jsou směny. Praxe je věc druhá, no, to už se dělá hůř. Ale nereálný to taky není, lze to domlouvat hodně individuálně. Samozřejmě nejpraktictejsi je dělat už to, co studuješ, o tom žádná.
@Jana651 byla jsem ve stejné situaci. Pedagogika a psychologii jsem dělala v zimě, první obor v květnu a druhý na konci srpna. Prošprtaný celý rok. Takže jsem pak jela na Evropskou dobrovolnou službu do zahraničí a nastupovala do školství až další rok. Nelituji. Nic mi neuteklo a za mého mládí bylo téměř bez šance dostat se na Erasmus, ač jsem přímo studovala cizí jazyk…
Jeden kolega nastupoval s tím, že v přípravném týdnu v srpnu dělal poslední státnice… ![]()
@Midaku píše:
@Aries6 já to mám stejně, studuju učitelství a pracuju jako AP. Je to velmi praktické, jen jsem reagovala na to, že sis MUSELA najít práci ve školství, abys mohla studovat… je víc prací, u kterého by to šlo. Kdekoliv na zkraceny úvazek rozložený tak, že máš pátky volno. Kdekoliv, kde můžeš mít HO a pracovat ten občasný pátek třeba večer. Kdekoliv, kde jsou směny. Praxe je věc druhá, no, to už se dělá hůř. Ale nereálný to taky není, lze to domlouvat hodně individuálně. Samozřejmě nejpraktictejsi je dělat už to, co studuješ, o tom žádná.
Tak v práci, kde jsem byla, by to opravdu nešlo. Určitě by tam nebyla podpora v něčem, kde bych dala jasně najevo, že se chystám odejít. A představa, že to utajím, je nereálná. Takže takhle to bylo rozhodně nejlepší. Pracovala jsem v oboru a baví mě typ práce, kde homeoffice nejde. Z mé pozice, to fakt nereálné bylo.
Ale ano, rozumím tomu, co píšeš ![]()
Za mě hodně záleží, jak „lukrativní“ máš kombinaci učitelů a jaká je poptávka po učitelích v místech, kde budeš hledat práci.
Sama jsem první rok při práci ještě studovala (magistra jsem měla, ale dodělávala jsem si dálkově rok dalšího studia) a protože jsem nastoupila na školu, kde mě potřebovali, byli rádi, že někoho sehnali, mohla jsem si „diktovat“ podmínky. Takže mi umožnili pracovat jen ve 4 pracovních dnech, abych pátky jezdila do školy. Volno na státnice jsem nepotřebovala, ale kdyby ano, myslím, že bych ho také dostala.
Vše jsem řekla na rovinu už na pohovoru a nastupovala jsem s tím, že mi toto umožní. Slib dodrželi. Byla to ale opravdu škola, kam se moc učitelů nehrne, a po roce jsem šla pryč. Kdyby to bylo mé vysněné pracoviště, bylo by to samozřejmě těžší.
Jinak s rozesíláním životopisu začni klidně na jaře. Na většině pohovorů jsem byla během dubna-června, do konce školního roku nejpozději chtějí mít všichni ředitelé vyřešeno.
Ja jsem třeba celý poslední rok školy učila 2 třídy an gymnáziu. Měla jsem státnice jedny v kvetnu, to jsem dostala studijní volno a potom druhé v srpnu ale kvůli diplomky. Letos mě čeká hledání práce po mateřské..
Já jsem nastoupila na učitelství IT dálkově na bakaláře. A už v prváku jsem byla jediná, kdo ještě neučil. ![]()
Takže představa, že někdo po 5 letech teprve, a jenom možná, půjde učit je OPRAVDU vtipná ![]()
Studovala jsem fyziku-biologii prezencne (tyto obory nebylo mozne studovat dalkove), v poslednim rocniku magistra jsem pri tom uz pracovala na 3/4 uvazek a delala tridni (rok pred tim na polovicni uvazek). Slo to v pohode, vedeni vyslo ve zkouskovem vzdy vstric, i s upravou rozvrhu (abych mohla na povinna cviceni). Nemela jsem jedineho spoluzaka na fyzice, co by pri skole uz neucil.
Jinak jsem teda postupovala podobne - v prvnim terminu jsem si udelala dvoje statnice, v zari jsem si dodelala treti a obhajila DP.
Statnice nebyly nic hroznyho, aby pri tom clovek nezvladl pracovat, kdyz uz zbytek mel z krku.
Edit: jinak abych odpovedela, v zari je to nesmysl, to uz je skola v provozu, manzel ted jako zastupce resil uvazky uz v unoru a ma pohovory s novymi uchazeci za sebou, u me na skole to treba bezne resi nejpozdeji v kvetnu… v prubehu roku sezenes misto maximalne jako zastup za materskou, nebo za nekoho, koho vyhodi ve zkusebni dobe.
Příspěvek upraven 19.02.24 v 15:25
@KerrisKate asi jak kde a jak který obor. Já bych při práci taky neodstátnicovala. Šprtala jsem se měsíc v kuse.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.