Studovat či začít podnikat?

Anonymní
2.1.16 18:23

Studovat či začít podnikat?

Máme tu nový rok a tak nějak přemýšlím, co se svým životem…

Nejsem spokojená v pracovní sféře, je mi 28 let a dělám kancelářskou krysu za 12 tisíc čistého. :roll: (mám SŠ a žiji ve středně velkém městě). Přijdu si vyhořelá a bez motivace.
A teď to dilema, na cestě je druhé dítě, má se narodit na konci jara, druhé dítě má 4 roky… a mě tak nějak přišlo, že by to byl docela dobrý čas na to, začít studovat a udělat si dálkově alespoň Bc. Zkrátka posunout se někam dál. Rozšířit možnosti. V místě mého bydliště jedna malá VŠ s možností dálkového studia Bc. je, tudíž by odpadlo cestování, pouze bych chodila na přednášky a pak samozřejmě učení.
Manžel ovšem namítá, že jestli do toho půjdu, asi mu slezou vlasy, jelikož se bojí toho, že bychom to především psychicky nezvládli, hlavně kvůli miminku, které by bylo začátkem studia maličké, ale jelikož ví, že v našem městě pro ženu s malými dětmi a pouze SŠ nejsou zrovna bohaté možnosti na nalezení lépe placené práce, dal do placu nápad, že bych neměla blbnout s VŠ, ale když budu zase na té mateřské, tak bych mohla rozjet nějaké podnikání… :think: Např. prvně eshop a poté kamennou prodejnu. Neříkám, u nás ve městě toho chybí spoustu, ale mám z toho tak nějak strach a základní kapitál by opravdu nebyl velký. Řešil jste někdo podobnou věc? A jak to dopadlo? :)

Anonym kvůli osobní informaci o výdělku a těhotenství, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
673
2.1.16 18:31

Zalezi co umis, od toho bych to odvijela…pokud bys poskytovala sluzby s minimalnimi naklady tak by to slo, pokud ale nic neumis tak do prodeje bych se nepoustela, je tam velka nejistota a potreba velkych investic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.16 18:36

Ahoj, řešila - řeším přesně to samé! :hug: Mám teda první miminko a učit se mi nechce, takže jsem se rozhodla pro podnikání. Jsem na úplném začátku, přemýšlím, vyhledávám, sháním informace… Kapitálu taky moc nemám, ale proč by jsme to nedokázaly i bez něj, že? :hug: Taky jsem pracovala za 12000, smlouvu jsem měla na dobu určitou, taže se nemám kam vrátit a ani by se mi moc vracet nechtělo… Mám tři roky na to něco vybudovat :palec:
Anonymní K

Prosím o zachování anonymity, citlivé informace, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 18:39

@Meluzinecka Já taky nic moc neumím, od něčeho trochu. Žádný jazyk, nic nevyrobím, neupeču zázrak… Určitě se dá vymyslet i něco, kde není třeba velký kapitál… Hlavně se musí nějak začít ;)
 AK

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 18:45
@Meluzinecka píše:
Zalezi co umis, od toho bych to odvijela…pokud bys poskytovala sluzby s minimalnimi naklady tak by to slo, pokud ale nic neumis tak do prodeje bych se nepoustela, je tam velka nejistota a potreba velkych investic :nevim:

Dobrá otázka, ale spíš to vidím na to, že asi nic… Ne nic, co by se dalo „prodat“. Myslím tím, že např. neumím stříhat vlasy, dělat nehty ani masírovat - jestli si to myslela takto.
Musela bych něco vymyslet, buď prodej, ale opravdu něco, co u nás ve městě chybí - jsme docela takové zaprděné místo a nebo mě napadlo něco ve smyslu úklidové firmy, měla bych na to i dvě potencionální zaměstnankyně, čerstvé důchodkyně - z rodiny, ale to je opravdu sféra vzdálených úvah. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 18:47
@Anonymní píše:
Ahoj, řešila - řeším přesně to samé! :hug: Mám teda první miminko a učit se mi nechce, takže jsem se rozhodla pro podnikání. Jsem na úplném začátku, přemýšlím, vyhledávám, sháním informace… Kapitálu taky moc nemám, ale proč by jsme to nedokázaly i bez něj, že? :hug: Taky jsem pracovala za 12000, smlouvu jsem měla na dobu určitou, taže se nemám kam vrátit a ani by se mi moc vracet nechtělo… Mám tři roky na to něco vybudovat :palec:
Anonymní KProsím o zachování anonymity, citlivé informace, děkuji.
Říkám si to přesně tak, že budu mít tři roky na to, něco vybudovat… Akorát já mám tu výhodu, že mám smlouvu na neurčito, takže kam se vrátit za ty roky bude a další výhodu, že kdyby bylo vážně nejhůře, tak rodinu uživí i manžel sám.
Tak tři přeji úspěch! ;)
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 18:48

Úklidová firma mě taky napadla, jenže jak sehnat zakázky? Chce to hodně práce, reklama, ptát se a ptát se… Taky nemám vůbec představu, kolik firma úlidové firmě platí…
 AK

• Citovat
  • Upravit
673
2.1.16 18:48
@Anonymní píše:
@Meluzinecka Já taky nic moc neumím, od něčeho trochu. Žádný jazyk, nic nevyrobím, neupeču zázrak… Určitě se dá vymyslet i něco, kde není třeba velký kapitál… Hlavně se musí nějak začít ;)
AK

ja jsem to nemyslela nijak zle, jen ze kdyz clovek ma nejakou „schopnost“ co by mohl prodat tak je velmi realne se tim uzivit. Vidim osobne problem v tom ze kdyz clovek otevira obchod s cimkoliv tak je proste treba investovat do sortimentu a v dnesni dobe supermarketu apod je tezke obchod udrzet. Pokud tam clovek nenecha vetsinu casu jak treba Vietnamci s jejich potravinami :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.16 18:57
@Anonymní píše: Úklidová firma mě taky napadla, jenže jak sehnat zakázky? Chce to hodně práce, reklama, ptát se a ptát se… Taky nemám vůbec představu, kolik firma úlidové firmě platí…
AK

Nemusí to být jen firma, můžou to být i domácnosti… No a reklama je základ, to je jasné. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 19:01

@Meluzinecka Já to taky nemyslela zle :hug: Může se začít třeba internetovým prodejem a pokud všechno půjde, tak se může otevřít obchůdek. Taky je otázka, jak je člověk náročný ohledně výše výdělku… :nevim: Já začínám téměř od nuly. Jasně, mám z lehka nasazené růžové brýle, protože v dnešní době je těžký hýřit optimismem a zapálit se do něčeho, co třeba dělá kde kdo, ale věřím, že to dokážu :palec: Stačí to dělat třeba jen trochu jinak a nebo líp:-)
 AK

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 19:03
@Anonymní píše:
Nemusí to být jen firma, můžou to být i domácnosti… No a reklama je základ, to je jasné. :)

To je fakt! Jen nevím, jak to u té domácnosti bude se zajíštěním pravidelnosti, aby člověk nemusel shánět pořád nové a nové zakázky. Možná by člověk uspěl u důchodců. Pravidelný úklid a třeba i dovezení nákupu :palec:
 AK

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.16 19:21
@Anonymní píše:
To je fakt! Jen nevím, jak to u té domácnosti bude se zajíštěním pravidelnosti, aby člověk nemusel shánět pořád nové a nové zakázky. Možná by člověk uspěl u důchodců. Pravidelný úklid a třeba i dovezení nákupu :palec:
AK

Tak to víš, že by si musela shánět, ale o tom přeci podnikání je. :nevim:
Možností je více, jen natrefit na tu správnou.

No nevím, přeci jen to studium mě ještě hlodá…

• Citovat
  • Upravit
3711
2.1.16 19:32

Nevím no, zkusit VŠ je vyhodit 400 za přihlášku. 100 za ověření maturitního vysvědčení. A to je vše.

Rozjet podnikání toho stojí víc.

Když VŠ nedopadne, přijdeš o 500, když nedopadne podnikání, přijdeš o víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
2.1.16 19:35
@Anonymní píše:
AK

No já nevím, asi je důchodce a důchodce. Jeden ti nebude mít z čeho platit, druhý zase co by celý den dělal, tak zajde po nákupech.
Jako ano, ti co už třeba leží nebo sotva chodí, ale ona v každém městě už je nějaká taková služba, třeba od domu seniorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
2.1.16 19:44

Já asi nebyla uplně ve stejné situaci, ale taky jsem se musela rozhodnout co dál. Otěhotněla jsem na konci VŠ a k tomu se přidalo něco v rodině a já nakonec školu nedokončila.
Začala jsem podnikat, živím se prodejem přes eshop, vlastní tvorba (něco málo přes 3 roky)

Podle mě by sis měla udělat alespoň prvotní průzkum, co u vás chybí, jaká je konkurence, co je do začátku potřeba. Pokud budeš mít eshop je potřeba mít věci skladem (lidi nechtěji čekat). Pak taky děti a práce z domu může být občas stresující. Například, když je nával objednávek, a do toho třeba přijde nemoc (stalo se nám to před Vánoci a já padala na hubu, chaos). Tak jen tyhle věci promyslet, a nedívat se na to přes růžové brýle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze