Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj prosím o radu, všimla jsem si u malé 10 měsíců, ze její vnitřní stydké pyske jsou jako by srostle k vnějším pyskum..je to možné? Hlídala jsem pořad, aby nesrustaly k sobe, ale tohle me vůbec nenapadlo, ze by se mohlo stát …Jsme teď dlouhodobě v zahraničí, tak ani nevim jak to urgentne resit. Mate někdo zkušenost? Dekuji moc
Ano je to možné. Ale opravdu nechápu jak se ti to mohlo stat. Ty tu holčičku nemyjes? Neprebalujes? Nemazes? Je to zanedbana hygiena. Už v porodnici na to upozornuji, že se má spodek (záhyby pysku, včetně vchodu) vytrit uchostourem aby nevznikaly srůsty a blanka. A hlavně promazavat. Jo neoddelovat, a řešit s lekarem. Opravdu mě udivuje že si někdo nevšimne srůstu u dítěte. ![]()
@mackA159 přebaluji koupu mazu, vždy jsme kontrolovali aby nesrustaly k sobě, o vnějším srustu jsem v životě neslysela a ani me nikdo nikdy na to neupozornil. a vatovou tyčinkou se malé v pipce nehrabu, bych se bála infenkce …a opravdu jsem si toho nevšimla, jsou tak maličkate a vždy mi to přišlo v pořádku …jako schválně jsem to asi neudelala, ani nevíš jak mi je teď je, a nejraději bych si nafackovala jak jsem to mohla přehlédnout …
@mackA159 evidentně netušíš, že jsou stále porodnice, kde sestry matkám radí přesně tohle nedělat a umývat víceméně jen na povrchu. Prvomatka třeba i poslechne. @andreabak ano, může dojít k synechii mezi labia minora a majora, pro tvé uklidnění, tento srůst není nějak zásadní a především nepřekáží volnému močení. V zahraničí by s tím možná vůbec nic nedělali. Hlavně klid.
@mackA159
Jak můzeš napsat, že je to zanedbaná hygiena? Uchošťourem, toto někdo radí v porodnici? Snad toto nikdo nedělá
@JanaDaR dekuji za uklidnění, příspěvek nade mnou mi teda moc nepřidal …budeme se vracet za 14 dnu, předpokládám, ze do té doby stejne nic neovlivním, nezhorsim a nemusím to tady v zahraničí resit? (je to přirostlé, na jedné straně trochu na druhé zcela
) budu to teď mazat a hlídat, aby se to nezhorsilo…jen nevim co nás čeká po navratu - operace?
@andreabak určitě bych na žádnou operaci ihned nepřistupovala. Mám informaci, že někomu pomohla prostá masáž srostlého místa za pomoci některého z přírodních olejů (olivový, meruňkový, apod), případně vím o dobrých zkušenostech s mastí triamcinolon, která se sice primárně používá na problémovou předkožku o chlapců, ale prý mívá efekt také u děvčat.
@andreabak prosímtě klid. Nic jsi nezanedbala, synechie je celkem běžná nepříjemnost a rozhodně není způsobena nedostačující hygienou
Dcery mám dvě a v životě bych jím nikam nešťourala vatovýma tyčinkama a zvlášť ne intimní místa
![]()
Zajděte k lékaři, až se vrátíte, pošle vás pravděpodobně na dětskou gynekologii na rozrušení.
@mackA159 píše:
Ano je to možné. Ale opravdu nechápu jak se ti to mohlo stat. Ty tu holčičku nemyjes? Neprebalujes? Nemazes? Je to zanedbana hygiena. Už v porodnici na to upozornuji, že se má spodek (záhyby pysku, včetně vchodu) vytrit uchostourem aby nevznikaly srůsty a blanka. A hlavně promazavat. Jo neoddelovat, a řešit s lekarem. Opravdu mě udivuje že si někdo nevšimne srůstu u dítěte.
Rychle usudky byvaji vetsinou chybne.
@mackA159 píše:
Ano je to možné. Ale opravdu nechápu jak se ti to mohlo stat. Ty tu holčičku nemyjes? Neprebalujes? Nemazes? Je to zanedbana hygiena. Už v porodnici na to upozornuji, že se má spodek (záhyby pysku, včetně vchodu) vytrit uchostourem aby nevznikaly srůsty a blanka. A hlavně promazavat. Jo neoddelovat, a řešit s lekarem. Opravdu mě udivuje že si někdo nevšimne srůstu u dítěte.
To je tady každou chvíli. A nakonec se dozvíš, že je to úplně normální a nikdo nic nezanedbal
já taky nechápu jak se to může stát, když to dítě x krát za den přebaluješ, myjes a mažeš.
V životě jsem dceři nešťourala do zevních rodidel, nikdy mi to nikdo ani nedoporučoval (v porodnici, pediatr, kamarádky). Samozřejmě, že přebaluješ a mažeš, ale zadek přece, ne vulvu.. Nebo vážně někdo maže holčičkám stydké pysky?? ![]()
Neboj, je to běžná věc a může se stát i při sebelepší hygieně. Určitě to počká do vašeho návratu. Pokud máš dobrou pediatru, určitě poradí neinvazivní cestu ![]()
Ahoj, chci tě jen uklidnit. Dcera na srůsty trpěla od miminka, kromě tohoto, že mela přirostlé malé stydké pysky k velkým, tak se jí často objevovala dorzální synechie, tedy srůst poševního vchodu směrem od zadečku a tuto synechii je třeba řešit. Ale srůst malých a velkých pysků se nerozrusuje, holčičkam to nijak nevadí a časem, vlivem hormonů, se to samo uvolní. Po té, co tento srůst gynekoložka mé dceři poměrně neurvale a bez ptaní rozrušila, tak než jsme dojely domů, už se to lepilo zpátky. Začala jsem trochu pátrat a obvolávat jiné doktory, tak jsem zjistila výše uvedené.. Vkládám ještě text jedné gynekoložky, kde je toto popsané. Dceři jsem to poprvé objevila asi v 6 měsících, nyní ji bude 7 let a žádný srůst již nemá. ![]()
Nejsou srůsty jako srůsty Český název srůst malých stydkých pysků zcela nevystihuje problém, protože malé stydké pysky jsou u děvčátek v klidovém období velmi jemné a malé a podílejí se na srůstu jen velmi malou měrou. V tomto období se také zcela fyziologicky vypadá malý stydký pysk srostlý s velkým stydkým pyskem. Tento stav je ale zcela normální a není potřeba toto rozrušovat, protože to dívce nevadí a s nástupem ženských pohlavních hormonů se zcela sám rozruší. Občas se ale setkávám s tím, že to někteří rodiče řeší a dokonce někteří neznalí lékaři drasticky trhají a říkají tomu laterální synechie. Nic takového ale neexistuje
@unuděná píše:
V životě jsem dceři nešťourala do zevních rodidel, nikdy mi to nikdo ani nedoporučoval (v porodnici, pediatr, kamarádky). Samozřejmě, že přebaluješ a mažeš, ale zadek přece, ne vulvu.. Nebo vážně někdo maže holčičkám stydké pysky??
Neboj, je to běžná věc a může se stát i při sebelepší hygieně. Určitě to počká do vašeho návratu. Pokud máš dobrou pediatru, určitě poradí neinvazivní cestu
Já jí vždycky mazala celou, právě proto, aby se tohle nestalo a taky aby se neoprudila. Při sebelepší hygieně se tohle prostě nestane, nemá jak.
@mackA159 píše:
Ty zase perlíš..