Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dcera je nemocná. Má rýmu tak už začíná být lepší. Ale od čtvrtka ji začal suchý kašel. Dávám stoptisin který jsem měla doma už otevřený. A kašel zatím pořád stejný. V pokojíčku ji zvlhčují vzduchu, větrám všude. Před spaním ji nechávám otevřené okno. ale nejvíce kašle večer a jak zalehne do postele než usne kašle. Pak i v noci 🤷🏻♀️. Tak už nevím. Máte někdo zkušenosti? Děkuji
Nám na suchý kašel nejvíc funguje Levopront, když je nejhůř v kombinaci s Fenistilem.
K posteli dávám ještě rozkrojenou cibuli
@Lila fialová píše: Více
Mám zkušenost. Já to tak mám normálně - nachladím se nebo mám virózu a pak se to často zvrhne v dlouho trvající suchý kašel. Už jsem myslela, že jsem jediný takový exot na světě, ale potkala jsem před pár dny maminku spolužáka syna a ta to má teď také. Říkala, že jí to takto trvá po infekci někdy i dva měsíce. Já na to beru Stop kašel a stříkám si krk Strepsils plus sprejem. Na noc jsem si na pár dní musela nechat napsat Codein, jinak bych prokašlala noc. Mám to už asi 10 dní a začíná se to lepšit.
@Kipa22 to je hrozný.. já když jsem nemocná tak jsem do týdne zdravá.. jenže dcera chodí do školky a to je mazec.. teď si vůbec nevím rady s kašlem.. a přemýšlím když jakoby ten stoptusin mám dýl otevřený a píšou že by se měl brát 4 týdny po otočení je ještě zabírá ![]()
Stoptussin jen do 17h, pak naopak kašel tlumit. Na noc např. Dituzdin, Ditustat apod, můžeš dát na zklidnění i Fenistil nebo Zodac a nebo Dithiaden. Jestli dáváš už od Čt (tzn 4 dny), poradila bych se s Dr. Ono trvá, než lék zabere, klidně 3 dny, třeba i víc.
@Lila fialová píše: Více
Víš jak vypadám mezi lidmi? Nemůžu být měsíc doma. Vypadám, jak starý tuberák, úplně se stydím. Ale, co nadělám. Naštěstí už se to trochu zlepšuje.
@stinga píše: Více
Děti codein sice nemůžou, ale dcera, když měla rok a půl, tak mě zachránily kapky Pleumolysin s codeinem. Nic jiného doma nebylo. Kapla jsem 1 - 2 kapky a byl klid. Byly psané na mě. Doktorce jsem to řekla, odsouhlasila a potom dceři místo toho napsala Dithiaden. Pak už nebyl Pleumolysin potřeba.
@Kipa22 píše: Více
@paandatko a ta cibule zabírá? Zvlhčí se ten kašel tím?.. občas při kašli dávám cibuli s cukrem…ale takhle u postele slyším poprvé 🙂
Poptal bych se na Pamycon. Kašel může být akcelerován „zadní rýmou“, projevuje se to kašlem dominantně po ulehnutí a v noci.
@Lila fialová
To, co dokážete posoudit, je tzv. přední rýma.
Ale u dětí je poměrně častá zadní rýma (post-nasal-drip syndrom, nově upper-respiratory-cough syndrom), která se léčí ATB nosními kapkami. Přední rýma může být u zadní rýmy zcela minimální.
Stoptussin je farmakologický nesmysl, na utlumení kašle dávejte spíše Levopront, Sinecod nebo Robitussin.
@Kipa22
Asthma se zvažovalo? Nejčastější exacerbace je totiž infektem.