Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Prosim o rady a typy na dovolenou. Loni se nám moc libilo v ČESKÉM ŠVÝCARSKU. ZVAZUJEME letos Sumavu3 nebo Jeseniky nebo poradite i jine misto? Chceme chodit prirodou, voda, skaly, rozhledny. Pak i nejake zajimave hrady, mesto v okoli? Moc dekuji za rady. Jedeme se synem (9let). ![]()
Tak to máš všude něco. Jeseníky znám, tam je toho plno, Šumava je spíš víc o borůvkách a přírodě než o hradech, ale záleží jaký kus si vyberete. Jižní Morava je taky moc hezká, ale bude plná turistů. ![]()
@prejeta_zaba i na Šumavě jsou hrady, které stojí za to. Stačí si najít tzv. šumavské trojhradí.
Byla jsem na Šumavě i v Jeseníkách a do Šumavy jsem se úplně zamilovala, je tam podle mě mnohem více míst k navštívení, krásná příroda pro výlety.
@Snowoman super, dekuji. Doporucis neco co urcite navstivit?
@rawala píše:
@Snowoman super, dekuji. Doporucis neco co urcite navstivit?
Určitě, zítra jak budu u PC tak ti to hodím třeba do zprávy. ![]()
Znám obojí a za mě rozhodně Šumava. Kašperk, Rabí, zřícenina Hus, rozhledna a lanový park Libín, Boubínské jezírko a pak výšlap na rozhlednu Boubín, dá se vzít ve Vyšším Brodě raft a sjet to do Rožmberka kde je také krásný hrad. Je tam toho fakt spousty.
Sumavu miluju, byla jsem tam xkrat od detstvi, mam ji blizko. Moje Top je vrcholovka Nove Udoli, Tristolicnik, Trojmezna, Trojmezi, Plesny, Plesne jezero, Nova Pec. Pak Volary, Bobik, Boubin, Kubova Hut, dalsi varianta na vylet je Medvedi stezka nebo vylezt na Libin u Prachatic a pak do lanoveho centra. Rozhledna je i na sv. Máři u Vimperka, ale to neni vyslap, jen kratka prochazka. Nebo Prasily, Cerne, Certovo jezero, rozhledna Polednik. Pokud dostanete povoleni muzete sjet na hornim toku Vltavu. Libi se mi Stozec, Soumarak, Lenora, Kasperky +hrad, Kvilda, Jezerni slať…toho je plno. Uz druhym rokem se na Sumavu nechystam, vadi mi ty davy. Uz nejsou jen kolem Lipna ale bohuzel vsude.
Jeseniky jsem navstivila jen jednou, stejne tak Beskydy. Libilo se mi tam, ale zas bych se letos rada vyhla davum. Takze budu hledat jinou variantu.
Šumavu jsem milovala, ale kůrovec z ní udělal naprostou parodii na krásu.
Nevím, zda by pro syna Jeseníky byly vhodné a zábavné, ale v této chvíli jsou, pokud jde o přírodu, hezčí.
Šumava je krásná, ale Jeseníky mám raději. Je tam hodně možností chodit po horách, jako bonus může kluk obdivovat i pevnosti a bunkry, jeskyně atd. Byli jsme po letech vloni a paráda. Lidí tam bylo tak akorát, žádné davy se nekonaly. Spíš klid. Můžete na Šerák a dál třeba na Keprník, na Dlouhé stráně, Praděd, Čertový kameny, Rejvíz, Zlatý chlum, Velké Losiny, Kralíky (tam je dělostřelecká tvrz), Dolní Morava, lázně Priessnitz atd.
@Ijen jen doplnim info pro zakladatelku - Polednik je zavreny kvuli rekonstrukci ![]()
Moc Vám všem děkuji za reakce. Bojím se, abychom nebyli zklamaní po lonském ČESKÉM ŠVÝCARSKU. Tam bylo nádherně. Syn se zamiloval do tůr ve skalách, rozhledny… Je mu 9let. Dívala jsem se trochu už na Šumavu, co se týče hradů a zřícenin, tak to si vybereme, ale poradil by mi někdo třeba nějaký okruh jestli tam je? Nebo třeba jaký jste volily denní výlety, jak na sebe navazovaly cesty? ![]()
@rawala já si myslím, že nešlápnete vedle. Jeseníky i Šumava jsou krásné, i když každé jinak.
Co se týče Šumavy, velmi doporučuji tuto knihu - https://uztambudem.net/…i-na-sumave/. Jsou tam výlety perfektně zpracované, čerpáme z ní docela často. Doporučuji pročíst i samotný blog.
Jinak těch možností na výlety je spousta, zkus i lupu tady na emiminu, určitě se to tady probíralo. Já bych zagooglila a zjistila, co vlastně chci vidět a podle toho vybrala nějakou základnu. Hodně záleží, jestli chcete bydlet někde na Železnorudsku nebo na druhé straně na Lipensku. Vzdálenosti můžou být dlouhé.
Jinak co na Šumavě vnímám jako nevýhodu je to, že jsou tam dost omezené možnosti co dělat, když úplně nevyjde počasí. Aquapark snad jediný v Sušici nebo až na Lipně, popř. v Německu. Nečekej žádné herny pro děti a podobné věci.
Já bych doporučovala Šumavu v okolí Srní, je tam krásně. Nebo Jeseník a Račí údolí, doporučuji se tam jít podívat na Tančírnu. ![]()