Sušení v sušičce - programy

4633
25.2.10 15:12

Sušení v sušičce - programy

Ahoj holky,

cca týden mám sušičku AEG Lavatherm 59840. Pračku mám také AEG jen pár let starou.
Když jsem usušila první várku prádla (normálně vypravné na bavlnu na 1000 otáček, usušené na „K uložení, bavlna“), byly trička docela pomačkaný. čekala jsem trochu lepší výsledek.
Můžete mi, ze zkušenosti, říct, kde dělám chybu ? Je potřeba žehlivé věci vyprat na program pro lehké žehléní a potom i usušit tímto programem ? Znamená to prát a sušit po 5-6 tričkách, abych nemusela žehlit nebo jak na to ?
Díky !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17938
25.2.10 15:36

Lolinko, možná záleží na tom, jak máš hodně sušičku nacpanou. Já mám pračku i sušičku na 7 kg prádla. Pokud je ale sušička fakt našlapaná, prádlo je zmačkané. Největší problém je, když suším zároveň nesourodé typy oblečení, tj. např trička a mezi tím jedny džíny. Když je v sušičce místa dost, nemusím žehlit nic. Pokud je však hodně plná, stává se, že kalhoty jsou zmačkané. Já jsem však natolik líná vytahovat žehličku a prkno, že to raději navlhčím a dám je tam proschnout samoté znovu. Pak se žehlit nemusí.

Taky nevím, jestli sleduješ kdy dosuší a jak rychle prádlo vyndáš. Já mám vypozorováno, že nejlepší to je prádlo vyndat, když ukazuje zbytkový čas cca dvě tři minuty. Jak to tam zapomenu, zase je to zmačkanější.

Zdá se mi, že na způsobu praní vůbec nezáleží. Hlavně aby bylo prádlo dostatečně vyždímané.

Snad jsem aspoň trochu pomohla.
Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
25.2.10 16:04

Asi hodně záleží na typu sušičky. Mám úplně nejlevnější Whirpoolku sice má ten 6th smysl, ale jinak není nic moc.

U nás je spolehlivá cesta k tomu abych nemusela žehlit - vytáhnout prádlo HNED po nebo ještě v průběhu dosušování (sušička mi začne ukazovat konec, ale ještě profoukává a promíchává, ale s přestávkami.) Když vytáhnu ještě teplé a trošinku vlhké (ale opravdu minimálně) prádlo a hned poskládám tak žehlit nemusím vůbec nic.

Jinak bys měla mít sušičku s větším objemem než je pračka - případně jí necpat plnou - čím víc prostoru tím lépe se prádlo usuší a míň pokrčí. Já mám pračku na 5kg a sušičku na 8kg a je to tak akorát. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
25.2.10 16:10

ja mam uz starsi aeg lavatherm, ake susim jen na Suche do skrine, pripadne Vlhke. a u tricek je potreba hned vytahnout a na rovnem uhladit, aby se to narovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
25.2.10 18:59

Ahoj, taky máme sušičku AEG. Používám většinou nejdelší program na jednu tečku. A jak už tu bylo zmíněno, je nejlepší hned po dosušení prádlo vyndat, uhladit a poskládat.

Asi to budeš muset zkusit metodou pokus-omyl, ale po 5 tričkách bych to neprala, spíš bych zkusila jiný program u sušičky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7095
25.2.10 19:19

Lolinko, mám tutéž sušičku a pokud chci prádlo opravdu suché, nevlhké a nadýchané, tak „k uložení“ už vůbec nedávám. Dávám program „bavlnu“ (asi 2 hodiny) nebo „smíšené“ (1 hodina), a jak psaly holky přede mnou, čím míň prádla, tím míň pomačkané.
Takže peru většinou poloviční náplně v pračce, dávám do sušičky téměř vše.
Ale i, pokud peru plnou náplň, tak ji dám vysušit najednou - na tu bavlnu.

Vytahuji hned po skončení programu, uhladím, poskládám a sice to nemá „nažehlené puky“, ale není to ani pomačkané, max. kalhoty, spodek košilí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4633
25.2.10 20:02

Ahoj holky,
děkuji za tipy…

mám pračku na 5kg a sušičku na 7kg, takže rezerva tam je ..praču nikdy stejně kvůli máchání nedávám úplně plnou.
Spíš mě jen překvapilo, že když vyperu trička na program „jednoduché žehlení“, usuším na sušáku..dopadlo to líp než ze sušičky.
Ale je pravda, že jsem to jen vytáhla ze sušičky a udělala si závěr, že je to naprd..zkusím to teda ještě uhladit atd.. sand to pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
25.2.10 22:25

Mám stejnou sušku a používám hlavně program na jednu tečku půlslunko. Dřív jsem skládala hned u sušičky, ale v poslední době si prádlo vyhrnu do koše a v klidu poskládám a uhladím u telky.

Vše mám dokonale hladké a jsem maximálně spokojená

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
25.2.10 23:11

Mám taky AEG a jsou materiály, které jsou prostě zmačkanější. Po pořízení sušičky jsem si všimla, že věci, které se ze šňůry skoro žehlit nemusely, jsou ze sušičky jak žvanec a naopak.
Ale je fakt, že poskládání ještě zatepla dost pomáhá. Já prostě všechno poskládám, dám do skříně a když se mi to nezdá, tak to před oblečením lehce přežehlím, rozhodně u většiny oblečení to není potřeba, u zbytku je to tak poloviční práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
13.11.16 10:45

teploty sušení

Prosím o radu. Máme doma nově kondenzační sušičku Gorenje D8665N bez generátoru páry, ale návod je velmi stručný. U programů nikde nenajdeme, jaké programy suší na jakou teplotu a u přídavných programů Mimořádně suché (tři stupně), zda se doba sušení pouze prodlužuje, nebo zda se i zvedá teplota sušení a o kolik. To kvůli sušení citlivějších věcí a teď hlavně zimních bund, aby nebyly po sušení pro trpaslíky.
Děkujeme za pomoc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1