Tlakový hrnec - jaký pořídit a jak v něm vařit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
tlakový hrnec
potřebuji poradit ohledně tlakového hrnce…nemám ho a nikdy jsem neměla, vlastně jsem se mu vždy bránila, ale jsem už trochu nahlodaná ho pořídit.
Ale přeci jen zůstávají nějaké ty obavy, aby nebouchnul a tak ![]()
A jak jste se naučili rychle v něm vařit? Vůbec neodhadnu, jak dlouho maso vařit.....můžu během vaření víko sundat, maso zkontrolovat a zase víko nasadit a vařit dál, abych poznala, kdy bude hotovo? A podlívá se maso v něm taky?
Ptám se jako trouba, ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, jen mě láká ta krátká doba vaření.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj
mela jsem strach si tlakac poridit ale ted ho mam 2roky a nemuzu si ho vynachvalit.
Mam Fagor,novejsi typ-ne takovy ten jak kdyz oddelavas vrch tak to musis jakoby davat dovnitr,je tam pojistka,drive nez para vysumi tak nejde otevrit,rostenky delam 30minut,kureci polevku 10-15minut ze skeletu,kdyz chci maso zkontrolovat po urcite dobe tak necham paru vysumet,otevru,zkontroluji a kdyz neni hotove tak zase zavru,necham natlakovat,ztlumim ohen a dusim dal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, co se týče tvého dotazu - vaření v něm je naprosto jednoduché, záleží jaký tlakový hrnec máš, my doma máme úplně obyč, jsou i novější, co měří tlak a kdo ví co, ale v těch zase neporadím. Víko během vaření určitě sundat můžeš, ale nejdřív je nutné nechat odejít všechnu páru, aby nebyl pod víkem tlak … já už teda nekoukám, protože mám ty časy už naučený, jak dlouho se co vaří. Přiznám se, že vyloženě dušené maso bez podlití jsem v tom ještě nedělala, tak snad ti někdo poradí i v tomto ![]()
Rozhodně se není čeho bát, pokud budeš dodržovat pravidla, že musíš nechat páru odpustit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Weruska, nemyslela jsem dělat maso bez podlití, ale normálně když vařím v obyč. hrnci, tak musím průběžně třeba trochu dolívat vodu - jestli to tak funguje i u toho, nebo co tam naliju na začátku, tak to nechám až do konce?
A jak poznám, že odešla pára? A jak dlouho to trvá - než odejde a můžu otevřít víko?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aaalenkaaa (napsala jsem těch písmenek správný počet?
), jsem na tom přesně tak jako ty, papiňáku se bojím, ale na druhou stranu mě láká kratší doba vaření i ušetření energií. Takže neporadím, ale díky za založení tématu, určitě se něco zajímavého dozvíme
.
Kdo hrnec doma má, poraďte, jaký nebo podle čeho vybírat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ali ono to záleží dost na tom, jaký máš hrnec. Každý to má trošku jinak. To už záleží na tom, jaký máš vybraný. U našeho je tam páčka, kterou když zvedneš, tak všechna pára jde z hrnce fuč … otázka chviličky, ale dražší hrnce to budou mít vymyšlené zase trošku jinak třeba
Určitě můžeš cokoliv během vaření přidávat a ubírat, to není problém
Ale voda se samozřejmě vypařuje, ale ještě se mi nestalo, že bych jí tam měla málo a musela vodu dolívat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„Správný“ kuchaři ho neuznávají a vaří bez, já bych bez něj zas nemohla být.
Délku varu musíš vyzkoušet, protože každý je jiný. Mamka mívala nějaký bio a v něm bylo všechno za chvilinku, teď máme od fagoru a trvá to dýl, ale pořád je znát úspora času.
Hlavně opravdu neotvírat, dokud nevyjde všechna pára!!! Pak se ho nemusíš bát a nic se nestane. Já bohužel jsem takhle jednou pospíchala a už byl skoro odfouklej, tak jsem zatlačila pojistku, otevřela a opařila jsem si celý stehno, naštěstí jenom to, ale jsou tu už dva roky nebo dýl a pořád mám znát jizvy. Stačí jenom být trochu opatrná, dobře zavírat, neotvírat brzo, nenechat puštěný moc naplno a pak je to paráda. Já jsem vývarová, takže super věc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nedávno jsem zakládala stejné téma - https://www.emimino.cz/…varit-33476/
Jen bych dodala, že přes veliký strach z tlakáče v něm dnes vařím několikrát týdně, naprostá spokojenost, rychlé, jednoduché. Během dvou měsíců jsem si zvykla tak, že už si to bez něj těžko představuju ![]()
A koupila jsem šestilitrový tescoma prominent, problém zatím není žádný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AHoj, taky můžu vaření v tlakáči jen doporučit. Mám sadu Fagor Rapid Expres už 5 let a jsem s nimi naprosto spokojená - dělám v nich skoro všechno. Jsou to ty „lepší“ hrnce s bajonetovým uzávěrem a pojistkami. Mám tam i funkci BIO vaření na zeleninu, ale to moc nepoužívám. Jinak bát se není čeho, stačí si pořádně přečíst návod a dodržovat pokyny z něj. Že se vypustila pára poznám podle pojistky, že spadne dolů. Jinak je i trik jak vypouštění páry uspíšit, že na hrnec pustíš proud studené vody, ale já to nepoužívám, protože spíš využívám toho, že mi to v tom hrnci ještě „dojde“.
Jak jsi se ptala na to dolévání vody, jde to, ale já jsem to ještě nikdy nepotřebovala. V návodu mám psáno, že min. množství vody je 1/4 litru - někdy to teda porušuju a dávám maličko míň - ale to je nutné odzkoušet ![]()
Jo a měla jsem u hrnců návod na vaření základních potravin - luštěniny, rýže apod. takže jsem už na začátku orientačně věděla.
- Citovat
- Upravit
To jsem ráda, že nejsem jediná se strachem z papiňáku ![]()
Jen dotaz těm, které si ho pořídily: je k němu i návod?
(už taky delší dobu uvažuju nad jeho koupí, hlavně se mi líbí úspora plynu).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Amy, v předchozím příspěvku píšu, že je třeba přečíst návod, takže jo, návod je
.
- Citovat
- Upravit
Martýsku, to je fakt. Když koukám na nějaký pořady o vaření, tak ani jednou tam v tlakáči nevařili a docela by mne zajímalo proč je to tak neprofesionální? To se jako ničí vitamíny, nebo co??? Taky mám strach, ale láká mě to v tom vařit, tak jestli někdo doporučí super bezpečný, mrknu na ten Fagor
…
Přítel mi tuhle přinesl docela muzeální kousek po babičce - hliníkový, víko se tam zandavalo jakoby dovnitř, těsnící guma celá zpuchřelá - no ten letěl (tedy ten hrnec) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mufina píše:
Jinak je i trik jak vypouštění páry uspíšit, že na hrnec pustíš proud studené vody.
Tak na to pozor, když se schladí moc prudce, tak může začít utíkat obsah, vypadá to dost hrozivě a bacha na opaření, už se nám taky stalo párkrát, co jsem takhle přišla 3/4 slepičího vývaru, tak už to radši nedělá. Pak už s tím nejde nic udělat, než utéct a nechat vybublat.
Gino - oni tvrdí, že se ztrácí chuť, že jenom pomalým vařením docílíš maximální chuti, že se maso vyšťaví - no mě to nepřijde, asi nemám správný jazýček a navíc nemám čas vařit guláš x hodin. Jestli si to myslí všichni nevím, ale slyšela jsem to dost často. Ale je mi to jedno ![]()
Náhodou ty hliníkový byly bezva, jak se nahoře točila ta pojistka a pravidelně to funělo jak lokomotiva ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máte nějakou zkušenost s ucpáním příp. čištěním pojistky? Nebo je to jen záležitost těch starých tlakáčů? Známému díky ucpané pojistce papiňák explodoval - to je právě věc, které se u tlakových hrnců bojím. Hlavně kvůli dětem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že když na začátku tlakuješ hrnec, tj necháš otevřenou pojistku a plamen na větší, tak tím, jak začne pískat se prověří, že je pojistka průchozí.
v tlakáči moc nevěřím, jen taková ta opravdu tuhá masa, z tím schlazováním, nikdy bych to neudělala
na to jsem moc posera, pojistku zvedám vidličkou jen tak trošičku, trvá to tak 2min, tak s tím počítám.
Teď jsem dělala vývar z kuřecích srdíček a mňam, jsou měkkoučký, měla jsem je tam tak 45min.
Dobrý na tlakáči je, že nepřekypí, když je tam přiměřeně vody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit