Tlakový hrnec a co v něm vařit?

12072
8.10.09 13:02

tlakový hrnec a co vařit?

Ahoj, ráda bych poprosila o radu a zkušenosti - vlastně nikdy jsem neměla tlakáč (nepočítám-li prastarý po babičce, ve kterém jsem se bála vařit) a se stoupajícím počtem dětí klesá čas, který můžu vaření věnovat :wink: prostě už bude tlakáč nezbytnost.
Všechny děti jsou polívkové, takže hlavně potřebuju vařit vývary, ale uvítám i tipy, co dalšího se v něm dá udělat a ušetřit čas.
Jak velký pro nás 6 byste doporučily - ráda bych vždycky měla aspoň na dva dny. A jaké další parametry by měl mít a na co si dát pozor - vím, že když se do toho na netu ponořím, tak zjistím, ale pokud poradíte, ušetříte mi tu práci, dík! :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

8297
8.10.09 13:09

Já jsem se tlakáče vždy bála, pořídila jsem nedávno. Skvělé je, že můžu připravovat i z mas, které by se dřív museli hodiny dusit, aby změkly. Já nejčastěji dělám různé variace „gulášů“, ne pálivých, ale různě zeleninových. Dělám taky kuřecí srdíčka a žaludky, které jsem dřív do měkka zkrátka neuvařila - z těch jsou moc dobré ty vyvary.

Skvělý je i na krémové polévky, naházím tam vodu, zeleninu, nějaký bujon a pak jen tyčákem rozmixuju. a hlavně, naházím, dám na malý plamen a jdu si po svém a za hodinu přijdu k hotovému, maximálně jednou v průběhu vaření přidám třeba zeleninu, aby nebyla rozvařená na kaši.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2681
8.10.09 13:13

Já nedávno dostala tip od kamarádky - nepředvařená čočka, která se musí normálně namáčet, tak nenamočená je v tlakovým hrnci uvařená za 20 min.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3481
8.10.09 13:14

Ahoj, tak já mám tlakáče dva - 3l a 6l s jednou pokličkou (kupovala jsem v Makru - je to Steinbach). Jak píšeš, ve velkém dělám vývary, v menším pak dušené vepřové či hovězí maso. Je křehoučké a úplně se rozpadá. Dělávám v něj i kuřecí kýty a pak je nechám dogrilovat v troubě.
Ještě jsem si vzpomněla, že v tom velkém nedělám jenom vývary, ale vařím v něm i čočkovou polívku. Jenom hrách nee! :D to jsem hňup tak jednou na Vánoce způsobila menší „výbuch“ papiňáku :roll: :lol: z čisté, vánočně uklizené kuchyně, jsem měla oči pro pláč :twisted:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2179
8.10.09 13:20

Ahoj,

já můžu doporučit kuře na paprice. V papińáku uvařím kuřecí stehna, která potom oberu, v kastrole si osmahnu nakrájenou cibuli, zapráším sladkou paprikou, taky zasmahnu, zaliju vývarem z papiňáku, přidám obraná stehna, zahustím moukou rozšlehanou ve sladké smetaně, dosolím a pro dospělé dopepřím. Prcek se po tom může utlouct.

Jinak jsem se tlakáče taky dost dlouho bála, než mi ho přinesl Ježíšek a od té doby maso jinak nedusím.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
12072
8.10.09 13:27

díky moc za tipy!
ještě bych brala nějaké technické parametry a tipy k zacházení - co si pamatuju, nesmí být v tlakáči víc než dvě třetiny obsahu vody, takže třeba v 6litrovým uvařím tedy 4 litry polívky. Je to tak i u těch nových? a za jak dlouho uvařím třeba kuřecí nebo hovězí maso?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
898
8.10.09 13:30

Tak já používám hodně často. Na polívky především vývary všeho druhu, hovězí maso i vepřové - jako guláše, roštěnky, vepřové na paprice, slepičí prsa na paprice (úplně se rozpadaj fakt mnamka), svíčkovou, hobovku, včetně čočky a fazole (nenamočených samozřejmě :lol: ) - šetří to čas a vše je měkkoučké a křehké

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3481
8.10.09 13:30

jo, to by tak sedělo. Nechávám tam tu 1/3 volnou. Vývary vařím hodinu. Dušené maso cca 35 min.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2150
8.10.09 13:35

Z tlakáče jsem měla vždycky hrůzu, ale nakonec jsem se nechala umluvit a koupila jeden, který vypadal opravdu bezpečně.
Koupili jsme v globusu značka je to PENTOLA 6L (hodil by se mi i ten menší) - super je, že ta poklička je zajištěná otočením na zuby (nebo jak jinak to popsat) nu že to není jen takové to pružení.
Takhle vypadá (fotka je podle mě ale toho menšího, ten šestilitrový je vyšší). http://www.globus.cz/…-pentola-6-l
Poprvé jsem v tom vařila fakt s obrovským respektem a bála jsem se skoro i dýchat, ale pak jsem viděla, že je to fakt pohoda. Od té doby jsem v tom vařila už hodněkrát, většinou je to hovězí maso, které jinak trvá dlouho. Takže hovězí a zvěřinové guláše jedině v tlakáči. Po natlakování stačí 25 minut a je to měkkoučké.
Nedávno jsem v tom zkoušela rýžovou kaši, tak ta byla taky super, nikdy se mi to nechtělo vařit normálně v hrnci, protože se to pořád musí míchat, ale v tom tlakáči to bylo fakt v pohodě. (recept jsem našla někde na netu)
Chtěla jsem tam zkusit někdy i tu fazolovou nebo hrachovou polívku, prý to taky jde a netrvá to věky, ale ještě jsem neměla odvahu.
e.v.o. - říkáš hrách teda ne? a nebylo to tím, že jsi to měla na moc velký stupeň? jsi mě teď vyděsila, že to tam snad nikdy nezkusím :?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
12072
8.10.09 13:36

fakt i kuřecí hodinu? to jsem myslela, že ušetřím víc času, v normálním hrnci vařím tak hodinu a půl.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
989
8.10.09 13:38
Eliška píše:
díky moc za tipy!
ještě bych brala nějaké technické parametry a tipy k zacházení - co si pamatuju, nesmí být v tlakáči víc než dvě třetiny obsahu vody, takže třeba v 6litrovým uvařím tedy 4 litry polívky. Je to tak i u těch nových? a za jak dlouho uvařím třeba kuřecí nebo hovězí maso?

Vývar pak naředíš na potřebné množství vodou - pokud ho budeš chtít víc. Já dělám, kuře na paprice, ptáčky, vývary, hovězí (třeby na houbách), guláše, fazolové polívky, fazole s masem, vařenou kukuřici - klasy. Víc si nemůžu vzpomenout.
Polívku - maso do studené vody, po začátku pískání 20min, pak přidám zeleninu a ještě 10min.
Hovězí masa - 20-30min a pak nechám dojít.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
10410
8.10.09 13:41

tak já tedy do hrnce tolik vody nedávám (mám to tak i v návodu), např. když dělám vývar, tak tam dám jen tolik vody, aby maso bylo ponořené a ještě trochu navíc. Takže naopak mám v hrnci cca 1/3 vody k jeho objemu. Vzniklý vývar pak naředím dle potřeby. Kdybych dávala víc vody, tak bych se právě bála, že to „vykypí“ ven a bouchne :roll: :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
898
8.10.09 13:46

Eliško kuřecí tak dlouho určitě ne. Hovězí tam vařím max. půl hodky a je měkoučký.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3481
8.10.09 13:46

Cancerko , když jsem tu story s hrachem líčila u Honzových rodičů, tak mi jeho babi říkala, že hrách do tlakáče fakt nee. Já už to tedy rozhodně zkoušet nebudu.

Anette , tak kromě hrachu mi teda nikdy nic nebouchlo :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35111
8.10.09 15:45

ja mam v tlakaci rysku „max“ a je skoro az nahore, rekla bych, ze zbyva tak 10% objemu - ale je fakt, ze to nekdy ventilkem caka, takze hrozi zaneseni…
ale to jen u polivek, jinak kdyz chces neco uvarit ne na vyvar, tak staci vody na pokryti dna, treba hrnec brambor uvarim v centimetru vody. vari para. ausetri se i energie za ohrev toho objemu vody.
(neplati samozrejme pro potraviny, ktere se musi pri vareni nasat, t.j. treba lusteniny)

pokud budes kupovat jen jeden, tak doporucuji co nejvetsi, treba 8 litru
taky bych hledela na to, aby byl co nejsirsi, ve vysokem tlakaci uz se docela blbe micha
tchanovcum se neosved.cila tescoma :,-(a dvou tlakacu s jednou poklickou - takova ta poklicka, jak jde pres vrch - netesni ani po reklamaci. ja mam takovej s tim vikem dovnitr, problem s tesnosti nemam

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama