Dýně? Help!

9867
3.10.09 19:39

Dýně??? Help!

Ahoj :)

Máme velkou dýni, koupenou hlavně kvůli dlabané příšeře se svíčkou - ale chtěla bych zpracovat i vnitřek - ovšem naprosto netuším jak. Doma jsme doma NIKDY neměli - ani doma u mámy, ani co mám vlastní domácnost, takže se dá říct, že jsem dýní naprosto nepolíbená…

Já ani netuším, jak se to dlabe, poradíte? Jediné, co si tak tipuju podle cukety je, že se vyhazují semínka, je to tak? Teda asi si nějaké nechám - za rok třeba sklidíme vlastní dýně :)

Líbil by se mi nějaký dýňový koláč nebo tak něco - ale prosím, ověřené jedlé recepty, prosííím! Jo a na kompoty moc nejsme :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13751
3.10.09 19:51

Lesino já dělám z dýně polívku, na másle nebo oleji na cibulce orestuju dýni na kostky, pak zaliju vývarem a vařím doměkka, rozmixuju mixérem. Může se tam přidat kokosové mléko, normální mléko nebo smetana, chilli, česnek, kmín, muškátový květ, kari… podle chuti. Nebo jsem ještě našla, že se tam může přidat hrst červené čočky… Taky mám dýni v lednici a plánuju co s ní :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
3.10.09 19:59

Dlabe se to opatrně, třeba polívkou lžící a pak se ta dřeň rozhodí na semínka - nechají se usušit a třeba upražit se solí nebo kořením. Dřeň se pak může zpracovat třeba na polívku a nebo k těstovinám.

Ze sladkýho mám vyzkoušený tohle

http://www.apetitonline.cz/…lebicek.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.10.09 20:10

uzasne je dynove zeli..nastrouhat,podusit na cibulce,zahustit jiskou a zjemnit smetanou.....k tomu kacenu a bram.knedlik…mnam mnam…taky ne me ceka jedna venku na terase :-)
Nebo lze pouzit stejne jako cuketu,tzn. krajim na kostky do vseho,treba cibulka,na to zampiony,cuketa-dyne,spenat.list,ev mangold,cesnek,kur.maso,podusit,primichat testoviny,ev. plus nivu,kys.smetanu…nebo misto testovin lze dat kuskus,ryzi…
 ELa

• Citovat
  • Upravit
23505
3.10.09 20:13

Tady jsem našla ještě recept přímo na ten koláč, zkoušela jsem loni a dělala to jen z celozrnné mouky. Med nemůžu, takže slazeno jen javorovým a agáve sirupem a 2/3 doporučovaného. Ty meruňky jsou tam exkluzivní.

http://dolcevita.blog.cz/…icka-klasika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
3.10.09 20:30

Semínka nevyhazovat!!!! Víš jak jsou drahý v obchodech se zdravou výživou? :wink: Vyloupat a sníst, jsou lepší jak oříšky :wink: :-) Obsahují šíleně moc zdravých látek atd. Co nesníte hned, osušit a schovat na horší časy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1203
3.10.09 20:51

Vydlabání - prováděla jsem lžící ale byla to docela fuška, teď už se vzdávám okrasné slupky a dýni rozřežu a okrájím nožem :oops:

Recept- mám oblíbené dva:
1.polívka - dýni pokrajenou na kostky podlít trochou vody (ne moc, ať není polívka příliš řídká), přidat kostku bujónu, podusit do měkka, rozmixovat tyčovým mixérem, na závěr lze přidat kys. smetanu (manžel ji nechce -drží dietu :roll: :) )
2. dyně s mrkví na kari - osmahnu cibulku, přidám na kolečka nakrájenou mrkev, podliju vodou, nechám dusit, po pár minutách přidám na kostky nakrájenou dýni, kostku bujonu, na závěr hromadu kari.

semínka - jsou i druhy bezslupkové dýně - teda ta semínka jsou bez slupky a nemusí se loupat, tak jestli chceš příští rok :,-(it doporučuju koupit tenhle druh. Jinak oloupaná semínka se dají jíst jen tak nebo opražená na pánvičce - jsou moc moc dobrá (a zdravá :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
3.10.09 20:55

Taky dělám polívku: orestuju cibulku na másle, přihodim na kostky nakrájenou dýni, petržel, mrkev. Podleju vodou a bílým vínem a dusím. Pak rozmixuju a zjemním smetanou (lze až na talíři jako dekoraci nakreslit třeba spirálu) Alkohol z vína se vyvaří, takže to můžou myslím i děti. Je to fajn s opečeným toustíkem. A semínka určitě usušit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
3.10.09 20:56

Ještě jem si vzpměla, že moje teta dělala kompot a byl výýýborný. Ale recept nemam, leda sehnat na netu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
3.10.09 21:14

No jo, vždyť dýňový semínka kupujem 8O 8O - jímeje jen tak nebo je dávám do chleba - jen mě nenapadlo, že to jsou ta samá - asi by mě to trklo jak bych je uviděla :D:D:D:D:D

Tak mě láká zkusit polívka, jen nevím, jak má chutnat, tak to bude dobrodružné :D No, udělám ji po svém :)

No a koláč nebo buchta… Zatím nevím - meruňky nemám, ořechy jo… Uvidíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
4.10.09 20:19

Ahoj, my dlabeme dýně každý rok. Nejlepší je vykrojit vrchní část kolem stopky (dost velký otvor) a pak dlabat velkou lžící nebo spíš naběračkou. Obličej si vždycky namalujeme na dýni fixou a pak teprve vykrajujeme. Dovnitř pak dáme čajovou svíčku, přikryjeme tím vykrojeným vrškem a venku před domem to vypadá fakt super. A polévku určitě doporučuju, je to mňamka. Tak držím palečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
4.10.09 21:11

Ahoj,
já mám moc ráda zavařenou dýni. Manžel vlastně ani jinou zavařeninu skoro nejí. Ale dělá nám ji moje máma :oops: :oops: :oops: Takže na přesný recept se spíš zeptat někoho kdo to opravdu dělal. Já ji vždycky jen krájela (dužinu na kostičky) Mamka to potom máčela ve vodě s citronem (plete se mi tam ještě ocet, ale to nevím jistě) a pak zavařila ve sladké vodě. Je to moc dobrý. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.09 20:49

V Německu jsme z toho vařili marmeládu - přesný receptík bych musela najít na netu, pamatuju si jen,že se tam dávala skořice,snad trošku i zázvoru, cukr a dál nevím,ale vařilo se to několik hodin.Ovšem výsledek prakticky ani nebyl znát,že je z dýně. Byla výborná.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
5.10.09 22:01

nebo zkusit jako cuketu nasladkokyselo-semínka vybrat,dužinu nastrouhat nahrubo, na oleji uděláme jíšku, přidáme bobkový list, česnek, kopr, nové koření, zastříkneme octem. Po chvíli přidáme dýni,,osolíme zalijeme trochou vody, rozmícháme, dusíme,zalijeme smetanou,popř.dochutíme, povaříme a hotovo.Podáváme s chlebem, těstovinami nebo h.knedlíkem.Já navrch dávám smaženou cibulku nebo hovězí nudličky jen tak podušené napřírodno, někdo dává klobásu.

• Citovat
  • Upravit
23505
5.10.09 22:50

Teda já koukám, že jsem tu snad jediná, kdo nevybírá z cuket semínka :roll: Ale jak mě to naučili v Itálii, tak vařím a semínka nevadí ani při pečení, ani při dušení, ani při vaření :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí