Dýně? Help!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
253
4.10.09 21:11

Ahoj,
já mám moc ráda zavařenou dýni. Manžel vlastně ani jinou zavařeninu skoro nejí. Ale dělá nám ji moje máma :oops: :oops: :oops: Takže na přesný recept se spíš zeptat někoho kdo to opravdu dělal. Já ji vždycky jen krájela (dužinu na kostičky) Mamka to potom máčela ve vodě s citronem (plete se mi tam ještě ocet, ale to nevím jistě) a pak zavařila ve sladké vodě. Je to moc dobrý. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.10.09 20:49

V Německu jsme z toho vařili marmeládu - přesný receptík bych musela najít na netu, pamatuju si jen,že se tam dávala skořice,snad trošku i zázvoru, cukr a dál nevím,ale vařilo se to několik hodin.Ovšem výsledek prakticky ani nebyl znát,že je z dýně. Byla výborná.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
5.10.09 22:01

nebo zkusit jako cuketu nasladkokyselo-semínka vybrat,dužinu nastrouhat nahrubo, na oleji uděláme jíšku, přidáme bobkový list, česnek, kopr, nové koření, zastříkneme octem. Po chvíli přidáme dýni,,osolíme zalijeme trochou vody, rozmícháme, dusíme,zalijeme smetanou,popř.dochutíme, povaříme a hotovo.Podáváme s chlebem, těstovinami nebo h.knedlíkem.Já navrch dávám smaženou cibulku nebo hovězí nudličky jen tak podušené napřírodno, někdo dává klobásu.

• Citovat
  • Upravit
23505
5.10.09 22:50

Teda já koukám, že jsem tu snad jediná, kdo nevybírá z cuket semínka :roll: Ale jak mě to naučili v Itálii, tak vařím a semínka nevadí ani při pečení, ani při dušení, ani při vaření :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
6.10.09 12:57

Janine, já taky z cuket nevybírám semínka, ale z dýně ano :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.3.10 11:36

Taky jsem zamlada býval velký žrout dýňového kompotu…
Většinou se dělá takto: dýně podélně rozkrájet, vydlábnout dužinu (viz semínkování…), ze zbytku oloupat tvrdou kůru a zbyde dužina silná asi 1 až 1,5 centimetru. Tu nakrájet přibližně na krychličky a namočit (stačí na hodinu, může být do octové vody, ale nemusí - tím se brání oxidaci a tedy hnědnutí). Pak se kostičky nasypou nejlíp do třičtvrtělitrových omniovek a přidá se: podle chuti1-2 polévkové lžíce cukru (dá se dávat i míň…), minimálně jeden kousek hřebíčku, no a my jsme dávali ještě polívkovou lžíci rumu. Jo, na spodek sklenice kolečko citrónu…
Pak se dolije trocha vody, místo rumu se před uzavřením může dát libovolná ochucovací tresť a zavíčkuje se. Zavařuje se tak, aby teplota vydržela 20 minut na značce teploměru pro „tvrdé ovoce“ (sorry, nepamatuju si…) Po zavaření vytáhnout, po vychladnutí zkontrolovat, u které sklenice nedrží víčko a na 3 týdny uložit do sklepa na uležení. A potom už - dobrou chuť… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ikyki
23.9.13 20:18

Ahojky mrazí někdo dýni? rozkrájet vydlabat semínka a zamrazit…mám to pro malou do příkrmů

• Citovat
  • Upravit
12743
23.9.13 20:19

@ikyki můžeš, ale z důvodu úspory místa jsem si jí i rovnou uvařila a dala do tvořítek na led

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.9.13 20:19

@ikyki mrazím. Jediná nevýhoda, že to zabere místo, ale dělám z ní pak např polévku, nebo dávám pod maso a do sladkého, je to v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.9.13 20:20

@paola white :mrgreen: bylas rychlejší… než to naklofu :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ikyki
23.9.13 20:22

Tak s místem u nás není problem máme velký mrazák…díky moc :srdce:

• Citovat
  • Upravit
72725
23.9.13 20:23

@ikyki tak hurá do toho ;) osobně dávám do plastových boxů - dýně ráda chytá okolní pachy, v tom boxu ale v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
malinada
23.9.13 20:47

Dýně by měla jít skladovat při pokojové teplotě, ne? :think: Pokud má dobře zaschlou stopku a je v suchu, tak nemá tendence se moc kazit myslím. Zatím můžu potvrdit skladování nějaké tuším máslové asi měsíc normálně na lince a byla v pohodě. Četla jsem, že se klidně dává do rohů místností jakovnetradiční dekorace a postupně se zdělává, ale celou zimu jsem zatím neskladovala

• Citovat
  • Upravit
ikyki
23.9.13 22:08
@malinada píše:
Dýně by měla jít skladovat při pokojové teplotě, ne? :think: Pokud má dobře zaschlou stopku a je v suchu, tak nemá tendence se moc kazit myslím. Zatím můžu potvrdit skladování nějaké tuším máslové asi měsíc normálně na lince a byla v pohodě. Četla jsem, že se klidně dává do rohů místností jakovnetradiční dekorace a postupně se zdělává, ale celou zimu jsem zatím neskladovala

Tak jasně, že vcelku jde asi skladovat relativně dlouho ale dědeček vypěstoval a nějak jich je víc než dost, tak jsem chtěla zamrazit na zimu pro malou… @martina.se už je v mrazáku byl to ale boj na život a na smrt :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
72725
24.9.13 06:52
@ikyki píše:
Tak jasně, že vcelku jde asi skladovat relativně dlouho ale dědeček vypěstoval a nějak jich je víc než dost, tak jsem chtěla zamrazit na zimu pro malou… @martina.se už je v mrazáku byl to ale boj na život a na smrt :mrgreen:
:mrgreen: věřim, já minulý rok dostala 3 kousky po 20ti kg. Trávila jsem s tím týden každý večer, než se mi to povedlo všechno zpracovat :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí