Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
já mám moc ráda zavařenou dýni. Manžel vlastně ani jinou zavařeninu skoro nejí. Ale dělá nám ji moje máma
Takže na přesný recept se spíš zeptat někoho kdo to opravdu dělal. Já ji vždycky jen krájela (dužinu na kostičky) Mamka to potom máčela ve vodě s citronem (plete se mi tam ještě ocet, ale to nevím jistě) a pak zavařila ve sladké vodě. Je to moc dobrý. M.
V Německu jsme z toho vařili marmeládu - přesný receptík bych musela najít na netu, pamatuju si jen,že se tam dávala skořice,snad trošku i zázvoru, cukr a dál nevím,ale vařilo se to několik hodin.Ovšem výsledek prakticky ani nebyl znát,že je z dýně. Byla výborná.
nebo zkusit jako cuketu nasladkokyselo-semínka vybrat,dužinu nastrouhat nahrubo, na oleji uděláme jíšku, přidáme bobkový list, česnek, kopr, nové koření, zastříkneme octem. Po chvíli přidáme dýni,,osolíme zalijeme trochou vody, rozmícháme, dusíme,zalijeme smetanou,popř.dochutíme, povaříme a hotovo.Podáváme s chlebem, těstovinami nebo h.knedlíkem.Já navrch dávám smaženou cibulku nebo hovězí nudličky jen tak podušené napřírodno, někdo dává klobásu.
Teda já koukám, že jsem tu snad jediná, kdo nevybírá z cuket semínka
Ale jak mě to naučili v Itálii, tak vařím a semínka nevadí ani při pečení, ani při dušení, ani při vaření ![]()
Taky jsem zamlada býval velký žrout dýňového kompotu…
Většinou se dělá takto: dýně podélně rozkrájet, vydlábnout dužinu (viz semínkování…), ze zbytku oloupat tvrdou kůru a zbyde dužina silná asi 1 až 1,5 centimetru. Tu nakrájet přibližně na krychličky a namočit (stačí na hodinu, může být do octové vody, ale nemusí - tím se brání oxidaci a tedy hnědnutí). Pak se kostičky nasypou nejlíp do třičtvrtělitrových omniovek a přidá se: podle chuti1-2 polévkové lžíce cukru (dá se dávat i míň…), minimálně jeden kousek hřebíčku, no a my jsme dávali ještě polívkovou lžíci rumu. Jo, na spodek sklenice kolečko citrónu…
Pak se dolije trocha vody, místo rumu se před uzavřením může dát libovolná ochucovací tresť a zavíčkuje se. Zavařuje se tak, aby teplota vydržela 20 minut na značce teploměru pro „tvrdé ovoce“ (sorry, nepamatuju si…) Po zavaření vytáhnout, po vychladnutí zkontrolovat, u které sklenice nedrží víčko a na 3 týdny uložit do sklepa na uležení. A potom už - dobrou chuť… ![]()
Ahojky mrazí někdo dýni? rozkrájet vydlabat semínka a zamrazit…mám to pro malou do příkrmů
@ikyki můžeš, ale z důvodu úspory místa jsem si jí i rovnou uvařila a dala do tvořítek na led
@ikyki mrazím. Jediná nevýhoda, že to zabere místo, ale dělám z ní pak např polévku, nebo dávám pod maso a do sladkého, je to v pohodě ![]()
@ikyki tak hurá do toho
osobně dávám do plastových boxů - dýně ráda chytá okolní pachy, v tom boxu ale v pohodě ![]()
Dýně by měla jít skladovat při pokojové teplotě, ne?
Pokud má dobře zaschlou stopku a je v suchu, tak nemá tendence se moc kazit myslím. Zatím můžu potvrdit skladování nějaké tuším máslové asi měsíc normálně na lince a byla v pohodě. Četla jsem, že se klidně dává do rohů místností jakovnetradiční dekorace a postupně se zdělává, ale celou zimu jsem zatím neskladovala
@malinada píše:
Dýně by měla jít skladovat při pokojové teplotě, ne?Pokud má dobře zaschlou stopku a je v suchu, tak nemá tendence se moc kazit myslím. Zatím můžu potvrdit skladování nějaké tuším máslové asi měsíc normálně na lince a byla v pohodě. Četla jsem, že se klidně dává do rohů místností jakovnetradiční dekorace a postupně se zdělává, ale celou zimu jsem zatím neskladovala
Tak jasně, že vcelku jde asi skladovat relativně dlouho ale dědeček vypěstoval a nějak jich je víc než dost, tak jsem chtěla zamrazit na zimu pro malou… @martina.se už je v mrazáku byl to ale boj na život a na smrt ![]()
@ikyki píše:
Tak jasně, že vcelku jde asi skladovat relativně dlouho ale dědeček vypěstoval a nějak jich je víc než dost, tak jsem chtěla zamrazit na zimu pro malou… @martina.se už je v mrazáku byl to ale boj na život a na smrt