Svatba a otec alkoholik

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.7.23 09:47

Svatba a otec alkoholik

Za 2 týdny mě čeká svatba a mám před sebou rozhodnutí, zda mě povede můj otec či ne. Abych to shrnula, můj otec je alkoholik (již 10 let), prošel léčbami, vždy bezúspěšné. Až do mých 18 fungoval - připravoval mě na přijímačky, zajišťoval odvozy kamkoliv, chodil se mnou k lékařům - asi úděl rodiče, ale takto ho omlouvám.

Posledních 10 let jsme všichni kvuli němu ale zestárli tak o sto let. Zažila jsem ho v hnusných stavech, byl často zlý, tahá z nás peníze, přišel o práci, ŘP, začal být hodně závistivý a dělá ze sebe oběť. Skončila jsem kvůli němu na psychiatrii. Na svatbu je tedy pozván, ale asi nechci, aby mě vedl k oltáři, ani aby tam spal. Celou dobu se o nic nezajímal a 2 týdny před svatbou mi začal organizovat celou svatbu a chce číst dopis, jak byl dobrým otcem. Celé je to komedie. Přijde mi, že už je v nějaké fázi demence.

Jak mu taktně říci, že by mě vedl bratr?

Lehce se bojím, že když mu toto řeknu, něco si udělá, chápu, že to pro něj bude ponižující. Na druhou stranu k němu mám už averzi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76238
4.7.23 10:14
@Anonymní píše:
Za 2 týdny mě čeká svatba a mám před sebou rozhodnutí, zda mě povede můj otec či ne. Abych to shrnula, můj otec je alkoholik (již 10 let), prošel léčbami, vždy bezúspěšné. Až do mých 18 fungoval - připravoval mě na přijímačky, zajišťoval odvozy kamkoliv, chodil se mnou k lékařům - asi úděl rodiče, ale takto ho omlouvám.

Posledních 10 let jsme všichni kvuli němu ale zestárli tak o sto let. Zažila jsem ho v hnusných stavech, byl často zlý, tahá z nás peníze, přišel o práci, ŘP, začal být hodně závistivý a dělá ze sebe oběť. Skončila jsem kvůli němu na psychiatrii. Na svatbu je tedy pozván, ale asi nechci, aby mě vedl k oltáři, ani aby tam spal. Celou dobu se o nic nezajímal a 2 týdny před svatbou mi začal organizovat celou svatbu a chce číst dopis, jak byl dobrým otcem. Celé je to komedie. Přijde mi, že už je v nějaké fázi demence.

Lehce se bojím, že když mu toto řeknu, něco si udělá, chápu, že to pro něj bude ponižující. Na druhou stranu k němu mám už averzi.
ále nic si neudělá, to bych byla klidná,
neměla jsi ho tam vůbec zvát, ještě ti zkazí celou svatbu, až se ožere
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
4.7.23 10:14

Absolutně nechápu, proč si takového člověka vůbec pozvala na svatbu… Já svou matku taky nezvu, ze stejných důvodů. Nezajímá mě nic že je to rodina. Neumí se chovat, nechci ji na obřadu. Nekoukej na to že je to otec, ale na to, jak se chová. Sama píšeš, že máš k němu už averzi. Neboj se, on si nic neudělá, a i kdyby, ty za jeho blbost nemůžeš. Netrestej sebe. Je svéprávný? Je. Jenom citově vydírá. Takový mám nejraději. :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
4.7.23 10:20

Tohle podle mě taktně říct nejde. Buď řekneš jasně a jednozančně, co si nepřeješ, anebo mu to nedocvakne. Alkoholikovi ne. Tvoje podezření na demenci způsobenou alkoholem může být zcela správné.
Promluvila bych si s ním dopředu, řekla co si nepřeju a proč (jako to čtení dopisu, když Tě dohnal k léčbě na psychiatrii je fakt špatný vtip). A taky bych měla jasně nastavené, co se stane, když to poruší a s tím ho seznámila dopředu. Dohodni s někým z širší rodiny nebo kamarádů, že ho okamžitě odveze domů, jakmile se připije nebo začne dělat problémy. Jestli to nechceš přeťápnout a máš pocit, že by ho ponížilo, kdyby Tě vedl bratr, tak se vybodni na tuhle „tradici“ a jdi uličkou úplně sama. To je tak jako maximální ústupek, který bych udělala. Nenech se od něj vydírat, ani tím, že si něco udělá. Byla to jeho volba, vy jste nejspíš za těch deset let pro jeho záchranu udělali víc než dost. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33360
4.7.23 10:22
@Anonymní píše:

No hele, asi takhle. On se k vám všem chová roky hnusně, tak bych se na nějakou taktnost mohla pěkně víš co. Prostě bych mu to oznámila jako hotovou věc a šmitec. Asi bych ho na svatbě nechtěla vůbec, jestli je takový, jak píšeš, tak počítej s tím, že to v klidu neproběhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22005
4.7.23 10:36

Jestliže tvůj tatínek až do tvé dospělosti fungoval a měla jsi s ním hezké dětství, tak se obávám, že mu opravdu nevysvětlíš, že to už je pasé, zapomenuto, to se nepočítá a místo něj tě povede bratr. Ve stavu, v jakém nyní je, to bohužel téměř jistě nepochopí a bude se cítit ublíženě (bez ohledu na formu, jakou mu to podáš).

Proto bych se do ničeho takového nepouštěla a vyřešila to úplně jednoduše - konkrétně tak, že bych šla k oltáři sama. Tím bych se vyhnula jakémukoli ospravedlňování tatínkovi („není to útok na tebe, ale prostě tam chci dojít úplně sama, má to pro mne osobní význam“) a navíc dalším spekulacím ze strany dalších svatebních hostů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
4.7.23 10:38
@Anonymní píše:

Nenapsala bys mi prosím sz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.23 10:39

Tohle je zajímavý příběh. Mě taky kolikrát napadlo, že až dcera odejde, začnu chlastat, i když teď jsem, dá se říct, dobrý rodič, co zajišťuje vše.
Na svatbu bych ho pozvala jen relativně střízlivého a bez čtení té blbosti. A pokud nechceš, aby tě vedl, vyřešila bych to nějak alternativně. Jít sama je asi lepší, než s bratrem. Ale já už bych svou matku na svatbu klidně nepozvala vůbec. Taky mě dostala do blázince. A už se jí bojím.

• Citovat
  • Upravit
26747
4.7.23 10:42
@Anonymní píše:
Tohle je zajímavý příběh. Mě taky kolikrát napadlo, že až dcera odejde, začnu chlastat, i když teď jsem, dá se říct, dobrý rodič, co zajišťuje vše.
Na svatbu bych ho pozvala jen relativně střízlivého a bez čtení té blbosti. A pokud nechceš, aby tě vedl, vyřešila bych to nějak alternativně. Jít sama je asi lepší, než s bratrem. Ale já už bych svou matku na svatbu klidně nepozvala vůbec. Taky mě dostala do blázince. A už se jí bojím.

A proč chceš to podobné přichystal pro svoji dcerku, to by byla škoda ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.23 10:55
@Bubla Bůčková píše:
A proč chceš to podobné přichystal pro svoji dcerku, to by byla škoda ne?

Protože jsem teď „perfektní“. Dcera má několik koníčků, program skoro na každý prázdninový den, točí se kolem ní vesmír. Což je asi normální, nebo možná přehnané.. A nikdo mi s tím nepomůže. Až odejde do života, plánuju si odpočinout. Emočně, fyzicky..

• Citovat
  • Upravit
34473
4.7.23 10:58

Byl ti dobrým tátou celé tvé dětství. K oltáři by tě odvedl v začátku svatby, tudíž by to zvládnout měl. Opravu by to byl takový problém? Jako upřímně pozvat ho tam a vynechat z hlavní tradice je trapné. Tos ho tedy měla z té svatby vynechat úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
4.7.23 11:11
@Anonymní píše:

Ach, vůbec bych ho nezvala. Měla bych obavy, že mi tam udělá akorát ostudu a pokazí svatbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6417
4.7.23 11:20

On si nic neudělá, toho bych se nebála. Ponižující to asi bude, ale je tam šance, že se třeba chytí za nos a uvědomí si, jak žije a co provádí. No, to asi ne.:-) Řekla bych mu to na rovinu i s důvody. Vem si k tomu někoho, buď partnera nebo bratra. Nevím, jestli otec žije s tvou mamkou? Na obřad jedině střízlivý - dala bych podmínku a po obřadu domů, na hostinu bych ho nezvala, tam je asi velká šance, že se opije a zničí ti tvůj velký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8404
4.7.23 11:31
@terien píše:
Byl ti dobrým tátou celé tvé dětství. K oltáři by tě odvedl v začátku svatby, tudíž by to zvládnout měl. Opravu by to byl takový problém? Jako upřímně pozvat ho tam a vynechat z hlavní tradice je trapné. Tos ho tedy měla z té svatby vynechat úplně.

Jenom proto, že je to tradice neznamená, že se toho musí zakladatelka držet. Hlavně pokud to tak ona sama necítí. Takže bych nějakou tradici neřešila….
Sestřenku taky otec nevedl (a to spolu normálně vycházejí), ona to prostě nechtěla a on to musel respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
4.7.23 11:59
@izabe píše:
Jenom proto, že je to tradice neznamená, že se toho musí zakladatelka držet. Hlavně pokud to tak ona sama necítí. Takže bych nějakou tradici neřešila….
Sestřenku taky otec nevedl (a to spolu normálně vycházejí), ona to prostě nechtěla a on to musel respektovat.

Držet se toho samozřejmě nemusí, ale sama cítí, že je to prostě problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný