Svatba - co a jak? Musí mít svatebčané myrtu?

135
28.9.11 20:47

svatba-co a jak?

ahoj všem,můžete nám prosím někdo poradit? musí mít svatebčané myrtu? kdo se při obřadu podepisuje první a kdo druhý,jakým příjmením se podepisuje nevěsta a tak? předem děkuju za odpovědi :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10713
28.9.11 20:52

Myrta je na tobě, my ji neměli. Nemyslím že by „musela“ být. První se myslím podepisuje ženich. A nevěsta oběma příjmeníma… Snad si to pamatuju dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
28.9.11 20:54

Myrta být asi nemusí,ale je to asi takový zvyk.Vždycky ji na svatbách na lidech vidím.Jinak se první podepisoval manžel a podepisuješ se novým příjmením.Nám to teda všechno řekli na schůzce která byla týden před svatbou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
28.9.11 20:57

myrta být určitě nemusí :lol:
oni ti všechno řeknou. Nám to řekli těsně před obřadem, kdo se má kdy podepsat… já jsem se určo podepisovala oběma :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
28.9.11 20:57

Myrta být nemusí. První se podepisuje manžel… nevěsta, novým příjmením.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.9.11 21:00
MonnyDee píše:
Myrta být nemusí. První se podepisuje manžel… nevěsta, novým příjmením.. :palec:

OT ty máš novou pžezdívku :?: 8-o

Jinak jak píší holky,ještě by nevěsta neměla při podpisu položit květinu.Je to prý nějaká tradice :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932

myrta je jen a jen na tobě ;) někdo nedává myrtu a dává vývazky… - je to o zvyku

podepisuje se nejdřív muž a pak žena, přičemž nevěsta se podepisuje novým jménem a pod to rozená - ale to ti určitě matrikářka řekne přímo během obřadu :wink:

ke svatbě v podstatě potřebujete jen občanky a rodné listy, všechno ostatní nemusí být… můžeš požádat i o úřední svědky ;) prstýnky, kytka, šaty, myrta, zvyky, hostina - to všechno je už na tom jak to chceš a jestli to vůbec chceš :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
Liduš88 píše:
Myrta být asi nemusí,ale je to asi takový zvyk.Vždycky ji na svatbách na lidech vidím.Jinak se první podepisoval manžel a podepisuješ se novým příjmením.Nám to teda všechno řekli na schůzce která byla týden před svatbou :-D
žádnou schůzku jsme neměli,chceme neformální svatbu,jdeme v džínech,myrta by asi vypadala blbě… :-D
všem děkuju za odpovědi…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
28.9.11 21:01
verenika píše:
MonnyDee píše:
Myrta být nemusí. První se podepisuje manžel… nevěsta, novým příjmením.. :palec:

OT ty máš novou pžezdívku :?: 8-o

Jinak jak píší holky,ještě by nevěsta neměla při podpisu položit květinu.Je to prý nějaká tradice :nevim:

Jj (nechtěla jsem tam už mít ročník narození) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
28.9.11 21:01
verenika píše:Jinak jak píší holky,ještě by nevěsta neměla při podpisu položit květinu.Je to prý nějaká tradice :nevim:

Co? U nás matrikářka vždycky nevěstě kytku před podpisem vezme a položí ji tak, aby byla hezky vidět na fotkách 8-o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
28.9.11 21:02

Jak píšou holky, myrta je zvyk stejně jako třeba rozbití talíře, takže je to zcela na vás. Na svatbu MUSÍŠ akorát přijít :lol:
A k těm podpisům, to si moc nepamatuju, ale my měli církevní svatbu, takže těch podpisů bylo víc. Ale mám pocit, že jsem šla první já :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.9.11 21:03
chaarleene píše:
verenika píše:Jinak jak píší holky,ještě by nevěsta neměla při podpisu položit květinu.Je to prý nějaká tradice :nevim:
Co? U nás matrikářka vždycky nevěstě kytku před podpisem vezme a položí ji tak, aby byla hezky vidět na fotkách 8-o :lol:

Já jí právě chtěla položit na podpis a ona mi řekla,že to přináší smůlu nebo co.Už si to moc nepamatuju :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
28.9.11 21:05

ono asi záleží i na konkrétní matrikářce… já jsem léta chodila recitovat na svatby a u nás je to tak, jak už jsem psala - nejdřív ženich, pak nevěsta, pak svědci… myslím, že tak je udělaný i ten formulář (že ženich se podepisuje na první řádku a nevěsta pod něj) :)v každém případě ale matrikářka určitě řekne co a jak, to ho se není třeba bát :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
28.9.11 21:06
verenika píše:
chaarleene píše:
Co? U nás matrikářka vždycky nevěstě kytku před podpisem vezme a položí ji tak, aby byla hezky vidět na fotkách 8-o :lol:
Já jí právě chtěla položit na podpis a ona mi řekla,že to přináší smůlu nebo co.Už si to moc nepamatuju :think:

vidíš - a já, jak byla zvyklá ze svateb, kde jsem recitovala, tak jsem si tam tu kytici naštelovala tak, aby se fotografovi dobře fotila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
28.9.11 21:09

tak jsem extra koukla na svatební fotku a fakt ji tam mám položenou…

a kolonky na formuláři jsou:
manžel
rozený
manželka
rozená
svědek
 svědek

přičemž to „rozený“ podepisuje jen ten, komu se mění příjmení (tudíž ve většině případů nevěsta)

teda je to 4 roky, co jsme se brali, ale myslím, že to bude pořád stejné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný