Svatba - kompromis?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2443
14.2.12 13:33

ahoj, resime stejny problem, akorat teda ne tim, ze by pritel chtel velkou svatbu, oba chceme mensi, ale kdyz pozveme nejblizsi rodinu plus svedky, vychazi nam to na 40 lidi…coz je hlavne potom otazka financi…ale je hloupe nekoho nepozvat, i kdyz nekteri rikaji, ze to chapou…takze taky resime, jestli obrad a obed pro rodice se sourozenci, pak treba za tyden pro celou rodinu nejaka oslava…ale nejspis to u nas dopadne tak, ze to udelame venku v lete, na velke zahrade, hostina bude formou studenych mis a vecer dojdou pratele, to se bude grilovat prasatko, proste takova zahradni slavnost…tak to stejne ale vychazi na vic lidi, jen se tolik nebude platit, ale jestli ty chce mit okolo sebe jen par lidi, tak nevim, ale pritel by to mel pochopit a pozvat jen nejblizsi…ale to se tezko radi ze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.12 13:36
Nesinka píše:
To je těžké radit - když to uděláš podle manžela, neužiješ si to. Když to uděláš podle sebe, neužiješ si to taky, protože si budeš vyčítat, že jsi si prosadila svou (nebo ti to bude vyčítat manžel, protože jemu to budou vyčítat příbuzní…) :roll:My měli svatbu 9 dospělých včetně nás plus dvě děti, chtěla jsem malou svatbu a s odstupem času mě to moooožná i trošku mrzí. Že jsem si neužila takové to správné svatební šílenství. Ale taky u nás, stejně jako u vás, hrála roli i finanční stránka, přišly mi to vyhozený prachy :mrgreen: Na tenhle argument manžel neslyší? Kdybys mu zkusila spočítat, kolik ta svatba bude stát? A pak probírat každého konkrétního člověka, jestli je jeho účast skutečně bezpodmínečně nutná, a seškrtávat? Nebo se vzít v Čechách a pojmout to hodně volně?

On není čech, takže díky tomu by přijelo o hodně víc lidí z jeho rodiny. Taky mám víc lidí a určitě by se těch 30 lidí i víc v rodině taky nasbíralo, ale já to ani nechci… :zed: Ono nejde o to, že je nutné aby tam někdo byl, on si prostě stojí za tím, že je blbý tam toho a toho nepozvat, protože je to svatba a u nich v rodině se dělaj svatby i se sto lidma… :roll: Takže ono ani nejde o to, koho by tam chtěl, ale že tam musí být, protože je to „povinnost“…

• Citovat
  • Upravit
8911
14.2.12 13:37
Anonymní píše: … ale ne prej je to blbý ty lidi nepozvat…

Tady je zásadní vyjasnit si jednu věc: dělám svatbu kvůli sobě (nám dvoum), anebo kvůli ostatním lidem?

My měli s manželem jasno - dělali jsme ji kvůli sobě a rodičům. Takže z dalšího příbuzenstva/kamarádstva jsem si na oslavu pozvali jen ty lidi, které máme rádi. A to průřezem skrz příbuzenstvo: některé tety ano, jiné ne, některé bratnance ano, jiné ne. Prostě selekce a na svatbě byli ti, kteří jsou nám „drazí“ (v tom nejryzejším slova smyslu). Co si budou myslet ostatním nám oběma bylo šumák… ;) (oběd byl o 28 lidech, večerní raut se rozrostl o kamarády cca na 50 lidí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
14.2.12 13:39

Třeba u mě to přítel nepochopil.. Řekl mi, že ty to máš jednoduché, chceš malou, nemáš sourozence pozveš si rodiče, sestřenice s přítelem a ještě kamarádky nebo tak a máš to, ale já mám hodně a teď mi řekni - dal mi seznam koho mám zakroužkovat ano,a koho ne, když mamka pochází ze 6 dětí a tatka ze tří, kterou tetu ano, kterou ne, když jeden šel za svědka, druhý, třetí mu jezdil, takže rodinu zval s nima..Sestra mají přítele, tak jednoho pozvat - druhého ne, když je sním tři měsíce.. atd..
No je to těžko.. no..
Jsem ráda, že nakonec to taková hrůza nebyla a opravdu jsem si užila jenom s mojí stranou s tím, s kým jsem chtěla a je pravda, že ani nevím, co kdo ostatní tma co dělal
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
14.2.12 13:40
Anonymní píše: … Takže ono ani nejde o to, koho by tam chtěl, ale že tam musí být, protože je to „povinnost“…

Upřímně, to bude jinou mentalitou a kulturními zvyklostmi v dané zemi. Pokud si bereš člověka s tak odlišnými kořeny, bereš si ho se vším všudy a tak bys do jisté míry měla něco takového očekávat (i v budoucím životě) a zřejmě i do jisté míry tolerovat. Na takové „odlišnosti“ budete přece narážet neustále. To už vyplývá z podstaty multi-kulturního vztahu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2443
14.2.12 13:41

jen jsem chtela jeste dodat, chci taky klidnejsi svatbu, proto venkovni svatba i s venkovnim obradem, prijde mi, ze tam se to tak trochu ztrati, pocet lidi…a kdyz dojdou pratele tak nas bude pres 60…ale bude to venku, takova pohodova svabta, grilovacka a tak…s tema studenyma misama, to mela jedna nevesta od nas udelane na stejnem miste minuly rok a vsichni byli spokojeni…ona v dnesni dobe vetsi svatba co se tyce penez je luxus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
14.2.12 13:46
Barca12345 píše:
Co to vyresit tak - na obrad pozvat kohokoli, at si dojede kdo chce a kdo bude moci - obed opravdu jen s nejblizsi rodinou a treba od peti hodin obrovsky raut pro vsechny ostatni???
Me dva kamosky to tak mely a bylo to luxusni… :palec:

baru dneska jsme nějak názorově za jedno :mrgreen: souhlasím a my to budeme mít také tak - na obřad zveme všechny známé a rodinu, ale na oběd pak jen ti nejbližší a svědci, což je 20 lidí. Nejde to pozvat všechny, jednak na to nemám ani nervy, stejně jako zakladatelka a ani ty peníze, přeci jen by to bylo skoro 100 lidí, kdyby měli přijít všichni :zed: :zed: A na to fakt nemáme :nevim: Tohle si myslím že je rozumný kompromis a jeho rodina to musí pochopit, nejde to, nemáme na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverien
14.2.12 14:18

Já měla malou svatbu = 13 lidí (mělo být 14, ale jeden host onemocněl), takže tě chápu. Chápu ale i tvého přítele, takže co to udělat „spravedlivě“ pozvat nejbližší rodinu, tj. rodiče, sourozence (případně i s jejich rodinou), prarodiče a 1 nejbližší kamarád - svědek. Pokud on má 6 ženatých sourozenců s dětmi a ty žádného, tak to ber jako fakt, on tam bude mít svých 6 sourozenců i s jejich rodinami. Pokud on nemá prarodiče, ale ty je máš všechny, budou tam tví prarodiče, ale on si za ta „uvolněná místa“ samozřejmě nikoho nezve, prostě se z každé rodiny pozvou jen ti nejbližší, a že jich má někdo více, tak to je snad pochopitelné. A TAKÉ SE TO SNADNĚJI PŘED RODINOU VYSVĚTLUJE, proč nejdou tetičky a sestřenice, jdou prostě jen ti nejbližší. Věř, že toto pozvání hostů na základě příbuzenských vztahů je sparvedlivější, než si říci já 15 lidí a ty 15 lidí. Ono kdo má velkou rodinu, tak tomu by se pak třeba blbě vysvětlovalo, proč jednoho sourozence nepozval nebo babičku atd. Nebo jak tu navrhovaly holky přede mnou, oběd pro nejbližší rodinu, večeře pro kamarády, sourozence, prostě mládež. Držím palce :palec: ať se dohodnete ke spokojenosti Vás obou a nikdo nemusí svatbu „přežívat“, tu si máte oba užít :dance: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.2.12 14:24
Silverien píše:
Já měla malou svatbu = 13 lidí (mělo být 14, ale jeden host onemocněl), takže tě chápu. Chápu ale i tvého přítele, takže co to udělat „spravedlivě“ pozvat nejbližší rodinu, tj. rodiče, sourozence (případně i s jejich rodinou), prarodiče a 1 nejbližší kamarád - svědek. Pokud on má 6 ženatých sourozenců s dětmi a ty žádného, tak to ber jako fakt, on tam bude mít svých 6 sourozenců i s jejich rodinami. Pokud on nemá prarodiče, ale ty je máš všechny, budou tam tví prarodiče, ale on si za ta „uvolněná místa“ samozřejmě nikoho nezve, prostě se z každé rodiny pozvou jen ti nejbližší, a že jich má někdo více, tak to je snad pochopitelné. A TAKÉ SE TO SNADNĚJI PŘED RODINOU VYSVĚTLUJE, proč nejdou tetičky a sestřenice, jdou prostě jen ti nejbližší. Věř, že toto pozvání hostů na základě příbuzenských vztahů je sparvedlivější, než si říci já 15 lidí a ty 15 lidí. Ono kdo má velkou rodinu, tak tomu by se pak třeba blbě vysvětlovalo, proč jednoho sourozence nepozval nebo babičku atd. Nebo jak tu navrhovaly holky přede mnou, oběd pro nejbližší rodinu, večeře pro kamarády, sourozence, prostě mládež. Držím palce :palec: ať se dohodnete ke spokojenosti Vás obou a nikdo nemusí svatbu „přežívat“, tu si máte oba užít :dance: :mavam:

On má jen jednoho sourozence. Já mám dva. Jeho maminka má 5 sourozenců a otec 3. Mě to přijde zbytečný je všechny zvát, o to jde. A hodně se vídá jen s dvěma tetama.

• Citovat
  • Upravit
Silverien
14.2.12 20:14

jasně chápu, tak zkus prosadit tu nejbližší rodinu, tety a strýcové nejsou nejbližší rodina, za nejbližší popvažuji rodiče, sourozence, příp. prarodiče. Ale defacto nelze pozvat jednu nebo dvě tety (strýce) a další ne, to fakt vypadá nevhodně, i když se s jednou stýká více a s druhou ne. Oni se asi jeho rodiče chtějí svým sourozencům pochlubit, jakou si vybral pěknou něvěstu :D . No jestli to takto dělají v rodině tradičně, vzájemně si chodí na svatby dětí, tak bych se s tím být tebou smířila, aby se pak na vás nekoukal zbytek rodiny divně, že jste je nepozvali, věř, že by se dozvěděli, že jsi to tak chtěla ty …no v rodině je lepší občas něco překousnout :P Nebo to udělejte jak navrhuje renč, to je dobrý nápad. Tož hlavně ať se svatební den vydaří dle vašich představ. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný