Svatý Martin - jak slavíte?

5098
5.11.23 15:51

Svatý Martin - jak slavíte?

Blíží se Martin a tak jsem chtěla založit spíš takový příjemný pokec o tom, jaké držíte tradice?

U nás jsem napekla rohlíčky, udělám husu a děti jdou na průvod s lampiony a na dětskou akci.

Taky jsem ulovila v antikvariátu sbírku příběhů o sv. Martinovi, ale číst zatím budeme jen ten nejznámější, o darování pláště :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1350
5.11.23 15:54

Otevřu si Martinské víno :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42203
5.11.23 15:55

Nijak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.11.23 15:57

U nás je lampionový průvod později, až je ten svátek.
Zatím jsem se dívala a vybírala, co budeme tvořit v práci.
Musím vyhrabat dětem čtení tematické. Někde jsem ho loni tiskla a nevím, kde je.
Husu nevím, jestli budu dělat. Možná jo. Většinou ji každý rok peču. Teď budeme mít všichni volno. Tak by mohla být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2416
5.11.23 15:58

Ono se to nejak slavi? vim, ze se dela husa a pije vino :lol:.ale my teda neslavime

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.11.23 16:00

Popřeju svému manželovi a on mi dá dárek k narozeninám 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
5.11.23 16:02

V pátek chodíme na světýlkový průvod se stanovištěma, je tam i Martin v kostýmu, na konci opékání a tak. Druhý den se peče husa a martinské rohlíčky. Příjemná rodinná tradice (mimo jiné proto že tu husu nepeču já :mrgreen: ). Dřív jsme chodívali do restaurací na martinské menu, ale doma je to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
5.11.23 16:06

My “slavime” tak, ze chodime na obed na svatomartinskou husu i s vinem do restaurace :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
5.11.23 16:13

@Zmatka Nijak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
5.11.23 16:14

Husa, víno a lampionovy průvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40425
5.11.23 16:16

Určitě růžové svatomartinské víno :)

Přítel mě pozval do našeho pivovaru na husu, ale příští víkend nebudu moct, takže si uděláme husu doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 16:18
@Kelsey píše:
U nás je lampionový průvod později, až je ten svátek.
Zatím jsem se dívala a vybírala, co budeme tvořit v práci.
Musím vyhrabat dětem čtení tematické. Někde jsem ho loni tiskla a nevím, kde je.
Husu nevím, jestli budu dělat. Možná jo. Většinou ji každý rok peču. Teď budeme mít všichni volno. Tak by mohla být.

Jakou uděláš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 16:18

Teda, já jsem nějak mimo, nevěděla jsem (moc nepiju), že existuje nějaké speciální martinské víno :) To si najdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
5.11.23 16:23

Já upřímně tradice moc nemusím. Děcka jdou na lampionový průvod. Jinak nic.
Mám osypky z Vánoc a Velikonoc a ne ještě si přidávat práci a starosti s další tradicí.
Manžel chce husu, fajn ať ji jde koupit, očistí a upeče. Děcka chcou rohlíčky, fajn ať jdou do obchodu, nakoupí a upečou, péct umí.
Tak jsem to nějak prezentovala doma, s tím, že jim s tím samozřejmě pomůžu, ale sama to dělat nebudu.
Manžel teda naznal, že na husu nás pozve do restaurace a děcka řekly, že rohlíčky zase tak nepotřebují.
Tolik k tradicím :lol:

Mmch uvažuju, že podobné prohlášení učiním i na Vánoce a ušetří mi to hromadu starostí a práce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
5.11.23 16:28

@Big boss Mně tohle doma jako dítěti strašně chybělo. Slavily se jen Vánoce, a to byly „jen“ dárky a salát s klobásou. Ani ty lodičky jsme si nepouštěli. Jsem nějak zjistila, že se mi líbí se setkávat s lidma, něco oslavit, něco si připomenout. Takový koloběh roku. Na Vánoce si třeba hodně povídáme o tom, že jsou krátné dny a dlouhé noci, o naději (že to sluníčko zase přijde). Teď na Dušičky si zase hodně povídáme o smrti, umírání, strachu a strašidlech, v čem je dobrý, v čem zlý…

Navíc mám takovou posedlost, že se chci pořád na něco těšit. Jen skončily Dušičky, těším se na Martina, po Martinovi už na Barboru… :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný