Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Blíží se Martin a tak jsem chtěla založit spíš takový příjemný pokec o tom, jaké držíte tradice?
U nás jsem napekla rohlíčky, udělám husu a děti jdou na průvod s lampiony a na dětskou akci.
Taky jsem ulovila v antikvariátu sbírku příběhů o sv. Martinovi, ale číst zatím budeme jen ten nejznámější, o darování pláště ![]()
U nás je lampionový průvod později, až je ten svátek.
Zatím jsem se dívala a vybírala, co budeme tvořit v práci.
Musím vyhrabat dětem čtení tematické. Někde jsem ho loni tiskla a nevím, kde je.
Husu nevím, jestli budu dělat. Možná jo. Většinou ji každý rok peču. Teď budeme mít všichni volno. Tak by mohla být.
Ono se to nejak slavi? vim, ze se dela husa a pije vino
.ale my teda neslavime
V pátek chodíme na světýlkový průvod se stanovištěma, je tam i Martin v kostýmu, na konci opékání a tak. Druhý den se peče husa a martinské rohlíčky. Příjemná rodinná tradice (mimo jiné proto že tu husu nepeču já
). Dřív jsme chodívali do restaurací na martinské menu, ale doma je to lepší.
My “slavime” tak, ze chodime na obed na svatomartinskou husu i s vinem do restaurace
.
Určitě růžové svatomartinské víno ![]()
Přítel mě pozval do našeho pivovaru na husu, ale příští víkend nebudu moct, takže si uděláme husu doma…
@Kelsey píše:
U nás je lampionový průvod později, až je ten svátek.
Zatím jsem se dívala a vybírala, co budeme tvořit v práci.
Musím vyhrabat dětem čtení tematické. Někde jsem ho loni tiskla a nevím, kde je.
Husu nevím, jestli budu dělat. Možná jo. Většinou ji každý rok peču. Teď budeme mít všichni volno. Tak by mohla být.
Jakou uděláš?
Teda, já jsem nějak mimo, nevěděla jsem (moc nepiju), že existuje nějaké speciální martinské víno
To si najdu.
Já upřímně tradice moc nemusím. Děcka jdou na lampionový průvod. Jinak nic.
Mám osypky z Vánoc a Velikonoc a ne ještě si přidávat práci a starosti s další tradicí.
Manžel chce husu, fajn ať ji jde koupit, očistí a upeče. Děcka chcou rohlíčky, fajn ať jdou do obchodu, nakoupí a upečou, péct umí.
Tak jsem to nějak prezentovala doma, s tím, že jim s tím samozřejmě pomůžu, ale sama to dělat nebudu.
Manžel teda naznal, že na husu nás pozve do restaurace a děcka řekly, že rohlíčky zase tak nepotřebují.
Tolik k tradicím ![]()
Mmch uvažuju, že podobné prohlášení učiním i na Vánoce a ušetří mi to hromadu starostí a práce ![]()
@Big boss Mně tohle doma jako dítěti strašně chybělo. Slavily se jen Vánoce, a to byly „jen“ dárky a salát s klobásou. Ani ty lodičky jsme si nepouštěli. Jsem nějak zjistila, že se mi líbí se setkávat s lidma, něco oslavit, něco si připomenout. Takový koloběh roku. Na Vánoce si třeba hodně povídáme o tom, že jsou krátné dny a dlouhé noci, o naději (že to sluníčko zase přijde). Teď na Dušičky si zase hodně povídáme o smrti, umírání, strachu a strašidlech, v čem je dobrý, v čem zlý…
Navíc mám takovou posedlost, že se chci pořád na něco těšit. Jen skončily Dušičky, těším se na Martina, po Martinovi už na Barboru…
![]()