Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
ráda bych se zeptala, jestli jste někdy trávili Vánoce úplně o samotě a pokud ano, tak co jste dělali, aby místo Ježíška nepřišla depka ![]()
O samotě myslím úplně - bez partnera, bez rodiny, bez přátel. Dá se to přežít ve zdraví? ![]()
Co nekomu pomoct, kdoje na tom hur? Dětské domovy, psi utulky, domovy senioru?
Odletela bych do nejake arabske zeme mimo rezort. Tam si pomalu ani nevsimnes, ze nejake Vanoce jsou.
Některé restaurace mají otevřeno i na Štědrý den. Dětský domov je hezký nápad. Možná předčítání v dětské nemocnici jako dobrovolník?
Možná vytvořit nějakou skupinu na sociálních sítích s lidmi co jsou taky sami a udělat společnou akcí? Nemusí jít o klasickou večeři. Třeba jen setkání, pouštění lampionů místo dárků. Setkání s novými lidmi. Třeba by to mělo úspěch a už bys nemusela být sama
![]()
Úplně sama posledních 15 let ne. Máme 3 děti. Ty jsou naštěstí doma vždy. Jen se může stát situace, že může být manžel v práci. Dělá směny. Takže někdy to vycházet nemusí. Ale přizpůsobíme to. Jeden rok byl program normálně 24. jen já a děti a 27. se vrátil po turnusu, tak druhé kolo s ním. Loni to bylo skvělé. Téměř celý prosinec měl volno a do práce odjížděl 2. 1. Moc bych si přála, aby to bylo letos stejné. Nebo alespoň přes svátky mu vycházelo volno. Ať jsme pohromadě. Nevím. Zatím nevím, jak to letos má v práci.
Da, dva nebo tri roky jsem byla na Vanoce sama - jak na Stedry den, tak i oba svatky. Neskutecna pohoda a klid, nikam jsem nemusela, takze jsem se jenom prosla se psem, sla si zabehat, pak jsem snedla, co jsem chtela. Mela jsem rybu, i rybi polevku i trochu salatu, nejake orisky, pochutiny, bublinky a trosku cukrovi. K tomu filmy, knizky, svicky a hlavne klid. Par vecernich telefonatu s rodinou. Ale je pravda, ze takto jsem se rozhodla sama a dobrovolne. Ted, s partnerem a ditetem, mi to chybi, ten klid
Ikdyz to ma zase jine kouzlo.
Párkrát se mi to poštěstilo a bylo to super. Žádný stres, žádný spěch. Bylo to teda dobrovolný a právě proto jsem si to užila.
@Monikap3 píše:
Ahoj všem,ráda bych se zeptala, jestli jste někdy trávili Vánoce úplně o samotě a pokud ano, tak co jste dělali, aby místo Ježíška nepřišla depka
O samotě myslím úplně - bez partnera, bez rodiny, bez přátel. Dá se to přežít ve zdraví?
Já jsem byla sama. Bylo to super. Nedělala jsem žádný přípravy, opekla jsem si špekáčky na zahradě, koukala na detektivky, pila kafe…už sama nejsem, ale na tyhle Vánoce vzpomínám ráda🙂.
Já teda reálně vidím tuto možnost jako reálnou pro letošek… Už jsem taky uvažovala, co dělat, jaké jsou mé možnosti. Napadlo mě:
A) válet se doma, se spoustou čokolády, popcornu a udělat si s domácími mazlíčky filmový maraton nebo binge watch nějaký seriál / knihomolský maraton
B) dlouhé procházky / výlety po okolí, když to zdraví dovolí (klidně třeba někam vlakem aj)
C) jet někam na tři dny na vánoční trhy, toulání se a objevování nového místa - budou-li finance
D) nemocnice (potřebuji totiž další hospitalizaci na psychiatrii.. načasování zatím nejisté, řeším to s psycholožkou, ale je šance, že Vánoce teda strávím tam)
Nevím, zda jsem moc pomohla xD
Já bych toho využila a udělala si super den pro sebe… Můžeš se válet do oběda v posteli, zobat u filmů cukroví (nebo cokoli jiného), zajít se projít… Nebo si dopoledne zajít něco koupit pro radost… Později třeba doma si udělat takové „domácí“ wellness… Pečovat o sebe. Horkou vanu, masku na obličej… Večer film a dobré jídlo… Vínko. Další rok to může být jiné. Využij toho, že teď budeš mít klid ![]()
Díky všem za tipy
Nechci být ta „na všechno mám výmluvu“, ale zrovna ty fajn náměty den plny filmu, postele, jidla, prochazky, klidu a užívání samoty mám vlastně pořád
Já si single život poměrně užívám, ale s rodinou je to na prd a ikdyz jsem zvyklá a spokojená být hodně sama, Vánoc se bojím. A buď je strávím s jistým členem rodiny, který mi je totálně zkazí, nebo budu sama. Ta nemocnice nebo dobročinnost mi nezní úplně zle ![]()
@Monikap3 píše:
Ahoj všem,ráda bych se zeptala, jestli jste někdy trávili Vánoce úplně o samotě a pokud ano, tak co jste dělali, aby místo Ježíška nepřišla depka
O samotě myslím úplně - bez partnera, bez rodiny, bez přátel. Dá se to přežít ve zdraví?
Loni jsem byla poprve v zivote v 46 sama. Nepredstavitelne do te doby ![]()
Mela jsem kam jit, k mame nebo k nevlastni sestre. Deti byly u otce.
A bylo to uzasny, zadnej stres, jen pohadky, gaucink, cukrovi, svarak. A to vsechno cele svatky ![]()
Ale letos uz se zase tesim na vanoce s partnerem. ![]()
@Monikap3 píše:
Já to milovala…Štedrý den byl fajn, ale (ať sama nebo s rodinou) tak mám depky 25.a 26. ty dny jsou pro mě vždy depresivní, hlavně proto, že je vše zavřené, není kam jít. Ale to je asi zakořeněné z dětství - rozbalíš dárky a zjistíš, že je po celém tom velikém těšení ![]()
Nakoupila jsem si dobroty, atmosfera, hudba, filmy, vaření, pohoda, teplé ponožky a vánoční film s dobrotama
mě bylo vždycky fajn.
Ty další dny jsem se dokopala na běhací procházku, nic jiného mě teda nikdy nenapadlo, čím zabít den.
P. S.: samozřejmě co mám muže a děti jsem tu fajn samotu nezažila, ale i když jsem byla sama a mohla jíst a kukat na filmy denně, tak ty Vánoce mě bavily tak nějak jinak, kouzelně.
Ano, úplně v pohodě. Vezmi si třeba knížku, koukej na film, upeč si něco dobrého, prostě dělej co tě baví. Třeba jako když máš volný víkend, kdy jen relaxuješ.
Ano, byla. V pronájmu bez nábytku. Na zemi v koutě ozdobenou ve váze větvičku, byla jsem na půlnoční, obě děti měly štědrý den s novými partnery. Dala jsem si pod větvičku pár dárečků, a měla v sobě klid, jako dlouho ne. Nejsem pro vynucené vánoční rodinné sešlosti. Vždycky někdo musí ustoupit a podřídit se. Proto se s dětmi vidím krátce a nadílka se řídí podle nich. Někdy 24., jindy 25. nebo 26. S přihlédnutím ke kondici a věku vnoučete, ke zdravotnímu stavu všech, k zaměstnání, které jsme měli každý jinak…já bych se toho nebála. Kritická doba je o Štědrý den 18-20. Jinak…jsou to sice rodinné svátky, ale víš, kolik lidí je tráví jinak, než by chtělo? Na tom, že jsem zdravá v pohodlí a bezpečí domova, že mám co jíst a po svátcích se kam vrátit do práce, je přece plno pozitiv. Plno lidí je samotných, plno lidí to musí zvládnout. Je potřeba přistupovat k tomu s kuráží…