Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kopie velkého techničáku je dostačující, leasingová společnost by Ti stejně originál nedala. Můžeš si pro jistotu vzít s sebou i leasingovou smlouvu. Existuje způsob, jak počítají ten benzín, záleží to ale na spotřebě auta, proto ten techničák. Může to vycházet tak kolem 2,5 CZK/km ale i víc. Jak to přesně počítají je na nich. A na jednání musíš být určitě do konce, mohou Tě opakovaně přizvat nebo Tě přizve druhá strana.
Já byla jako jeden ze svědků, byla jsem předvolaná na určitou hodinu, byla jsem tam - protáhlo se to asi o 10min, odsvědčila jsem a šla jsem domů, nečekala jsem na nic.
Mám napsaný že se mám dostavit na devátou,do té a té jednací síně…nedovedu si představit že bych tam po 5-ti hodinové cestě měla ztvrdnout celý den,když pojedu ještě zpátky
Doufám,že to půjde rychle..děkuju holky. I když si myslím že asi u každého jednání je to jiné.
Spotřeba se počítá podle techničáku a cena buď podle průměru nebo podle stvrzenky. Nejsem si jistá, ale myslím, že to soudy nemají jednotné.
Čekat určitě nemusíš. V okamžiku, kdy se tě předseda senátu zeptá, zda chceš proplatit svědečné, dopravné,…, tak to pro tebe končí. Kdyby tě ještě soud potřeboval, tak ti řeknou, že máš počkat nebo budeš znova předvolaná.
Soudy to jednotné mají, používá se zákon č. 119/1992, změněný vyhláškou 429/2011, tedy stejně jako když se jede na služební cestu v práci apod.
Tedy, dostaneš proplaceno podle spotřeby v techničáku a pokud doneseš účtenku s aktuální cenou benzínu, tak podle toho, jinak podle tabulek.
Slušný soudce tě nenechá čekat celý den, pokud má tolik svědků, tak by od něj bylo fér, aby tě zavolal na konkrétní hodinu, kdy předpokládá tvůj výslech. Samozřejmě nemůže nic podrobně naplánovat a život je nevyzpytatelný i před soudem, takže se stát může, že čekat budeš, hlavně pokud obžalovaný bude dělat obstrukce, se kterými se vyloženě počítat nedá.
Ale jsou i neslušní soudci, kterým je čekání svědků jedno a to ti pak nezbude než se obrnit velkou trpělivostí (snad je jich už menšina
).
Až přijdeš nařadu, odsvědčíš, tak není většinou důvod tě tam držet dál a můžeš odjet.
Osobně mám zkušenost, že i když jsem měla stvrzenku o zaplacené naftě, tak mi předseda senátu řekl, že oni to počítají podle průměrné ceny v ten den. Tak nevím ![]()
Tak uvidíme co bude..každopádně doufám že to půjde vše v pohodě a já tam neztvrdnu celý den,to by mě asi kleplo ![]()
Ahoj chtěla bych se zeptat, jeslti mám soudu napsat žádost o to, abych mohla jet autem a zda mi proplatí benzín??
máte s tím někdo zkušenost?? oni to musí nejdřív schválit?? jet autem chci kvůli bezpečnosti, kvůli prckům doma a kvůli tomu, že je to dost daleko..
díky moc
Soud Ti to musí předem schválit, tzn pošli dotaz, zda Ti proplatí benzín., nebo telefonicky se informuj, jak postupovat. Mi před půl rokem dali celých 3,5 kč za km ![]()
Já na soudě před MD dělala, soudkyně se tě zeptá, jestli chceš nějaké náklady řízení a pokud řekneš, že chceš jízdné, tak musíš předložit technický průkaz vozidla…
Právě, že je tam psáno, jeďte hromadnými prostředky, a v tzv. ojedinělých případech motorové vozidlo, takže tam budu muset asi zavolat.. achjooo.. je to hrozný, se furt někde něčeho doprošovat
dálniční známku si budu muset taky koupit na vlastní náklady ![]()
Ahojky,prosím Vás máte některá zkušenosti s proplacením jízdného k soudu. Jsem předvolaná jako svědek k hl.líčení a jelikož to mám k soudu ,,trošku z ruky,, cca přes 400km,mám povolené od soudu přijet autem. Ale co by mě zajímalo je to,že auto máme na leasing a doma jen kopii velkého TP,bude stačit nebo musí být originál? A taky neexistují nějaké tabulky,kde by se dalo zjistit kolik peněz dostanu za cestu (benzín)? Nebo je určena nějaká částka za km?
)jedná se o trestný čin,a cca 24 svědků,netušíte jestli když odsvědčím,můžu hned odejít nebo musím čekat do konce jednání? Omlouvám se za anonym ale chodí sem i rodina a taky nemusí vědět všechno.
No a ještě (já se naotravuju