Svěření holčičky do péče matky

9
26.5.15 19:42

Svěření holčičky do péče matky

Maminky mám dotaz.Bylo mi svěřeno dítě do péče. Jaké jsou mé pravomoce ohledně malé. A dále na co má právo otec. Popřípadě zda existuje nějaká stránka kde je to vše rozepsané.
Otec malou vídá málo. Ale chce si ji odvážet. Jen ted jsem se dozvěděla, že když je svěřená v mé péči nemá na to právo, musela by být střídavá péče anebo bych mu to musela dovolit. Anebo sepsat s ním dohodu. Mám strach, že si malou vyzvedne ze školky a že si ji odveze. Prosím zda mám pravdivou informaci, anebo zda mi poradíte na koho se v tomhle obrátit. Na sociálce na mě hleděli a nechápali na co se ptám. Všem děkuji za pomoc)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
26.5.15 19:44

Při svěření do péče jste museli buď sepsat dohodu o styku s otcem, nebo je styk učen přímo rozsudkem. Odvážet si ji samozřejmě bude, na to má právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.5.15 19:48

@janetee Přečti se rozsudek, tam by to mělo být. Jinak na to, aby si dítě odvezl, samozřejmě právo má; pokud by rozsudek nestanovil žádný styk (což bych se divila) a on přitom platil alimenty apod., může požádat o změnu ve svůj prospěch.

Nepíšeš, co je „vídá málo“, ale i pokud je to např. jednou za dva týdny o víkendu, pokud malá není kojenec, bude mít nejspíš právo ji mít přes noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33039
26.5.15 19:51

Pokud se nic neřešilo už při svěření dítěte do péče a nemáte péči otce nijak ukotvenou, tak je to na vaší dohodě. Nejlepší by bylo se domluvit, podat návrh na styk dítěte s otcem a hotové. Otec má právo styku, nemusí ho využít. Ale je dobré to mít nějak určené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
26.5.15 19:53

@Slečna Ferka To se pleteš, rozsudek o péči a výživném nemusí být současně se stykem. Soud preferuje dohodu, kterou rodiče u soudu podepíšou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5426
26.5.15 19:58

@Slečna Ferka v rozsudku to nemusi byt, take to tam nemam. Kdyz jsem se u soudu ptala, tak mi soidkyne rekla ze seame domluvit s otcem, pokud bysme se nedomluvili tak to nejprve resit pres ospd a kdyz by ani nedodrzoval dohodu z ospd tak teprve by to urcil soud.

Zalezi jak je dcera velka a zda-li je zvykla se s tatinkem vidat tak se zkuste domluvit pokud to nepujde zkus zajit na ospd a oni by si meli pozvat i tatinka dcery a meli by se pokusit dojit k nejake dohode mezi va.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
26.5.15 19:59

@Tiger-lily Aha, asi mám zkreslené informace svým okolím ;) Všichni ti chlapi byli takoví dárečci, že to bez pravidel (aspoň rámcově, aby bylo co vymáhat, kdyby nespolupracovali) ty moje kamarádky nepodepsaly. Omlouvám se za mystifikaci.

Každopádně pokud by zakladatelka dělala ofrky, může si on požádat o stanovení tak, aby to vyhovovalo jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
26.5.15 20:01
@Slečna Ferka píše:
@Tiger-lily Aha, asi mám zkreslené informace svým okolím ;) Všichni ti chlapi byli takoví dárečci, že to bez pravidel (aspoň rámcově, aby bylo co vymáhat, kdyby nespolupracovali) ty moje kamarádky nepodepsaly. Omlouvám se za mystifikaci.Každopádně pokud by zakladatelka dělala ofrky, může si on požádat o stanovení tak, aby to vyhovovalo jemu.
:mrgreen: to sice může, ale nemusí mu být vyhověno. lepší, ať se s ním zakladatelka dohodne. Jo a styk - žádný styk taky oficiálně nejde, protože ten by nebyl ve prospěch dítěte.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5426
26.5.15 20:11

Za synem třeba tatínek jezdí dost nepravidelně (někdy až 1× za 10týdnů), tak zatím nesouhlasím aby si tatínek malého někam odvážel, toto mi potvrdila i paní na sociálce, že to chce nejprve pravidelný styk a pak by si ho mohl brát třeba na víkendy. Při poslední návštěvě si tatínek chtěl malého odvézt k sobě domů, s tím jsem nesouhlasila, neboť nemá vyhovující autosedačku, chtěl syna dát na podsedák :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna