Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, má někdo zkušenosti se světýlkem Pabobo které se nabíjí přes USB? Chtěla bych ho synovi koupit, ale nikde jsem nenašla žádné recenze tak by mě zajímalo jak jste s tímto světýlkem spokojené a hlavně jak je odolné děkuji moc ![]()
Varuji před používáním nočních světýlek, které obsahují modré nebo bílé LED. Spánkový hormon melatonin člověk produkuje ve tmě. Protože asi 3 miliony let doprovází člověka v noci oheň, přizpůsobila se tvorba melaninu nikoli na tmu, ale na absenci modrého světla - oheň ze dřeva modré světlo nevydává.
Melatonin je důležitý hormon, který startuje spánkové procesy, zahrnující odpočinek mozku i svalů, buněčnou regeneraci atd.
Přitomnost modrého světla snižuje produkci melatoninu a dlouhodobá přítomnost modého světla během spánku může způsobovat neklidný spánek, špatný odpočinek a v krajním případě jako důsledek nedostatečné buněčné regenerace i rakovinu. Týká se to i dospělých.
Pokud máte v místnosti, kde spíte, modré nebo bílé ledky (bílé LED jsou technologicky modré LED doplněné luminoforem, který část modrého světla redukuje na žluté a výsledná kombinace je zdánlivě bílá), třeba i jen kontrolky nějakých zařízení, nabíječek, chůviček, telefonů, digitálních hodin, meteostanic atd, odstraňte je ze spací místnosti nebo je zalepte něčím neprůhledným. Červené, oranžové a žluté LED nevadí, zelené nejsou zatím v tomto ohledu prozkoumány. Nevadí klasická žárovka. Zářivka ale může modrou složku obsahovat v závislosti na konstrukci a typu luminoforu.
Proto nedoporučuju noční světýlka s LED konstrukcí.
@pletiplot a když mám na té ledce žlutou nebo růžovou krytku, tak je to v cajku?
@Antonie Bolavá píše:
@pletiplot a když mám na té ledce žlutou nebo růžovou krytku, tak je to v cajku?
Mno. Vzhledem k tomu, jak asi bývají tyhle hračky konstruované, uvnitř bude jeden typ diody (zřejmě bílá) a různé jsou jen krytky. Krytka by měla fungovat jako barevný filtr, takže předpokládám, že žlutá propouští žluté světlo, měla by být v pohodě. Růžová může určitou modrou složku obsahovat.
Osobně si myslím, že spaní ve tmě je přirozené a pokud dítě vyloženě netrpí nějakou panikou, nic bych mu tam nedával.
@pletiplot ona mi to mamka říkáuž dlouho, že tu nemám ničím svítit. Ale mně je strašně nepříjemné, když se v noci vzbudím a nevidím hned na děti. Ale tak zkusím dneska bez světýlka, jestli to přežiju ![]()
@Antonie Bolavá píše:
@pletiplot ona mi to mamka říkáuž dlouho, že tu nemám ničím svítit. Ale mně je strašně nepříjemné, když se v noci vzbudím a nevidím hned na děti. Ale tak zkusím dneska bez světýlka, jestli to přežiju
Aha, takže to není pro jeho pohodlí, ale pro tvé pohodlí, takže je to vlastně od tebe sobecké. Takhle ses na to asi nikdy nedívala, co? A teď se dovídáš, že to může dítě poškodit, no ty seš máma.
![]()