Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat jak se přenáší svrab? Ne že by ho někdo u nás měl ale chodily k nám dnes měnit měřiče na topení a v ložnici máme postel tak blbě danou že se musí stoupat na ní aby se dostalo k topení, tak se chci zeptat když ten kluk co to kontroloval ty měřiče, tak jestli je možné kdyby měl někdo v baráku svrab, tak jestli se to dá takhle přenést z ponožky když přelízal postel byla to vteřina? Díky za odpověďi ![]()
Onemocnění se přenáší nákazou, nejčastěji přímo od nemocného těsnějším nebo delší dobu trvajícím kontaktem, především společným užíváním textilií, spíše při dlouhodobém kontaktu (např. v noclehárnách, táborech, avšak rozhodně ne podáním ruky)
@verunka84 No, já ti nevím, ale myslím, že svrab se „neválí“ po zemi
Musela bys s ním mít nějáký kontakt, nebo spát v jeho ložním prádle, či nosit jeho oblečení. Za vteřinu se to asi nepřenese ![]()
Ahoj, zažila jsme jednou svrab, když ho mělo jedno školní dítě. Tam se tím pádem začali denně mýt lavice savem a vše se dezinfikovalo.
Jestli se dá přenést na ponožce netuším, ale pro tvůj klid bych vzala peřiny, převlíkla je a vyprala.
Pokud jsi paranoidní jako já
tak prostě převlíkni postel a vyper povlečení.
Myslím, že takhle rychle se snad nepřenese, ale měl ho jednou náš kocour v uších. Doktor mu dal nějaké léky, vodičku do uší a pod a říkal, že musíme doma pořádně uklidit, vysát, ideálně i vyčistit koberce, že jak to má v uších a drbe si to, tak to může být úplně všude, takže jsme museli udělat kompletní úklid, co šlo vydezinfikovat, vyprat, prý se toho jinak nezbavíme a dodnes nevím, kde to chudák vzal, protože ven vůbec nechodil, byl jen v bytě, čistotný, očkovaný, možná jestli to zvenčí nepřinesl pes a od něj to nechytil kocour, ale zase u psa nic nenašli, no nevím. Každopádně zrdůrazňoval, že se to může držet ve všem.
@verunka84 a z čeho soudíš že měl svrab? Mohl mít třeba jen lupénku nebo atopický ekzém, vypadat to může i podobně, ale ani jedno se nepřenáší ![]()
Svrab se přenáší, až neuvěřitelně lehce. Já jako mladá na intru jsme si všechny bylo nás tehdy pět na pokoji vyzkoušeli -udajně novou halenku naší spolubydlící z pokoje. A do pár dní jsme ho měli všechny z pokoje. A nejlepší bylo, že máš nějakou inkubační dobu od nákazy po projevy. A já odjela na víkend domů a nakazila jsem nevědomky mamku i ségru. Pak jsme se všichni museli mazat syrnou mastí celé tělo-no, hnus. Pořád jsme byli mastní. A doktor tehdá řekl, že se to roznese i blbím podáním ruky.
@Lucynna Já neříkám že měl svrab ten kluk co překročil naší postel ale myslela jsem to tak, že když chodil po těch bytech a někdo by tam třeba ho tam měl, tak zda to takhle přenést?
@kotýsek jojo, mamka to taky jednu dobu řešila, myslela si že chytla v práci svrab (dělá ve zdrav. zař.). Nakonec se z toho vyklubala alergie a vyřešila to domácí konopnou mastí. Pamatuji si že všechno doma prala na vyvářku atd. a mazala se tou sirnou mastí místo toho aby zašla hned k dr.. a zbytečně! ![]()
Dá´se to snadno splést s jinými kožními nemocemi.
Svrab se dá chytit i z madla v buse, v kině ze sedadla atd.,zní to jako nemoc nějakých špindírů, ale na veřejných místech se může nakazit kdokoli..
@verunka84 aa, až teď jsem si všimla té zprávy. Tak teoreticky by to možné být i mohlo, ale nevím jestli za tak krátkou dobu… to by asi musel toho člověka se svrabem obejmout a pak skočit do té postele ![]()
@Lucynna No tak když chodil jen po bytech a měnil měřiče na topeních, tak je asi malá pravděpodobnost nákazy, ne? Že já na tu postel nedala ručníky-blbka
a jaká je inkubační doba? Jsem četla na netu že 5-6týdnu…
Samičce zákožky trvá jen pár vteřin než se zavrtá, a vydrží až 3 dny na textiliích
takže ano lze to, ale běžnější je to používáním ložního prádla apod…