Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu zkušených už jsem vážně zoufalá a zralá na Opavu.
Bohužel se u nás před 3 týdny potvrdil svrab, kde jsme to chytli vážně netuším, mám to já i dvouletá dcera. Od prvního dne zjištění do dnes každý den peru a suším v sušičce povlečení, ručníky a oblečení, matrace i peřiny dělám parním mopem a pak vysaju ráno i večer. Plyšáky a věci co jsem nemohla vyprat jsou stále ve sklepě v pytlích. Mazali jsme se 4 dny infectoScab a v úterý se máme namazat znovu, po té mažu krémem od avene na atopický ekzém a rakytníkovým olejem. Jenže se pořád drbeme přes den a v době kdy má jít dcera spát nebo se vzbudí na mléko tak třeba půl hodiny než usne a drbe se, už vážně nevím co mám dělat aby jsme se toho svrabu a drbání zbavili
prosím pomoc
@LenkaNatali kdo vám doporučil mazat tím 4 dny za sebou? Infectoscab se normálně aplikuje jednou a po několika dnech se aplikace má opakovat. Aplikuje se na tělo celá tuba, ráno sprcha a vše vyprat. Strašně to vysušuje kůži, je to fakt driák. To svědění ještě můžou být následky těch štípanců a přesušení kůže.
Naše doktorka doporučuje léčbu a pokud možno, tak byt opustit a odjet na nejméně 3 dny třeba na chatu. Bez hostitele ta mrcha nepřežije
@Aduš8 doktorka mi řekla že mazat aspoň dva dny. Odjet jsme chtěli ale vlastní chatu nemáme a vzhledem k svátkům je vše plně obsazené. V úterý budeme mazat znovu, a pokusím se někam odjet už vážně nevím co více dělat a jak malé ulevit 😭
Ano jak bylo uvedeno výše, plus každý člen domácnosti musí mít jednu tubu te masticky pro sebe, často dospěli u dvě, plocha těla je větší, je nutné namazat úplně každý zahyb mimo obličej. Svědění může být ještě následek léčby, mrtvy svrab dráždí kůži. Důležité je zda se objevují nové pupínky! Pak nebyla léčba úspěšná. Dá se nasadit I větší driak a to je sirna mast. Potom je ale treba počítat s aleson půlroční léčbou následků na kůži. Extrémní suchost a loupání. Krémy pro atopiky jsou dobrá volba.
@Nefesh v úterý budeme mít další mast tak snad už to bude úspěšné pokud ne zkusím poprosit o tu sirnou mast. A pokud se dělají nové pupínky tak to pořád máme a pokud nedělají a jen svědí je to něco jako posvrabovy ekzém jestli to chápu dobře? Nikdy jsem se s tím nesetkala tak vůbec nevím
a fakt jsem už zoufalá dělám doma maximum vím, že by bylo nejlepší odejít aspoň na tři dny ale zatím nemáme kde ![]()
To svědění může přetrvat ještě dlouho, klidně týdny, po úspěšném zbavení se svrabu. Částečně svědí přímo ta vajíčka svrabu pod kůží, ale částečně to svědění vyvolává i alergická reakce na jeho přítomnost a ta se bude projevovat ještě dlouho.
Plus je svědění sekundární projev léčby. A tady myslím, že jste udělali velkou chybu - Infectoscab je nesmírně agresivní mast, proto ji nesmí ani mimina a těhotné ženy a lidé s určitými typy onemocnění, děti do dvou let jen velice opatrně s dohledem lékaře. Aplikuje se jednorázově na noc, ráno smyješ, maximálně zopakovat pro sichr ještě další noc. Čtyři dny po sobě je strašně moc, zvlášť pro to malé dítě, takže tam bych se bohužel připravila na to, že budete déle než svrab léčit kůži, která teď bude trochu rozežraná. To svědění v podstatě teď způsobí dishydrotický ekzém, který se objeví, když je pokožka přesušená a narušená (a který kupodivu jsou schopni za svrab zaměnit i kožaři).
@LenkaNatali píše:
@Nefesh v úterý budeme mít další mast tak snad už to bude úspěšné pokud ne zkusím poprosit o tu sirnou mast. A pokud se dělají nové pupínky tak to pořád máme a pokud nedělají a jen svědí je to něco jako posvrabovy ekzém jestli to chápu dobře? Nikdy jsem se s tím nesetkala tak vůbec nevíma fakt jsem už zoufalá dělám doma maximum vím, že by bylo nejlepší odejít aspoň na tři dny ale zatím nemáme kde
Ne, tak to není. Pupínky se dělají i u ekzému, je to jeho běžný projev snadno zaměnitelný se svrabem. Prosím, nezmatkuj a už na vás nic takhle na blind nepatlej. Už po jedné správné aplikaci Infectoscabu (tj. pomazat jím celé tělo) svrab vychcípá a pokud byste něco měli chytit zpátky z oblečení nebo lůžkovin (podle popisu není důvod, aby to tak bylo, děláš všechno dobře), tak potrvá týden a víc, než by se to projevilo. Doporučuje se preventivně zopakovat jednorázové podání Infectoscabu dva týdny po první aplikaci, ale vy jste měli už čtyři po sobě a ani ne po týdnu chceš znovu další dávku masti, to opravdu, ale opravdu nedělej. Není důvod si myslet, že jste svrab nezlikvidovali, a hlavně pro kůži dítěte je to strašný nápor.
Pozn.: pracovala jsem před lety v azylovém domě a epidemie svrabu jsme tam bohužel měli často.
@Nefesh píše:
Ano jak bylo uvedeno výše, plus každý člen domácnosti musí mít jednu tubu te masticky pro sebe, často dospěli u dvě, plocha těla je větší, je nutné namazat úplně každý zahyb mimo obličej. Svědění může být ještě následek léčby, mrtvy svrab dráždí kůži. Důležité je zda se objevují nové pupínky! Pak nebyla léčba úspěšná. Dá se nasadit I větší driak a to je sirna mast.Potom je ale treba počítat s aleson půlroční léčbou následků na kůži. Extrémní suchost a loupání. Krémy pro atopiky jsou dobrá volba.
Tohle, co píšeš, vůbec není pravda. Sirná mast rozhodně není větší dryák než Infectoscab, ale přesně naopak. Proto se sirná mast používá k léčbě svrabu i u malých miminek a těhotných a nemocných, Infectoscab nikdy. Řekne ti to lékař, je to v příbalových letácích.
A pupínky (puchýřky) jsou běžným projevem jakéhokoliv podráždění kůže a ekzému včetně toho dyshidrotického (postsvrabového), podívej se na Googlu na fotky. Ty pupínky jsou tak snadno zaměnitelné, že podle nich samotných bez kukadla to mnohdy nepozná ani kožní lékař. Výsev nových pupínků rozhodně není znakem toho, že se svrab nepodařilo vyléčit. Mám s tím z bývalé práce opravdu hodně zkušeností jak u klientem a jejich dětí, mnohdy miminek, tak u sebe, když se mi povedlo to dovléct domů.
@SlečnaDahlia díky za poučení, měli jsme svrab doma tři měsíce, přivezla jsem si ho z porodnice. Infectoscab ani po opakovane aplikaci (s odstupem) nezabral. Dělali jsme vše jak paní popisuje a ještě mnohem víc. Viděli mě tři kožní a nakonec jsme dostali sirnou mast, ale lékařka to nechtěla předepsat, bylo mi řečeno že je to horší než ten infectoscab, že budeme mít rozezranou kuzi, ale co jsme měli dělat. Tu mast jsme na sobe meli tři dny a noci bez umytí tak jak nám bylo řečeno lekarem. Pak svrab konečně zmizel. Další léčba následků pak trvala asi půl roku.
Nepotřebuju hledat žádný fotky. Osobní zkušenost mi stačí.
@SlečnaDahlia děkuji moc! Vážím si téhle řady!
tu mast mi dala samotná dětská doktorka příští týden to tedy udělám přesně jak všichni píšete a snad už to bude za námi a dám už do pořádku jen tu pokožku, nemáte náhodou nějaké osvědčené krémy? Prosím. Mám dále pokračovat s tím neustálým pranim a vyměňováním ložního prádla oblečení a ručníků? Děkuji moc
@SlečnaDahlia jste zlatá! Děkuji za uklidnění i podporu! Nebudu tedy dávat tu mast a nemáte náhodou nějaké doporučeni na krém kterým dám naší pokožku hlavně od malé do pořádku?
My máme poměrně čerstvou zkušenost a ne úplně dobrou. Oběhli jsme 3 kožní doktory, než nám byl svrab diagnostikovaný. Každý z nich nám dal infecto scab, jeden 2×. Nikdo z nich nám neřekl, jaký je to zaprah pro kůži ani že se můžeme drbat i po vyléčení. První dva nám ho dali i když o svrabu neřekli ani slovo. Teď jsme skoro 4 týdny po posledním mazání, mudr nás zkoukla kukatkem a prý jsme určitě v pořádku. Ale pořád nám skáčou nové pupínky. Ale jsou trochu jiné než ty původní. Ale jsou vždy 2 nebo 3 cca 2cm od sebe. Svědí to pořád. Někdy je to 2 dny úplně ok, pak to zase naskace. Druhý den to zmizí a skáčou nové. Už jsem z toho vypsychlá, pořád se zkoumám, pořád zkoumám syna a přemýšlím, jestli jsme už vážně v pořádku. Pak se uklidním, doufám, že je to „jen“ zničená kůže. Snažíme se mazat vším možným, abysme se dali zase do kupy. Jak to dlouho. Trvalo u vás, než jste byli úplně v pořádku?
Děkuji
@nini77 dobrý den mám to mám to úplně stejný jako vy, měsíc po namazání a dělá se mi to samé, večer to nesvedi jen přes den tak nevím, zda to mám za sebou. Jak jste na tom vy? Už je to úplně v pořádku? Nebo to máte stále, jsem už zoufalá. Děkuji za odpověď ![]()
Ty fotky jsou komprimovane, ale kdyz se na ni po rozkliknuti znovu klikne, tak se otevre ostre.