Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, a jinak se cítí dobře? Na nic si nestěžuje? Asi bych to už pomalu začala řešit, vzhledem k té podváze. Zkuste se poradit s psychologem, možná by mohlo jít o poruchu příjmu potravy.
To smrdí anorexií, začala bych to řešit hned. První zavolej pediatrovi, co doporučí, pak promluv se synem. Zkusila bych zjistit, proč nejí. Vysvětlit mu, co bude, když jíst nezačne… Držím palce
![]()
@jun píše:
Dobrý den, a jinak se cítí dobře? Na nic si nestěžuje? Asi bych to už pomalu začala řešit, vzhledem k té podváze. Zkuste se poradit s psychologem, možná by mohlo jít o poruchu příjmu potravy.
Dobrý den, toho jsem se právě bála. Když se zeptám, tak říká, že je v pořádku, jenom nemá hlad
Nevšimla jsem si ničeho nového, ale chápu, že to asi člověk těžko pozná, co přesně se může dít.
Už dneska ráno před 6 jedl jogurt? Kam vstává tak strašně brzo?
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Před 4 dny se můj syn rozhodl, že nebude jíst oběd ani večeři. Moc jsem to neřešila, protože chápu, že někdy člověk nemá hlad. Už je mu 14, takže je to velký kluk a je tvrdohlavý jako mezek. Důvod, proč kontroluju jeho denní příjem je ale, že má podváhu.
Následující den jsem ho zase neviděla jíst kromě 1 ks mrkve. Nabídla jsem mu, že mu uvařím něco, co má rád a on řekl, že nechce a prostě nemá hlad.
Další den to samé kromě sklenice mléka, k večeři jsem ho poprosila, aby něco snědl a stejně nic nesnědl.
Včera zase odmítl. Dala jsem mu svačinu a když přišel domů, vzal si láhev šťávy. Toť vše.
Dnes ráno jedl jogurt. Zase říká, že nemá hlad a nechce jíst. Já nevím, jestli se moc starám? Prostě mám strach, protože má podváhu. Myslíte, že bych ho měla vzít k doktorovi? Když se ptám, proč nejí, tak nemá hlad a nechci to nijak stěžovat, ale přijde mi divné, že by 4 dny neměl vůbec hlad.
Děkuji
Urcite bych to resila, vypada to na nejakou poruchu prijmu potravy. V prvni rade si s nim sedni a promluv si s nim v klidu. Vysvetli mu, ze i kdyz treba neciti hlad, musi jist, alespon malou porci obeda i vecere. Klidne mu vyjed nejaky clanek o bazalnim metabolismu, o tom, co se s telem deje, kdyz hladovi atd. Trvala bych na tom, aby jedl s ostatnimi cleny rodiny u stolu minimalne tu veceri. A sleduj, jak se k jidlu stavi. Pokud by nepomohla promluva, vzala bych ho k pediatricce, ktera by vas nejspis poslala dal.
14.letý kluk by měl sníst kde co, protože je v největší fázi růstu- Pamatuju, že v tu dobu jsem já, brácha, bratranci jedli, že ani dospělí toho nedali tolik. A stejně jsem přitom zhubnul (no dobře začal jsem tou dobou i víc sportovat). To rozhodně není dobře.
Určitě řešit a hned.. Aby jedl jednu mrkev nebo jogurt za den, to je šílený..ještě když má podváhu.. Kluci v tomto věku většinou žerou jako prasátka.. ![]()
@Anonymní píše:
To je zase dotaz k věci, a hrdinně anonymní
Překvapivé ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Před 4 dny se můj syn rozhodl, že nebude jíst oběd ani večeři. Moc jsem to neřešila, protože chápu, že někdy člověk nemá hlad. Už je mu 14, takže je to velký kluk a je tvrdohlavý jako mezek. Důvod, proč kontroluju jeho denní příjem je ale, že má podváhu.
Následující den jsem ho zase neviděla jíst kromě 1 ks mrkve. Nabídla jsem mu, že mu uvařím něco, co má rád a on řekl, že nechce a prostě nemá hlad.
Další den to samé kromě sklenice mléka, k večeři jsem ho poprosila, aby něco snědl a stejně nic nesnědl.
Včera zase odmítl. Dala jsem mu svačinu a když přišel domů, vzal si láhev šťávy. Toť vše.
Dnes ráno jedl jogurt. Zase říká, že nemá hlad a nechce jíst. Já nevím, jestli se moc starám? Prostě mám strach, protože má podváhu. Myslíte, že bych ho měla vzít k doktorovi? Když se ptám, proč nejí, tak nemá hlad a nechci to nijak stěžovat, ale přijde mi divné, že by 4 dny neměl vůbec hlad.
Děkuji
Zakladatelko, řešit OKAMŽITĚ! Čím dřív, tim líp. U jedné z mých dcer přesně takto začala anorexie a během dvou měsíců byla vyhublá na kost. Já jsem v tu dobu dělala dvanáctky a měla jsem hodně směn navíc (období dovolených), a než jsem se vzpamatovala, byl problém. Naštěstí jsme to zvládly. Problém už se dávno netýká jen děvčat ![]()
Řeším teď to samé u 16 leté dcery. Během karantény se bála, aby nepřibrala, tak cvičila podle videí a pak postupně ubírala jídlo. Během té doby 6 kg dole a to na začátku měla 53kg na 166 cm…Pak už obrečela cokoli co snědla. Už je v péči psychologa a dětská dr. kontroluje váhu a dělala kompletní krev. Zatím to vypadá, že psycholožka dceři sedla a že jsme na dobré cestě. Vidět svoje dítě, jak se nesmyslně samo trápí a ubližuje si, je fakt děs.
@Betty MacDonald píše:
To je zase dotaz k věci, a hrdinně anonymní![]()
Překvapivé
Tak je lehce podezřívavý, když vezmu, kolik diskuzi je troll, případně výzkum pro článek. Takže každá nesrovnalost prostě zaujme.
@Veru1987 píše:
Dobrý deň,
príspevok som odtajnila, k anonymite v tomto prípade ozaj nie je dôvod.
Ďakujem za pochopenie,
Kristína ![]()
Já jsem tedy asi matka semetrika, ale tohle by u nás neprošlo.
Samozřejme jeden, dva dny nemusí být chuť k jídlu, ok. Ale další dny už chci znát jasný důvod k nechutenství. Je mu blbe, bolí ho břicho, má stres… Pokud se nevymackne začne jist se mnou pravidelně u stolu, pokud odmítne jdeme k lékaři
ještě ke všemu když už teď má podvahu. Tohle se musí podchytit co nejdříve.
@Elen8 píše:
Já jsem tedy asi matka semetrika, ale tohle by u nás neprošlo.
Samozřejme jeden, dva dny nemusí být chuť k jídlu, ok. Ale další dny už chci znát jasný důvod k nechutenství. Je mu blbe, bolí ho břicho, má stres… Pokud se nevymackne začne jist se mnou pravidelně u stolu, pokud odmítne jdeme k lékařiještě ke všemu když už teď má podvahu. Tohle se musí podchytit co nejdříve.
Souhlasím, pojud má už teď podvahu, jde o zdraví.
Dobrý den,
Děkuji