Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Koupila bych mu Kousak a nechala ockovat proti zloutence. Zvazila bych konzultaci s pediatrem.
Tak syn má 4,5 roku a zrovna včera jsem přemýšlela nad tím samým. Je hodně aktivní, zvídavý, rošťák a někdy se celý den nezastaví. Jinak šikovný, chytrý, mluví, r i ř ma, všechno řekne a vysvětlí, chape. Ale má tu slabost, že taky jeste pořád cpe věci do pusy. Prostě že zvědavosti. Takže u něj jsem ještě pořád nevypnula tu kontrolku ostražitosti, přestože u staršího to bylo kolem 3 let! Včera olizal plastelínu, ocucava vozík v obchodě, tričko, rukavice, psa, je schopný třeba vzít při uklízení nákupu konzervu a olíznout víčko! Vysvětlují, ukazují, hrozím. Je to marné
ale jak píšu, je to rošťák, on má všeobecne takové nápady, že ho člověk musí pořád po očku sledovat, aby nedělal něco nebezpečného.
Hodně štěstí. Mně to dělá skoro osmiletý syn. Jsem z něj nešťastná. Ve škole si snědl pastelky. Neustále má něco v puse. Když nic nemá, okusuje triko.
Mladší si zase okusuje nehty až do krve a taky okusuje oblečení. I když už v menší frekvenci.
No potřebuješ porozumět tomu proč věci olizuje, co mu to přináší a pak si společně s ním nastavit pravidla, že takhle teda jako ne a vysvětlit proč ne a co teda dělat konstruktivnějšího místo olizování.
Jo! Jak píše anonymní nade mnou, tak nehty má okousané taky. Ale krásně, precizně, vůbec je nemusíme stříhat, ani to nejde poznat že jsou okousané. I na nohách ![]()
A ještě jsem si vzpomněla, že to bylo ještě horší - jako cca tříleté ty věci nosil v puse - uvnitř. Třeba tu kostičku lega, kuličku že země, klíček, no cokoliv. Ale to jsem fakt hodně zuřila a to už nedělá, pak občas dostal žvýkačku.
On ještě i přijde ke mně a olizne mi klidně nohu. Já nevím, jestli je dobré mít psa dřív jak děti… ![]()
@Horká.cokolada píše:
Tak syn má 4,5 roku a zrovna včera jsem přemýšlela nad tím samým. Je hodně aktivní, zvídavý, rošťák a někdy se celý den nezastaví. Jinak šikovný, chytrý, mluví, r i ř ma, všechno řekne a vysvětlí, chape. Ale má tu slabost, že taky jeste pořád cpe věci do pusy. Prostě že zvědavosti. Takže u něj jsem ještě pořád nevypnula tu kontrolku ostražitosti, přestože u staršího to bylo kolem 3 let! Včera olizal plastelínu, ocucava vozík v obchodě, tričko, rukavice, psa, je schopný třeba vzít při uklízení nákupu konzervu a olíznout víčko! Vysvětlují, ukazují, hrozím. Je to marnéale jak píšu, je to rošťák, on má všeobecne takové nápady, že ho člověk musí pořád po očku sledovat, aby nedělal něco nebezpečného.
Jsem ráda, ze nejsem sama… Zajimalo by mě, čim to je. Jeho to podle mě prostě bavi. Je to jako zvyk. Uvazovala jsem, jestli to treba nemá z psychiky…je takovy citlivejsi v tom smyslu, ze jsem nikdy nemela s vychovou potize. Žádné ADHD, mam normalní dítě, ale stacilo zakricet a rozbrecel se. Nedejboze dat za dvere, kdyz uz opravdu neposlechl ani na ponekolikate…Stalo se to asi 3×. Kdybych mu dala na zadek, podle me by to psychicky nedal. Nedostal samozrejme nikdy ani pohlavek nic. Nicméně podle me v sobe muze mit nahromadene vsechny ty denní zazitky a prestože je stastne dite, citim, ze se i stresuje, treba kdyz neni vzdy po jeho apod. V noci do nedávná skřípal zubama. Ale pres prazdniny to přešlo. Za to jsem hodne rada. Cetla jsem, ze to muze byt zpusobene urcitym napetim.
@luci.no píše:
Koupila bych mu Kousak a nechala ockovat proti zloutence. Zvazila bych konzultaci s pediatrem.
To je hustý. To by se mu hodne libilo. Dekuji za typ!!! Ockovani uz mame ![]()
Já už dala i přes pusu, že jsem lehce placla. Nepomáhá. Nejhorší je, že se mu budou za chvíli děti smát, protože je to strašný.
@Horká.cokolada syn je má až do krve. Někde až do poloviny nehtových lůžek. Pak mu teče krev…
@wildcherry ono to ale moc k smíchu není. Celkem to komplikuje život.
Syn olizoval třeba chladak v obchodě (u uzenin). Košíky, tyč ve vlaku…
@Horká.cokolada píše:
Jo! Jak píše anonymní nade mnou, tak nehty má okousané taky. Ale krásně, precizně, vůbec je nemusíme stříhat, ani to nejde poznat že jsou okousané. I na nohách
A ještě jsem si vzpomněla, že to bylo ještě horší - jako cca tříleté ty věci nosil v puse - uvnitř. Třeba tu kostičku lega, kuličku že země, klíček, no cokoliv. Ale to jsem fakt hodně zuřila a to už nedělá, pak občas dostal žvýkačku.
On ještě i přijde ke mně a olizne mi klidně nohu. Já nevím, jestli je dobré mít psa dřív jak děti…
Ano, to znám. Přijde a olizne mě jako pes. Při noralní puse zkousel i olizovat. To jsem mu opravdu durazne vysvetlila. Musel slibit, ze to uz nikdy neudela. Stejne udelal. Tak jsem mu rekla, ze kdyz lze, tak mu uz ted ale nikdy nebudu verit. Ani kdyz bude rikat pravdu. A ze ho tedy ani nemuzu pusinkovat. Nastesti to pochopil. Ale u ostatnich veci se to hur dela. Nemuzu mu zabavit vsechny veci, co vidí…
@Anonymní píše:
Já už dala i přes pusu, že jsem lehce placla. Nepomáhá. Nejhorší je, že se mu budou za chvíli děti smát, protože je to strašný.@Horká.cokolada syn je má až do krve. Někde až do poloviny nehtových lůžek. Pak mu teče krev…
S těma nehtama je to sila. Syn si taky kousal, ale to jsem ho odnaucila, protoze jednou si to zadrhl a bolelo ho to. A bylo to hned na zacatku, co to zacal delat. Od te doby si asi pamatuje tu bolest. Vysvetlila jsem mu, ze je to z kousani..Od te doby striham nehty, aby nebyly dlouhe a nelakalo ho to.
@Anonymní píše:
@wildcherry ono to ale moc k smíchu není. Celkem to komplikuje život.Syn olizoval třeba chladak v obchodě (u uzenin). Košíky, tyč ve vlaku…
Presne tak. V obchodech mi to vadi nejvic. Košíky, tyče,..ruce…vzdycky se neco najde.
@Anonymní píše:
To je hustý. To by se mu hodne libilo. Dekuji za typ!!! Ockovani uz mame
Nemam osobni zkusenost, ale syn kamaradky Kousak prokousl
Existuje i nejaky latkovy „nahrdelnik“ na kousani/cucani. Jinak by mohly poradit maminky autistickych deti. Ty casto veci olizuji.
Dobrý den dámy. Prosím o rady a zkušenosti. Synovi bude 5 let a od mala se nezbavil toho, že vše ocucává. Sice už ne v takové frekvenci, jako mimino, ale treba dnes - ráno cucal lego, pak moji gumičku na vlasy, potom roh polstáře, v obchodě si olizoval ruce, že děla hrábě
a prsty dal do tvaru hrabicek, nasledně ocucal nakupní košík a teď cucal zase lego a plyšákovi nos. Pokaždé mu vysvetlím, že se to nedělá. Dudlika měl do dvou let. Palec si nikdy necucal. Kojila jsem do 2 a čtvrt s ukončení nesl velmi tezce. Nasledne me jeste asi rok a pul pri usinani daval ruku do výstřihu. Nevím, jak ho odnaucit vsechno cucat. Chytí samozrejme kazdou nemoc. Stačí nekam letet na dovolenou. Pokazde je tam nemocný. A jinak olizuje i psovi srst a nechavá si od něj olizovat oblicej. Zacinam byt uz zoufala. Syn je chytrý, mluví krasně od malička perfektne vyslovuje včetně ř i r. Má skvelou sluchovou paměť. Sčítá, umí písmena, bavi ho delat predskolní cvicení, vsichni i ve skolce ho chválí, jak je sikovný. Ve školce sice nikdo nezmiňoval, že by veci strkal do pusy, ale vidím to doma. Nevite kdy to prejde? Vrstevnici to nedělají…