Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Syn dělá už přes měsíc ehm ehm, je zdravý, nekašle, ani si nic jakoby neodkašle. Po telefonu s doktorkou, mi bylo řečeno, že to bude asi zlozvyk, objednala jsem nás na ORL, ale to jdeme až za 3 týdny (není to akutní). Nemá někdo zkušenost? Popřípadě co by to mohlo být a jak řešit?
Jako první mě napadl zlozvyk. Neupozorňuj ho na to, neptej se ho, proč to dělá, snaž se, aby byl v klidu. Přeji, ať to odezní
.
A dela to vic kdyz lezi? Ja to taky delam od detstvi a ve 14 letech mi zjistili hypofunkci stitne zlazy a lehce se mi zvetsuje. Babicka mela strumu, takze to mame v rodine.
Nechci strasit, treba to tak nebude, ale taky ji muzete zkontrolovat ![]()
Může to být zlozvyk, ale u naší dcery do byl skrytý reflux, na který jsme pak přišli náhodou.
Zlozvyk - lékařka nám říkala, ať děláme jakoby nic, tak už mu nic neříkáme.
Reflux - o tom čtu čím dál víc, tak se na to zkusím doptat. Doteď to ale vůbec nedělal ani teď nekasle.
Muze to byt alergie na peri a prach, pokud mate treba doma nejakeho ptacka, kolegyne to resila se synem take a zjistili mu i nejakou lehci formu astmatu. Dali ptacky pryc a od te doby se mu to mnohem zlepsilo. Byl na nejakym respiracnim vysetreni, ale vic nevim. Uplne bych to nepodcenovala.
Taky mě napadla alergie, ale nic se u nás teď nezměnilo 🤷🏼♀️ Malému jsou 3,5 roku a už jsme zhruba ve 2 letech byli na alergologie, alergie mu po kožním testu nevyšla žádná. No podle anamnézy( i rodinné) jsme byli adepti na astma, ale je fakt že od té doby se mu vše zlepšilo. Jen se teď objevilo tohle…
Alergie se může vyvinout kdykoli…i když dříve byly testy negativní. Já jsem dříve neměla žádné problémy krom po žihadel a měli jsme doma všemožná zvířata..pak jsem si v dospělosti pořídila potkana a ten mi to spustil…nemůžu mít doma žádné hlodavce, nemůžu mít psa, pylová sezóna je na prd…a to jsme u rodičů vždy psa měli a skoro celý život jsme měli i nějakou tu myš, křečka nebo pískomila…
A co mu vyprávíte? Ehm, ehm, bývá častá odpověď na nesmysly.
@Janaaaaaaaaaa píše:
Dobrý den,
Syn dělá už přes měsíc ehm ehm, je zdravý, nekašle, ani si nic jakoby neodkašle. Po telefonu s doktorkou, mi bylo řečeno, že to bude asi zlozvyk, objednala jsem nás na ORL, ale to jdeme až za 3 týdny (není to akutní). Nemá někdo zkušenost? Popřípadě co by to mohlo být a jak řešit?
S tou alergii je mi to jasné, určitě to beru jako jednu z možností, jen se nám k tomu nepřidali žádné jiné příznaky alergie a asi ani nový alergen, ale uvidíme🤷🏼♀️
Jinak s vyprávěním nevím co myslíte? On to nepoužívá jako odpověď, je to spíš jako odkašlání, jako když má něco v krku. My ehm ehm vůbec doma nepoužíváme a on to taky v řeči nepoužívá. Dělá to „nevědomky“
@Janaaaaaaaaaa syn to taky dela nevědomky a mě to strasne rozčiluje
taky jsem v 90% případu to ignorovala, ale někdy už je to proste moc, a nejhorsi je to, když na něco kouká a zabere se do toho
přesně, zvuk jakoby mu něco vadilo v krku.
Teď řešíme nějaký druh alergie, tak možná to byla předzvěst. Měl dlouhotrvajici kasel a dle Dr alergickeho původu. Teď má na to už 10 dni nebo dva týdny léky a začíná se to pomalu zlepšovat.
Muj malej to ma od unora. Vysetreni vsechny v poradku, az teda na tu mirnou hypofunkci stitny zlazy. Ale nikdo nam nerekl, ze by to mohlo byt tim. Na alergu vsechno v poradku. Dela to porad. ![]()
@Janaaaaaaaaaa kdyby jste prisli na to co to je, nebo co na to pomaha, dejte mi prosim vedet. Byla bych vdecna, vzhledem k tomu, ze resime stejny problem. Moc dekuji ![]()
@Janaaaaaaaaaa dobry den, jak je na tom vas maly? Prislo se na neco?