Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi takhle, dej tomu čas. S největší pravděpodobností ho strhne dav, až to začnou jeho spolužáci spolu řešit a rozebírat. Nebude chtít být jediný, který je úplně mimo. Ty toho asi víc dělat nemůžeš, než ho podpořit a snažit se.mu pomocí. Že to nechce přijmout, už není tvoje chyba.
V absolutně nejhorsim případě si udělá roční prázdniny někde na nejhorší pozici ve fabrice nebo bude hlídat veřejné hajzlíky, a za rok už bude pilně googlovat možnosti vzdělávání ![]()
Nejak mi tu chybi zminka smerem k synovi o lopate a praci jako takove na konci „potravinoveho retezce“,ktera ho s jeho pristupem ceka hned po devitce, ze ho pak uz nikdo nebude sponzorovat; padlo tam neco takoveho nebo ma „jen“ spatne a nefungujici rodice: nestastnou matku a otce, ktery ho neresi?!
Premyslim, jak bych reagovala já. Syn je v sedmičce, brzy to bude i u nás…
Jako nějaký tlak asi smysl nema, notabene, kdyz zije s tátou, ktery na to prdi taky. Mozna bych na to sla z opacne strany. At si tedy dal lebedí v nicnedělání, jen bych suse konstatovala, ze jestli chce od 17 az do konce života za almuznu bouchat tri smeny ve fabrice s rumunama a bydlet s polobezdomovcema na ubytovně, nechť je mu přáno.
Ale at pak nechodí brečet, že nemůže sehnat práci, nema pekne bydleni a treba ani holku, protože vetsina holek jde za perspektivnima klukama a chlapama.
Ale na druhou stranu, co mas proto učňáku, co ty víš, treba z učňáku vyleze sikovnej mladej řemeslník a jeste budes valit bulvy ![]()
A maturu si muze dodelat nastavbou i pozdeji, az „dostane rozum“.
Pokud nesedí s místníma fetkama u supermarketu a nehulí trávu, jeste neni tak zle. Rekla bych, ze malo deti jeho veku ma nějaké jasne predstavy o budoucim životě. Vetsina z nich zkusi tri skoly, co jim naserviruje rodič a uvidi, kam se dostanou ![]()
Příspěvek upraven 06.10.24 v 16:48
@Ahep píše: Více
Probírali jsme, že když se nedostane na vybrané školy, skončí někde, kde bude nešťastný, protože někam se dostane. Plno škol, převážně učňovské obory ani nenaplní třídu, takže někam se dostane, no další věc je, aby tam chodil, ale to už předbíhám. vše jsme probírali x krát, je už z toho na nervy, i já…on to ví, nemusíme mu to pořád říkat, všechno ví, musí se učit atd, všechno ví…, ale kašle na to. Pořád dokola…
@rsisa píše: Více
Na učnáku nevidím nic špatného.
Třeba ho bude víc bavit dělat rukama.
Ptala ses ho, jestli nechce být elektrikář, plynař, truhlář atd.?
Já bych se s ním nedohadovala. Nechceš se učit, nechceš na střední? Fajn, prolez se čtyřkama a budeš rád, že se dostaneš aspoň na učňák. Nakonec vyučit se řemeslo, na tom není nic špatného a šikovných řemeslníků je málo. Tak si hledej učební obor, který tě bude bavit a hlavně na který tě vezmou i s mizerným prospěchem. A nebo máš další možnost, a to jít od 16 let makat. Ale počítej s tím, že finanční podpora rodiny a mamahotel končí a živíš se sám. A nebude to žádná sláva. Nebudeš nic, do konce života budeš někomu dělat podržtašku za pár šupů. Ať si chlapec vytáhne hlavu z pozadí a vzpamatuje se dokud je čas. Ale musíš být drsná.
@Mar__tanka1983 píše: Více
Ano, vše bylo řečeno…už asi nemá cenu cokoli dál. Už nemůžu víc udělat, akorát, že to nechápu, prostě to nechápu, že je takový…tak strašně bez rozumu nebo líný??Nevím…
Jen bych dodala, nabídnout podporu, ale zaroven dat jasně najevo, ze doma valejici se nemakacenko zahrnovat financemi nebudes. At se podiva na internetu, jake pracovní pozice se nabizeji lidem se zakladnim vzděláním.
Jen at vi, co ho čeká. I na ty tri sichty ve fabrice bude pravděpodobně potřebovat učňák…nehlede na to, ze pokud by nesel vubec na zadnou skolu, kde přesně si myslí, že ho zamestnaji v šestnácti.
Chlapce ceka tvrdy naraz do reality. Treba to bude potrebovat, aby se mu rozsvítilo.
Určitě učiliště. Maturitu si může dodělat později, pokud bude chtít. Ty máš svědomí čisté, mluvila jsi s ním mnohokrát, nabízela pomoc. Ať se ti odváží někdy něco vyčíst ![]()
Hele tak fakt netlač. Prijde na to sám. A třeba bude na tom ucnaku šťastný.
A treba v prvaku zjistí po prvnich praxich zac je toho loket. A napřesrok bude ležet v knížkách.
Ne kazdeho ceka kariéra raketoveho inženýra. Jsou treba i popeláři, makáči na stavbách, malíři pokojů a ridici náklaďáků (jestli mu tatka zacvaka 60 litrů za papíry).
No to jo, vždycky si vyberou tu snadnější cestu. Ale vychováváte ho oba. A máš do toho. pořád co mluvit. Tak buď drsná dál. A jak se k tomu staví otec? Je mu to jedno? Bude ho on podporovat a živit až kluk bude po škole nezaměstnaný? Já vím, je to hrozně těžké, koukat se, jak si dítě zbytečně komplikuje život. A co ten učňák? Jak se na to kouká? To by mu vyhovovalo? Kdyby měl prospěch aspoň na ty trojky, maturitu by si mohl dodělat až dostane rozum.
Tak neambicioznich lidí bez vetsiho zajmu o budoucnost jsou statisíce.
Jako nechci to rict nejak blbě, ale nemas fakt zbytečné naroky a nesmyslné predstavy? Nejde cestou nejmensiho odporu, protože vi, ze (tvuj) tlak na stredni by pro nej byl nesnesitelný dalsi čtyři roky? A pak dalsi na vysokou?
Treba z nej fakt bude stastny truhlář, kovář, obráběč (ty sou navic dnes cenění) nebo i „blbej“ kuchař, co se podiva do sveta a bude jednou varit v Alcronu ![]()
při ceně řemeslné práce a jeho výsledcích a postoji ke škole bych to viděla na dobý učňák (elektrikář, truhlář, automechanik, instalatér…) když bude šikovný, může být těžce za vodou a navíc bez stresu… za mne lepší šťastný kominík, než vystresovaný zbytečný absolvent politologie ![]()
fakt zvažte učňáky, já mám dcery premiantky, ale loni jedna flirtovala s učňákem na kadeřnici - táta jí slibil prostory po podnikání u nich v centru… hm…
no, šťastná jsem nebyla, hledala jsem aspoň maturitní obory (kosmetička) a hodně s ní mluvila o všech pro a proti, naštěstí se už sama vrátila k původnímu záměru - obchodní akademii, pro ni jako starou židačku, co od školky půjčovala peníze na úrok, ideální
ale ony mají fakt skoro samé jedničky.. a jde jim učení samo…
s klukem bych o tom hodně mluvila, nabízela, procházela s ním weby jednotlivých škol - třeba se chytne sám…
Ahoj všem,
mám trápení se synem, již jsem loni něco psala, možná si někdo vzpomene…
Je v devítce, už na konci osmé třídy vysvědčení katastrofa ( z mého hlediska - hodně trojek jedna čtyřka).
Problém je v tom, že synovi je škola ukradená. Dle vyšetření v PPP je průměrný, v pohodě by mohl zvládnout SŠ s maturitou. jenže syn nemá vůbec o školu zájem, je mu to ukradené. Nezajímá se co dál, já jsem mu našla nějaké možnosti, kam by mohl jít, aby ho to bavilo a dal to…, tak on to odkýval, že teda jo, ale sám se nezajímá.
Nevím jak ostatní děti deváťáci, zda si googlují sš v okolí, jaké přichází v úvahu…nebo to nechávají na rodičích…
Známky zatím nic moc, spíš trojky. Ale spíš mě trápí ten nezájem, neučí se, je mu jedno, co dostane, dlouho neměl ani sešity, dostane pracovní list, ten někam hodí…
Nevím, jací jsou ostatní v tom věku, jsem z toho na nervy. navíc nyní bydlí u svého otce, protože ten na něj tak netlačí kvůli školy, tak šel k němu, ať má klid od otravné matky…
otci to je tak nějak taky jedno, ten se mnou nekomunikuje, to je úplná katastrofa.
Jsem z toho strašně nešťastná. Synovi jsem opakovaně nabízela, že mu pomůžu s tím, s čím bude mít problém, vysvětlím mat i čj, já jsem se učila vždy dobře. Ale nechce ani slyšet…Nechápu to, vůbec nejsem schopna to pochopit. Byl ale vždy takový, škola nezájem totálně…, vždy jsem doufala, že s věkem se změní…, ale je to stejné. X krát jsme to probírali, proč je škola důležítá, známky, výběr sš atd atd, vždy to odkýve, že on to chápe, ví, že se musí učit, že je to důležité, že se nikam nedostane blablabla, pořád dokola…, ale pak se má něco naučit a vykašle se na to.
Kdyby se učil a známky byly špatné, uznám, ano nemá na to, prostě půjde na učňák, no co. nemůžou být všichni jedničkáři, všichni na vš, inženýři, doktoři atd, jasně. Ale tam je problém v jeho totálním nezájmu i o budoucnost, výběr školy…
Máte někdo podobný problém nebo setkali jste se s tím?
Kdo se prokousal až tady, děkuji…