Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Mému synovi je sedm let. Vždy mi ho kamarádky záviděly, protože téměř neznal, co je to bolest. Když mu byl rok a půl, zakopl o koberec, naletěl na postel a rozbil si hlavičku. Přišel za mnou se slzičkama (mlčky, bez nářku), že má bebí. Myslela jsem si, že je to jen povrchové, tak jsem setřela krev. Po zjištění, že se jedná o hlubokou ránu, jsem začala brečet. Syn se začal děsně smát (plačící maminka mu přišla komická), přestože mu z čela tekla krev jak o život. Jindy, jako tříletý ve školce) upadl a naletěl hlavou na skříňku. Vyskočila mu velká boule. učitelky se k němu seběhly ve strachu, jestli to není něco vážnějšího a on jen mávl rukou a řekl, že je to dobré. A takhle to bylo ve všem. Dokonce i když dostal výprask, neukápla ani slzička, protože ho to prostě nebolelo.
Jenže poslední dobou (asi tak půl roku) je příšerný. Venku se požahá o kopřivu a začne brečet, jak to bolí. Lupnu mu jednu výchovnou po zadku, cirkus jak kdybych ho bůh ví jak zbila. Dělal s mladším bráškou berany berany duc. Mladší syn dal trošku větší ránu a zase si museli sousedi myslet, že tu toho staršího týrám. Dnes se mu objevil na tváři nějaký pupínek. Prý ho ani nebolí, ani nesvědí. Přesto se pořád chodí dívat do zrcadla a vyvádí, ať mu ho nějak vyléčím! A takhle je to se vším. Nedávno mu brali u lékaře krev, a vyváděl tak, že si na něj chtěla doktorka zavolat nemocniční zřízence (bylo to vyšetření v nemocnici), protože my ho nedokázaly udržet. Když se nakonec krev podařilo odebrat, vyváděl, jako by mu snad uřízla doktorka ruku. Přitom odběrů a injekcí se nikdy nebál a už jako novorozeně je snášel bez pláče.
Nevím, co se to s ním stalo, ale je to docela na palici, jak se pořád sleduje. Stačí, aby si na těle objevil nějaké škrábnutí, a už vyvádí, ať mu tam dám desinfekci a náplast, i když se jedná o škrábnutí staré a zahojené. Každý den se něco objeví. Teď byl nachlazený a měl zvýšenou teplotu a vyváděl, ať mu zavolám sanitku. Dokonce takhle začal vyšilovat i u zranění jiných. Já se před pár dny řízla při vaření a vyšiloval, ať jedu do nemocnice, nebo vykrvácím. prostě hrůza.
Nevíte, čím by mohla být tahle změna vzpůsobená?
Ahoj, ja ti asi moc neporadim… Ale mamka mi vykladala, ze jsem byla stejna jako tvuj syn.
Neustale jsem vyzadovala vsechno zalepovat, desinfikovat, foukat.
Ja si vzpominam, ze mi nevadila bolest, ale divat se na to… Divat se, jak mi berou krev, divat se, kdyz jsem se rizla… Trpim tim dodnes.
Mozna mu to dela spatne ![]()
Prakticky čímkoli.
Mohl něco slyšet ve škole… mohl ho někdo něčím vystrašit…spolužáci hrůzostrašnými historkami, cokoli.
Mohl vidět pořad, který vidět neměl…
Mohlo se v rodině něco změnit - něco, z čeho se může cítit ohrožen. Narození sourozence… úmrtí nebo nemoc člena rodiny… úmrtí nebo nemoc v rodině kamaráda.
Těch možností je opravdu strašně moc, těžko takto na dálku radit.
@chatwenna dobře, ale že by se to objevilo až teď, v 7 letech? Myslím, že je už dost starý na to, aby zjistil teprve teď, že mu pohled na něco takového vadí… Nevím, no. Ale je to vážně o nervy ![]()
@Stay-C Jo, to nevim, je mozne, ze ti mali prcci sami sebe tolik nevnimaji a tolik se nesleduji… ![]()
A jak se pise vyse Bohunka - mohl mu nekdo vykladat nejake krveziznive historky, mohl neco videt v televizi… ![]()
Hele ja si pamauju, ze sem v cca sedmi letech videla v tv nejaky porad, kde zminovali aids… byla sem z toho hroozne spatna, porad se sledovala, premeslela nad kazdou pihou, jestli to neni zacatek hiv. Nasim to pak bylo uz desne divny, protoze predtim sem taky nebyla zadny bolestinek, tak se vyptavali az to ze mne nakonec vypadlo… sedli si se mnou, dlouho sme si povidali o nemocich, zivote, prehnanym strachu… no abych to zkratila, neuveritelne se mi po tom rozhovoru ulevilo a vse se pak zas vratilo do starych koleji.
Za me je moznost, ze ho proste vystrasil nejaky hodne sugestivni porad, nebo neco ve skole. Napadlo me sehnat si a poustet mu serial „byl jednou jeden zivot“, tam je toho hodne o lidskym tele a i to, ze to telo si umi se spoustou veci poradit samo.
Ahoj mám zatím jen dvouletého tak jestli je to hloupý nápad tak pardon
ale co mu pustit takový ten kreslený seriál s krvinkama jak bojují s viry a infekcí jak funguje tělo.. nevím přesně jak se to jmenuje já tomu říkala Krvinky.. Třeba kdyby viděl že se při říznutí aktivuje „obrana“ měl představu jak to funguje byl by klidnější
@jakkoli nejsem si ničeho vědoma. Do školy ještě nechodí, půjde teď od září. Snažila jsem se s ním promluvit, proč tohle dělá. A řekl mi, že je snad normální, že má svoje tělo rád a hýčká si ho… Tak nevím.
@Stay-C tohle jsem měla na mysli popsala jsem to jak hotentot ![]()
http://www.csfd.cz/…jeden-zivot/
Byl jednou jeden život je hezký! Jinak když ti neodpoví na přímou otázku, tak to zkoušej jinak. Je už dost velký na debatu, ale musí na to být chvíle. nesmí cítít tlak na to, co řekne, musí to být jakobý mimochodem. Podle mě to určitě mělo nějaký spouštěč a asi by bylo dobré to vyřešit, pokud u doktora vyvádí tak moc. I když je to těžké, zkus nedávat na jevo jak moc tě to štve, co dělá a jak reaguje a proberte to až situace odezní. Úplně chápu, jak to může člověka vytáčet. On to nedělá schválně, aby tě naštval. Má problém a potřebuje tě, aby jste to vyřešili. Držím pěsti.
@Stay-C píše:
Snažila jsem se s ním promluvit, proč tohle dělá. A řekl mi, že je snad normální, že má svoje tělo rád a hýčká si ho… Tak nevím.
Ptala bych se, zda ho to opravdu tak moc bolí, nebo těmi přepjatými reakcemi jen dává najevo tento svůj zájem a hýčkání těla… a potom bych mu vysvětlila svůj pohled na věc: jak tělo reálně hýčkat (sportem, relaxací, dobrým jídlem apod.) a že reakce, které on v různých situacích má, hýčkáním nejsou, naopak.
Celá ta odpověď mi připadá zvláštní „mám své tělo rád a hýčkám ho…“… s kým o tom asi tak mohl takovýmto způsobem mluvit? Při jaké příležitosti?
Edit: že ty reakce jsou přepjaté bych mu neřekla samozřejmě, ale asi bych to nazvala zvláštním, matoucím pro okolí nebo tak nějak.
Podle mě si začal uvědomovat plně svoje tělo a jeho zranitelnost
Až mu dojde, že mít občas bebíčko je normální, zklidní se
Hold to chce mít v zásobě hromadu náplastí a desinfekci můžeš zakamuflovat obyčejnou vodou danou do prázdné lahvičky ![]()