Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky jsem docela bezradná. Mám 3 měsíčního chlapečka a poslední 2 dny občas straaaašně pláče a přejde to, když se vyčůra - což je jasné, že by to ukazovalo na zánět močových cest. Ale jindy má počůranou plínku a za celou dobu nezabrečí.. Tak nevím
. Víkend před námi a já nevím, jestli čekat a nebo jet do nemocnice. Zvýšenou teplotu nemá - musí být u zánětu močových cest i teplota? Chjooo, nevíte co to může být?
![]()
Maličké děti můžou ječet před čuráním - hlásí. Zkus něco přečíst o bezplenkové komunikační metodě.
Ale samozřejmě může mít i nějaký problém, chronický zánět může být i bezpříznakový. Na tohle je dobré mít doma papírky na kontrolu moči, volně prodejné v lékárně, stačí, aby tam bylo okýnko na krev a bílkovinu, to by ti mělo celkem spolehlivě ukázat, zda je v moči nějaký problém. Jinak na odchyt moči existují i nalepovací pytlíčky.
Nevím jestli to může být příčina ale moje malá když měla 9 měsíců tak měla zánět močových cest já to ze ačátku nepoznala ale dostala k tomu vysoké horečky 39-40 a byly jsme u dr. ta si myslela že je to viroza ale teploty neustupovaly tak jsem sní šla znova a zjistila že má v moči něco tak nás poslala do nemocnice a tam jsme si poležely 3 dny pak nás pustily domů
@Gladys Vidíš to, ta bezpenkovka mě vůbec nenapadla a to jsem si o ní hodně četla
.Ale že by to začal dělat až ve 3 měsících a předtím nic?
Papírky má doma mamka, tak si je hned zítra vezmu. Moooc děkuji, to mě vůbec nenapadlo, že si to můžu takhle zkontrolovat sama.
Hned jsem klidnější
My jsme měli zánět a tepoty neměl. Jen jsem našla v plínce takový divný žlutozelený sliz po čůrání. Nejprve jsme na to dostali antib. mast, že to může být špína z předkožky, ale nakonec po kontrole moči to byl zánět a dostali jsme antibiotika. Moč byla taková kalná se sedimentem.
@zuzka6 Děkuji za reakci - aspoň vím, že u toho nemusí být ta teplota. Každopádně bych začala s tím, že zkusím zítra mu tu moč nějak odchytit, podívám se, jak vypadá a zkusím ten papírek, jak tu psala Gladys a to vše ukáže.
Ahoj my byli před 14 dny kvůli tomu v nemocnici. Malý měl zvýšenou teplotu a pak to šlo ke 40 ospen nezabral a museli mu antibiotika dávat do žíly. Po 5 dnech nás pustili domů. Měl podezření na zánět ledvin, ale naštěstí se nepotvrdil. Nyní má opět teplotu a já se modlím ať to má ze zoubku co se mu teď klube. @Gladys opravdu se ty papírky dají koupit v lékárně? To jsi mě potěšila:) aspoň mu to mohu kontrolovat
@kirisityna já si je původně kupovala pro sebe v těhotenství, nechodila jsem moc často na poradny, tak jsem si moč kontrolovala doma, prodávají se v takové tubě, na té je barevná škála, jak to vypadá, když tam něco je, pohoda. Už nevím, kolik to stálo, stovku nebo tak nějak, je jich tam spousta
@Gladys aha moc děkuji já našla i tohle
http://www.lekarna.cz/…phan-50ks-1/
tak se poptám v lékárně co mi doporučí. ![]()
Původní téma sice úplně neodpovídá mému problému, ale je mu z nalezených asi nejblíž, tak obnovím…
Dvouleté dceři najednou vylítly teploty, v noci ze soboty na neděli přes 38°C, šlo to srazit sirupem, v noci na dnešek i přes 39°C a už musela dostat zábaly. V noci jsem ještě volala do nemocnice na dětské lůžkové, protože dětská nonstop pohotovost tu v okolí není, a tam mě znejistili, že to ještě krom virózy může být zánět močových cest. Malá má jen ty horečky, jinak rýmu kašel ne, jako klasická viróza se to netváří, ale čůrá taky normálně, rozhodně u toho nebřečí. Pije i čůrá dost.
Kdo máte zkušenost se záněty u dětí, bolí je to při čůrání, nebo to může probíhat takhle skrytě?
Doktora obcházet nebudu, pokusím se malou vyčůrat do nočníku a zajet s ní do nemocnice, aby se zánět potvrdil nebo vyloučil, ale ten nočník je u nás bohužel dost nejistý, je na plínách a bojkotuje ho
Tak se ptám i tady.
@Suzuveverka Ano, může probíhat skrytě, pokud neulovíš moč, tak může naznačit i CRP, s nízkým by to neměl být tenhle problém.
@Suzuveverka ano zrovna před časem kamarádky kluk mel silný zánět mocaku a měl jen horečky, cural normálně bez bolesti - nebo ji teda nedal absolutně znát. Ideální je chytit moc do sterilní zkumavky ja to s malou udělala tak ze hned ráno po probuzení jsem ji vysvlikla zavřela se s ni v koupelně pustila pohádky a holt čekala - trvalo to 40! min ale pak uz to chudinka pustila…držím palce.
Díky za odpovědi, docela mě to překvapilo. Brácha jako dítě zánět měl a pamatuju si, že čůral často a bolelo ho to. Každopádně u dcery to asi zánět není, v moči nic nenašli a CRP má nízké, prý viróza nebo zuby, nebo oboje dohromady. Tak aspoň že tak.
@Suzuveverka tak to je vlastně dobra zprava. Btw moje malá ma uz par měsíců takovéto horečky bez jiných příznaků a zatím to vypadá ze to ma fakt k zubum ač to normálně nebyva…proto ji taky vždy zkoumají moc/krk/CRP…takže fakt to muže mít k zubum ![]()
@saadet Malá k zubům nikdy teploty neměla, jen byla protivná, tak nevím. Má už teda prořezané i čtyřky, takže stoličky už jsme si taky vyzkoušeli.
Ale je pravda, že před vánoci měla virózu, taky jen teploty bez dalších příznaků, a všichni, kdo to od ní chytli, měli klasickou virózu s rýmou a kašlem. Takže možná takhle reaguje.