Infikované klíště - zkušenosti

346
23.5.13 11:03

Infikované klíště - zkušenosti

Včera jsem našemu malému (22 měsíců) našla za ouškem klíště a od té doby plaším :( Nejsem si jistá kde k němu přišel, na výletě jsme byli v neděli a i když jsem pak děti prohlížela, tak myslím, že jsem ho musela přehlédnout :( Přijde mi nepravděpodobné, že by ho chytil později tady ve městě, protože bylo mokro a děti v trávě nebyly… Sice jsem si na netu načetla vše možné o encefalitidě a borelioze, co mám sledovat atd, ale na klidu mi to nepřidalo ani trochu. Očkovaní bohužel nejsme, mudr říkala, že je ještě brzo, že kdyžtak až letos v zimě :( ach joo… Tak by mě zajímalo, kdyby došlo na nejhorší, máte některá zkušenost s některou z těch nemocí u takhle malého dítěte? Jak probíhá léčba? A bývá nutná hospitalizace? Mám doma ještě 3 letou dcerku, tak abych věděla na co se případně připravit… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20662
23.5.13 11:08
@griet01 píše:
Včera jsem našemu malému (22 měsíců) našla za ouškem klíště a od té doby plaším :( Nejsem si jistá kde k němu přišel, na výletě jsme byli v neděli a i když jsem pak děti prohlížela, tak myslím, že jsem ho musela přehlédnout :( Přijde mi nepravděpodobné, že by ho chytil později tady ve městě, protože bylo mokro a děti v trávě nebyly… Sice jsem si na netu načetla vše možné o encefalitidě a borelioze, co mám sledovat atd, ale na klidu mi to nepřidalo ani trochu. Očkovaní bohužel nejsme, mudr říkala, že je ještě brzo, že kdyžtak až letos v zimě :( ach joo… Tak by mě zajímalo, kdyby došlo na nejhorší, máte některá zkušenost s některou z těch nemocí u takhle malého dítěte? Jak probíhá léčba? A bývá nutná hospitalizace? Mám doma ještě 3 letou dcerku, tak abych věděla na co se případně připravit… :nevim:

prosím tě klid, proč se tak zbytečně stresuješ 8o obě moje děti měly letos už klíště, starší dokonce i víc a rozhodně neplaším :roll: vytáhnu, vydezinfikuju a tím to hasne. samozřejmě, že pak ještě kontroluju, jestli to nějak nerudne, nemá tam flek, ale nač se starat nad neexistujícím problémem? když infikovaný byl, tak s tím už stejně nic neuděláš a nemoc se určitě ohlásí. V rodině jsme měli již víc krát případ, kdyby bylo klíště infikované, ale žádné hororové scénaře na aru s připojenýma hadičkama z toho nebyly. Sleduj, zda mu to po nějakém čase nerudne a hlavně neplaš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
23.5.13 11:11

Naštěstí zkušenost nemáme. Pokud by se stalo, klíště bych v prvé řadě poslala do laborky, abych nevyšilovala zbytečně. Jinak viz @Katka86

• Citovat
  • Upravit
2439
23.5.13 11:12

No asi jsi to klíště už nejspíš zlikvidovala, ale kdyby né, tak se dá poslat (živé i mrtvé) na testy, jestli bylo nakažené a máš jistotu. My jsme to teď řešili u 2 letého syna. Klíště bylo pozitivní na boreliózu a ještě ho měl přes noc, takže bylo velmi pravděpodobné, že se nakazil. U doktorky jsem si vynutila antibiotika, dala nám Ospen, dávala jsem ho 10 dní po 8 hod. Zatím se u něj nic neprojevilo a doufám, že neprojeví, snad jsme to podchytli včas… :nevim: Držím palce ať je malý zdravý. Příznaky se většinou ukáží až za několik týdnů. Z krve se to dá zjistit cca až za 6 týdnů od přisátí.

Tady je odkazt na tu laboratoř
http://www.testboreliozy.cz/…relioza.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
23.5.13 11:16

Tak s encefalitidou byste rozhodně do nemocnice museli, s boreliózou nemám zkušenosti. Encefalitidu prý maličké děti snášejí dobře, očkování se doporučuje až ve 4-5letech, protože je poměrně dost agresivní, dvouletému děcku bych to nedala. Jinak my máme klíšťata i na zahradě, jsme v Praze, zkrátka jsou ty mrchy všude. Používáte repelent?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
23.5.13 11:16
@Katka86 píše:
prosím tě klid, proč se tak zbytečně stresuješ 8o obě moje děti měly letos už klíště, starší dokonce i víc a rozhodně neplaším :roll: vytáhnu, vydezinfikuju a tím to hasne. samozřejmě, že pak ještě kontroluju, jestli to nějak nerudne, nemá tam flek, ale nač se starat nad neexistujícím problémem? když infikovaný byl, tak s tím už stejně nic neuděláš a nemoc se určitě ohlásí. V rodině jsme měli již víc krát případ, kdyby bylo klíště infikované, ale žádné hororové scénaře na aru s připojenýma hadičkama z toho nebyly. Sleduj, zda mu to po nějakém čase nerudne a hlavně neplaš.

No jo, já vím, ale nějak si nemohu pomoct, je to naše první klíště vůbec… a já jsem asi celkově taková ta vyplašená máma co plaší už když má dítě teplotku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
23.5.13 11:18
@Poison Ivy píše:
Naštěstí zkušenost nemáme. Pokud by se stalo, klíště bych v prvé řadě poslala do laborky, abych nevyšilovala zbytečně. Jinak viz @Katka86

No, to mě napadlo pár minut na to, co jsem ho v tom šoku zlikvidovala…já vím, že pro někoho je to banalita a klíšťat už vytáhl spousty, ale my s manželem ani jeden nikdy žádné neměli a děti doteď taky ne, tak jsem asi trochu přehnaná no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
23.5.13 11:19
@Gladys píše:
Tak s encefalitidou byste rozhodně do nemocnice museli, s boreliózou nemám zkušenosti. Encefalitidu prý maličké děti snášejí dobře, očkování se doporučuje až ve 4-5letech, protože je poměrně dost agresivní, dvouletému děcku bych to nedala. Jinak my máme klíšťata i na zahradě, jsme v Praze, zkrátka jsou ty mrchy všude. Používáte repelent?

No máme OFF pro děti na komáry a klíšťata, ale očividně je k ničemu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
23.5.13 11:22
@griet01 píše:
No, to mě napadlo pár minut na to, co jsem ho v tom šoku zlikvidovala…já vím, že pro někoho je to banalita a klíšťat už vytáhl spousty, ale my s manželem ani jeden nikdy žádné neměli a děti doteď taky ne, tak jsem asi trochu přehnaná no…

Chápu, také bych z toho nebyla úplně v pohodě, ale ber to tak, že je větší pravděpodobnost, že se vůbec nic nestalo. Mládě kontroluj - teploty a hlavně, jestli se nedělá flek. Pravda taky je, že ne vždy flek musí být. Mrkni třeba i na tyto stránky: http://www.borelioza.cz/

• Citovat
  • Upravit
20662
23.5.13 11:25
@griet01 píše:
No jo, já vím, ale nějak si nemohu pomoct, je to naše první klíště vůbec… a já jsem asi celkově taková ta vyplašená máma co plaší už když má dítě teplotku :lol:

tak neplaš, jsou horší věci :lol: :lol: :lol: já plaším, až když teče krev a teplota stoupá ke 41 stupnům :mrgreen: což teda už není sranda, protože jsem to párkrát u syna zažila, ležel ve špitále na kapačkách, nic nezabíralo a to mi to smíchu opravdu nebylo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
23.5.13 11:41

Tak děkuji za snahu mě uklidnit… myslela jsem, že mě uklidní manžel, ale jemu když jsem řekla, že jsem malému vyndala klíště, tak mě hnal s ním hned k doktorovi :lol: takže asi tak…tak snad nebudeme mít smůlu a malý bude ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
23.5.13 13:15

@griet01
Klíště do laborky je zbytečné dávat, i když je na něco nakažené, dítě se vůbec nakazit nemusí (např. kamarádka dala vyšetřit klíště - pozitivní na boreliosu i klíšťovku) a dcerce nakonec nebylo nic. A měla ho možná až 2 dny.
JInak dítě jen sleduj, při teplotách podezření na klíšťovku, při fleku na boreliosu, jinak pro klid duše bych děcku za nějakých 6-8týdnů nechala nabrat protilátky proti borelkám… ATB bych apriori do dítěte nervala.jen při potížích nebo seropozitivitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
23.5.13 13:55

@griet01 : Je to 3týdny, kdy jsme klukovi taky vytáhli klíště za krkem u vlásků. Musel ho mít přes noc. Večer jsem si ničeho nevšimla… Taky naše první klíště :?.

Já byla celkem v klidu, ale taťka tak plašil, že mi celkem taky znejistil. Volal hned k Dr. Po týdnu měl malý přes noc průjem, tak hned volal znovu k Dr. - ten mu řekl, že je to brzy na příznaky a že to bude spíš virozka. Odpol. už kluk lítal, zas jak jindy.

Dr. nám hned nabízel očkování, ale nějak nejsem přesvědčená jim je nechat dát. Klukům je 27m.

Klíšťat tu máme celkem dost, ale neznám ani jeden případ, že by tu v okolí někdo onemocněl. Vím, je to náhoda.

Holt sledovat, ale snad to bude i u vás v pohodě. Hlavně klíííd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
23.5.13 14:56

@teta 278 K očkování - máš dost divokého doktora. Očkování konzultujeme v očkovacím centru a doktorka říkala 5+, je to hodně velký sajrajt.

• Citovat
  • Upravit
1532
23.5.13 15:03

@Poison Ivy : Prosim tě, Dr. je případ sám pro sebe :roll:. Spíš mu jde asi o bodíky. A že maj teď na očko slevy, atd.

Na očko (krom základního) jsem opatrná a vybíravá ;). Jedno klíště mi nepřijde jako důvod. Ale příjemný najít klíště u prcka moc není a člověk plaší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí